sobota 30. listopadu 2013

VyVolení 4: Pět největších kiksů čtvrté řady kontejnerové reality show


Co nás nejvíce zklamalo na letošní řadě VyVolených? A rozhodně to není to, že už skončila.

Včera jsme se po několika měsících dozvěděli, kdo získal výhru pěti milionů korun (více zde) a tak nastala doba na klasický krok a to zhodnocení a rozčilování se nad tím, jaká poslední řada VyVolených na českých obrazovkách byla, co se nám nelíbilo a co nás zklamalo.



Bohužel toho nebylo málo. Od prvních VyVolených uplynulo už osm let a od té doby se mnohé změnilo. Z tehdejšího fenomému se stal slabý odvar reality show, který zřejmě nemohl uspokojit snad žádného zkušenějšího fanouška "kontejnerovek". Před osmi lety Prima zasadila Nově tvrdý úder, když její VyVolení s bez mrknutí oka porazili Big Brothera, čtvrtá řada VyVolených se bohužel kvalitativně více blížila české mutaci Big Brothera než prvním VyVoleným. Které jsou dle nás hlavní důvody?

Casting

Asi nemá cenu diskutovat o tom, že kvalitní "obsazení" je v případě reality show naprostým základem, který ovlivní to, nakolik je celý pořad zajímavý, divácky lákavý, jaké příběhy se formují a jak fungují vztahy mezi soutěžícími. První řada v tomto ohledu zabodovala, následující už na tom tak dobře nebyly, ale pořád se ještě castingovému týmu podařilo vyhmátnout pár lákavých typů.

V případě poslední doby, ale bylo zřejmé, že štáb je trošku zoufalý, když se pokoušel angažovat "céčkové celebrity" a do vily se snažil nahnat všemožné osobnosti od zástupkyň rodiny Štikových až po Ivetku Bartošů. Na nabídku jim ale nikdo nekývl a tak nezbylo než vybrat soutěžící z "prostého lidu". A abychom byli fér, podařilo se najít pár zajímavých osobností, ale bylo zřejmé, že štáb pracuje s pravidlem - "více podivínů = více legrace". A to není tak úplně pravda, protože obvykle mnohem lépe funguje (pokud jde o diváckou zajímavost) rozmanitá skupina, kterou zčásti tvoří podivíni, zčásti namachrovaní frajírci, zčásti přehnaně sebevědomé sexbomby, zčásti vyděšení introverti...

Jak jsme poznamenali, tak se podařilo najít několik zajímavých typů, ale také hned několik lidí ve vile působilo jen jako "křoví" a zbytečně zabírali místo. Je už trošku otravné to vytahovat, ale štáb si sám podrazil nohy, když odmítl například Františka Fuku, u kterého jsme si jisti, že by rozhodně více zamíchal dějem než takový Honza, který měl dojem, že si získá publikum ukazováním holé zadku a opakováním "Vlado už jednou vyhrál".

Absence napětí

Když se ukázalo, že se sledovaností to nebude žádná sláva, tak se Prima snažila situaci zachránit a rozhodla se poslat do vily někoho z bývalých VyVolených, kdy si diváci mohli zvolit z trojice Emil Zajac, Petr Zvěřina a Vladko Dobrovodský. Není překavpením, že byl nakonec vybrán Vlado a poslán podruhé do vily.

My proti tomu nic nemáme, co si budeme povídat, jak řekli při včerejším finále někteří exVyVolení, VyVolení = Vlado a je pravdou, že čtvrtá řada díky němu bylo o poznání zajímavější, než se původně zdálo. Můžeme polemizovat o tom, zda nebyl natolik výrazný, že nedal šanci zazářit jiným, ale také je tu reálná možnost, že kdyby ve vile nebyl, bylo by dění velmi nudné.

Nevadí nám ani to, že už jednou vyhrál, nakonec, pokud předvedl dost, aby si dalších pět milionů zasloužil, tak proč mu je nedat. Ovšem hned od prvního duelu (spíše už před ním), bylo jasné, že je horkým kandidátem na vítězství a tím se ze hry vytratila potřebná dávka napětí, když nebylo těžké odhadnout, jak to asi dopadne.

Vilový průchoďák

Další forma boje Primy proti upadající sledovanosti bylo to, že do vily neustále posílali jednu podivnější osobu za druhou. Od bulvárního novináře, po vědmu, která byla ověšena takovým množstvím šperků, že by se z jejich prodeje uživila menší africká země. Snaha rozvířit dění, ale příliš nefungovala, protože většina z nováčků, především těch, kteří se přímo zapojili do soutěže, neměla zrovna velký vliv na vývoj událostí a ti, u kterých nějaký potenciál byl, často neměli šanci pořádně zasáhnout. Příkladem budiž Jafar, který měl dle nás slušný potenciál, ale po pár dnech se zřejmě znelíbil štábu, který projevil docela slušnou snahu se ho zbavit, což jim nakonec vyšlo. Samozřejmě neházíme vinu jen na něj, Jafar si také moc nepomohl svým chováním, ale bylo zřejmé, že ani lidé za kamerou netouží po tom, aby v soutěži setrval déle.

Z častého cpaní nových lidí do vily bylo cítit, jak je Prima zoufalá a snaží se oživit soutěž, ale příliš jim to nevyšlo, navíc to bylo dost matoucí a malinko nefér vůči ostatním soutěžícím, kteří byli ve vile už delší dobu. Ovšem je fér připomenout, že něco podobného se dělo i v předchozích řadách, jen ne v takovém měřítku.

Amatérská manipulace

Dění si v případě reality show přizpůsobují všechny televizní stanice (o to úsměvněji pak působí slovo "reality"), to není žádné tajemství a je jasné, že štáb bude chtít ovlivnit situaci tak, aby ve hře udržel divácky zajímavé typy a ovlivnil "osudy" soutěžících tak, aby lidé před obrazovkami byli napjatí jako struny. Ovšem je nutné posouvat figurkami na šachovnici tak, aby si toho divák v tom lepším případě nevšiml, v tom horším si uvědomil, že k něčemu takovému dochází, ale jen ve VELMI omezené míře.

To ale štáb VyVolených rozhodně nezvládl. Každému, snad i člověku v komatu, muselo být jasné, koho si tvůrci ve hře přejí a koho ne. Jejich oblíbencům bylo promíjeno mnohé, ti, kteří se jim znelíbili zase dostávali velmi okatě za uši. Střih je mocná zbraň a šikovný tvůrce dokáže sestříhat dění tak, že i kdyby se člověk choval jako kandidát na Nobelovu cenu za mír, může být prezentován divákovi jako čirá temnota a bezedná studnice zla.

A kdyby alespoň platilo to, že jsou ve hře udržováni jen zajímaví hráči, ale bylo vcelku okaté, že velkou roli hrají sympatie a antipatie členů štábu k určitým osobám, bez ohledu na jejich herní přínos.

Roztříštěnost

Prima vkládala do VyVolených 4 velké naděje a chtěla s jejích pomocí zvednout sledovanost své další stanice Prima Love, takže tam vysílala denní rekapitulace. Ale právě tato roztříštěnost ublížila sledovanosti na hlavním kanále. Zpočátku musel být člověk zákonitě zmatený. Zúčtování a Výzva, Duel běžely na hlavním kanále, některé rekapitulace na Prima Love, Noční show pak opět na hlavním kanále, ale samozřejmě pozdě v noci. Nebylo snadné se v tom orientovat a bylo trošku otravné každý den volit jinou stanici.

Nakonec se Prima rozhodla, že bude vysílat rekapitulace během Zúčtování, Výzvy a Duelu, ale jelikož chtěla nacpat několik dnů do jedné rekapitulace, tak bylo dění příliš nahuštěné do pár desítek minut a naopak na některé důležité události se vůbec nedostalo.

Jedna věc vyšla, sledovanost rekapitulací na Prima Love byla slušná, ale naopak sledovanost na hlavním kanále byla chabá.

Tak jsme si postěžovali a zafňukali nad tím, jak to dopadlo, ale bohužel v tomto případě jsme k tomu měli opodstatněné důvody. Prima to tentokráte nezvládla. A nějak se jim, pokud jde o reality show, zrovna nedaří. Zkazili Survivora, Hotel Paradise byl díky manipulaci také jedno velké fiasko a teď se jim podařilo pokakat i VyVolené, kteří kdysi platili za jejich největší úspěch na poli reality show. Je to škoda.

Co na čtvrté řadě VyVolených nejvíce namíchlo vás?

1 komentářů:

  1. Mě nejvíce namíchlo, že mohl soutěžit znovu Vladko, který měl výhodu nad ostatníma z prbní série.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.