neděle 29. prosince 2013

Nejhorší filmy roku 2013 podle redakce Gorilly

Přichází okamžik, kdy společně zúčtujeme s filmovým rokem 2013. Před námi už totiž jsou jen dva žebříčky - souhrn nejhorších a nejlepších filmů. A protože začínat se má vždy tím horším, abychom si pak mohli spravit náladu, představujeme výběr nejhorších filmů roku 2013 podle naší redakce.


MYLLYN

Kouzelníci - Steve Carell mě jako kouzelník zklamal a nepředvedl nic vtipného, co bych neviděl v trailerech. Oproti tomu Jim Carrey jako jeho soupeř, byl alespoň pošahanej magor, a tudíž trošku zajímavý.

Martin a Venuše - Marka Taclíka miluju od filmu Jedna ruka netleská. Tady ovšem po boku Kristýny Bokové-Liškové nepředvádí jako otec, který se musí postarat o své dcery, téměř nic vtipného. Nechápu také, jak hlavní hrdinka se mohla tak dlouho nechat svádět zrovna od nesympatického a necharismatického Jana Budaře. Nepřesvědčivé a nedůvěryhodné.

Hostitel - Tak zajímavý a oceňovaný filmař, jakým bezesporu Andrew Niccol (Gattaca, Truman show, Obchodník se smrtí) je, se nechal upsat tuctové sci-fi romantice z pera Stephanie Meyer (Twilight sága). Nezajímavé a téměř i romanticky odpudivé.

Pařba na třetí - Tento film mám už v žebříčku největších zklamání za rok 2013. Bohužel ho musím zařadit i do nejhorších filmů tohoto roku. Vážně jsem se téměř nezasmál, a přiznám se, že i té žirafy mi bylo líto. Dokonce jsem se divil, jak ten Alan může být tak velký vůl.

Pot a krev - Poprvé, co mě Michael Bay zklamal! Doposud se to téměř vůbec nestalo, když nepočítám poloviční zklamání Ostrovem (Byla tam přece Scarlett Johansson). Dwayne Johnson umí být vtipný a neakční zároveň v jiných filmech jako např. Buď v klidu, ale ne v tomto miamském bijáku.

JAN LYSÝ

Scary Movie 5 - První dva díly se mi líbily dost, další dva už tolik ne, ale překousl jsem to. Ovšem ten poslední byl z 99 % trapný a 1 % vtipů fungovalo. A to je poměr, který je překvapivý i na sérii Scary Movie. Parodie jsou těžký žánr a v posledních pár letech jich vzniká dost, ale málokteré se povedou a Scary Movie 5 k nim rozhodně nepatří.


Texaský masakr motorovou pilou 3D - Obecně nejsem fanoušek „hororů", které si myslí, že lidi vystraší hektolitry krve a useknutými gumovými končetinami. A to jsou přesně propriety, na které sází asi 151. remake Texaského masakru motorovou pilou. Naprosto nudná neinovativní pásová výroba plná úsměvných nechutností.


Ghost Rider 2 - Jednička nebyla nic moc, ale i tak jsem ji nějak přežil do konce bez větší újmy na psychickém zdraví. Béčko, které bylo tak špatné, až bylo zábavné. Dvojka je ovšem pouze špatná. Zmatená, trikově nezvládnutá, s ne zrovna kvalitním obsazením (kromě Idrise Elby, ale ani ten to nezachrání) a příběh ani netřeba komentovat.


Návrat do Silent Hill 3D - Tak nějak jsem (a ne sám) čekal, že změna režiséra nebude pro pokračování jedné z nejlepších videoherních adaptací dobrou zprávou a nepletl jsem se. Návrat do Silent Hill je hodně slabý a nepovedený odvar jedničky, jemuž se nepodařilo nabídnout ani zlomek atmosféry, kterou disponoval jeho předchůdce.


Smrtonosná past: Opět v akci - I tady se dalo čekat, že to nedopadne dobře, ale i tak mě výsledná kvalita zaskočila. Jako optimista jsem doufal, alespoň ve slušné akční béčko s mým oblíbeným Jaiem Courtneyem, ale vylezla z toho skoro nekoukatelná záležitost s nepropracovanou akcí, podivnými vedlejšími postavami a úsměvným příběhem.

JAN LIŠKA

Abych se přiznal, jsem docela tolerantní a i na těch hodně špatných filmech se snažím najít nějaká pozitiva. Ne vždy to ale jde a v takovém případě se onen film v mých očích jeví jako nejhorší. Letos jsem měl to štěstí narazit pouze na dva - jeden český a jeden zahraniční.

Scary Movie 5 - Ono je vždycky těžké sledovat, jak vaše oblíbená filmová série míří do kopru. První díl Scary Movie se mi líbil zejména kvůli parodii na teenagerskou tematiku, druhý díl se hodně věnoval hororovému žánru, což jsem také ocenil, i když už ne tak moc. Naprostým vrcholem série je pro mě třetí díl s vynikajícím Leslie Nielsenem (nejlepším hercem v parodiích všech dob) coby prezidentem čůrajícím z prstu. Čtyřka byla divná a vtipů v ní moc nebylo. Už tehdy jsem tušil, že začíná být zle. No a pětka to letos dorazila, když téměř vůbec nepobavila (dementní vtipy s údery do kulí prostě nejsou vtipné), ba naopak. Ten film mě dokázal pouze znechutit. R.I.P. Scary Movie!

Babovřesky - Zdeňka Trošku uznávám zejména kvůli jeho pohádkové tvorbě. Ta už sice také není nijak extrémně kvalitní, ale jeho pohádky jsou laskavé, vyznačují se skvělým vizuálem a vždy se v nich objeví nějaký český herec nebo herečka, kteří mě dokáží svými výkony překvapit. To samé se nedá říct o Troškově komediální tvorbě. Já sice chápu, že tenhle jednodušší humor je třeba a že u něj můžete vypnout, ale mě zkrátka přehrávání českých herců-neherců nebaví a nikdy nebavilo. Ani u Slunce, seno... jsem se nikdy nezasmál.

VERDIKT

Nakonec jsme se dokázali prostřednictvím dvou hlasů shodnout na tom, že za nejhorší film roku 2013 považujeme Scary Movie 5. Film vrazil poslední hřebíček do rakve celé série, což se mu odpustit zkrátka nedá.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.