sobota 28. prosince 2013

Největší filmová překvapení roku 2013 podle redakce Gorilly




















Včera jsme se podívali na filmy, které nás v letošním roce nejvíce zklamaly. Dnes se Jan Liška, Jan Lysý a Myllyn zaměří na opačnou stránku věci. A to na filmy, od kterých nikdo příliš neočekává a nakonec je příjemně překvapí. Shodneme se i tentokrát na jednom z překvapujících titulů?


MYLLYN

Nic nás nerozdělí - Je to sice teprve první film od španělského režiséra Juana Antonia Bayona, ale stihl mě přimáčknout do sedadla v kině jako zrychlení v autě z nuly na sto za pár sekund. Měl jsem pocit, že trávím dovolenou v Thajsku a tsunami mi navždy změnila život, tím že jsem doslova fyzicky prožíval tu strašlivou katastrofu spolu s hlavními hrdiny tohoto neskutečného dramatu. Těším se, jak Juan naloží s pokračováním Světové války Z.

Croodsovi - Tahle rodinka si vám musí získat! Vtipné nápady, neskutečná fantazie bez hranic, sympatická hlavní hrdinka a nikdy se nevzdávající otec rodiny tvoří dohromady velmi chutný koktejl, který si kdykoli znovu připomenu. Pravidlo taťky Gruga „Strach je dobrý, změna špatná." bych si ale nejradši hned obrátil vzhůru nohama, i přesto je tohle naprosto vtipná pravěká animovaná komedie.

Podfukáři - Tenhle film se mi nevešel do TOP 5 nejlepších filmů, které měli premiéru v tomto roce, a já je stihnul zhlédnout. To bombastické překvapení a odhalení tajemného strůjce celého iluzionistického projektu mi ovšem naprosto vyrazilo dech, a jednoznačně to patří mezi mých TOP 5 největších překvapení roku 2013.

Kick-Ass 2 - Vím, že spoustě lidí přišlo druhé pokračování „nářezových" dobrodružství horší než první díl, ale mě se tato brutální adaptace nekorektního komiksu opravdu líbila. Hit-Girl se pro mě stává jednou z nejvýraznějších ženských (nebo dívčích) hrdinek filmového plátna. Mezi všemi těmi průměrnými rychlokvaškami co k nám proudí z Hollywoodu, je tato akční podívaná jasnou krvavou skvrnou (v pozitivním slova smyslu).

Apokalypsa v Hollywoodu - Seth Rogen s Evanem Goldbergem mě dokázali zaskočit, překvapit, šokovat a ve finále fantasticky rozesmát. Tahle fantasy-komedie, kde hollywoodští herci hrají sami sebe, je prošpikována vtipně-nechutnými scénami, vtipně-brutálními scénami, vtipnými hláškami a k tomu navrch i skvělými CGI triky. Při vzpomínce na tento film se mi vybaví nezapomenutelné hlášky o Hermioně a bílé finální taneční číslo v nebi. Zaručeně pro mě jedno z největších komediálních překvapení roku.

JAN LYSÝ

Kick-Ass 2 - Jakmile jsem zjistil, že dvojku nenatočí Matthew Vaughn, moc jsem od ní nečekal. Ale nakonec jsem byl mile překvapen tím, jak zábavná byla. Určitá část kouzla původního filmu se vytratila, ale nekompromisnost a hodně černý humor zůstaly a to mi ke štěstí stačilo.

Iron Man 3 - Upřímně řečeno nesdílím takové nadšení z filmového Iron Mana jako většina jiných. Oba filmy mě relativně bavily, ale z mého pohledu nešlo o nic zázračeného. O to více mě překvapilo, jak moc se mi líbila trojka. Sice mě také naštvalo, co provedli s Mandarinem, ale jinak jsem si to užil více, než jsem čekal.

JAN LIŠKA

Iron Man 3 - Rovnou se přiznám, že jsem před skutečným zhlédnutím filmu prošel recenze a názory diváků, kteří snímek už viděli. A to byla chyba! Díky jejich neskutečnému zklamání jsem si začal myslet, že film stojí za starou bačkoru a že Iron Mana zlikvidoval. Jenomže pak jsem se konečně na trojku Železňákova dobrodružství podíval a zíral jsem jako blázen. Nejenom, že film nebyl tak špatný, jak všichni říkali, ale dokonce i ten podfuk s Mandarinem působil ve filmu tak nějak patřičně. Ono natočit podle předlohy něco, co diváky stále dokáže překvapit je těžké, tohle k tomu dopomohlo. Navíc nikdo netvrdí, že se jednou nedočkáme rebootu, kde už bude Mandarin takový, jak jej známe z komiksů. Jen se podívejte na Spider-Mana. Tak jako tak jsem ale zvědavý, co bude s lídrem Avengerů v jejich druhé společné akci, když už nemá čím přispět. Očekávám, že dojde k Iron Manovu vzkříšení na poslední chvíli a bude to spolehlivě epické.

Ještě dodám, že Tonyho hlášky a celkový příběh mě bavily daleko více než celá zápletka dvojky.

VERDIKT

Tak tentokrát jsme se jednoznačně neshodli, ačkoli jsme dali dohromady alespoň dva snímky, které nás dokázaly nejvíce překvapit. O první místo se tedy dělí Kick-Ass 2 a Iron Man 3.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.