pondělí 4. května 2020

Nové Star Wars natočí Taika Waititi! A chystá se i další seriál

Disney rozhodně neplánuje nechat Star Wars delší dobu u ledu a tak chystá jeden Star Wars projekt za druhým.

Nedávno sice proběhla internetem zpráva, že Disney hodlá v chrlení Star Wars filmů polevit, zas tak žhavé to ale nebude. Novým členem Star Wars rodiny se totiž podle oficiální tiskové informace stane jeden z nejvíc trendy režisérů současnosti Taika Waititi. Ten by měl podle oficiálních informací natočit zatím blíže nespecifikovaný Star Wars film, k němuž napíše i scénář. Autorsky s ním na něm bude spolupracovat scenáristka filmu 1917 Kristy Wilson Cairns.

Za normálních okolností bych se určitě radoval, že se chopí Star Wars někdo tak originální, citlivý a filmařsky zručný, v tomhle případě za vším ale cítím spíš bezradnost Disneyho potažmo Lucasfilmu. Tam v tuto chvíli postrádají jasnou autorskou vizi toho, co bude se Star Wars dál, kterou měl George Lucas. A tak jedou v režimu všemocného korporátu, kdy se prostě podívají, co dělá Marvel, podívají se, co je v kurzu a pak to jednoduše koupí - a doufají, že i s vizí. V případě Taiky Waititiho si ho napřed vyzkoušeli na Mandalorianovi a protože se osvědčil, nic spolupráci nebránilo. Chápu, že jinak to asi nejde, ale nějak zvlášť sympatické mi to není - tím spíš, co provedl Lucasfilm se Vzestupem Skywalkera, který nejspíš na korporátní přemýšlení dojel.

Kdy to bude, až to bude, pokud to bude?


Taika Waititi je určitě šťastný, protože má další pískoviště, než se z jeho díla budeme radovat, tak si ovšem počkáme. Ještě před Star Wars totiž bude muset natočit Thor: Love and Thunder a hodně bych se divil, kdyby si tam nestřihl ještě jeden menší autorský filmeček jako je Králíček Jojo. Nových Star Wars z jeho dílny se tak každopádně nedočkáme dřív než za nějakých 4-5 let nejdřív - a do té doby se může stát spousta jiných věcí tak, jako se to stalo v případě dvojice David Benioff a D. B. Weiss, která od Star Wars přešla k Pánu prstenů na Amazonu.

I těch 4-5 let je navíc s otazníkem, protože Disney má rozdělaných víc filmů a nebude je moct vypustit na trh současně. Největší šance osobně dávám filmu režiséra J. D. Dillarda pod vedením Kevina Feigeho - Feige je žralok, má tah na branku, tunu zkušeností, jeho práci u Disneyho nikdo moc zpochybňovat nebude a navíc má jako Star Wars fanoušek obrovskou osobní motivaci. Je to člověk s vizí, George Lucas 21. století.

Kromě toho je ve hře ještě trilogie Riana Johnsona, o které není tak úplně jasné, jestli se jí vůbec dočkáme. Zatím se všichni tváří, že ano, ale pokud by Feigeho film přišel do kin jako první a měl úspěch, nepřekvapilo by mě, kdyby Johnsonova trilogie byla přibržděna až zastavena. Velkou roli tam asi hraje smlouva, v tuhle chvíli ale Johnson vzhledem k rozporně přijímanému The Last Jedi není v úplně ideální tvůrčí pozici.

Star Wars v televizi 


Společně s projektem Taiky Waititiho byl oznámen i nový televizní seriál Leslye Headlandové (Russian Doll, Bachelorette). Ten se přidá k druhé (dokončované) a třetí (připravované) sérii Mandaloriana, k seriálu o Obi-Wanovi a k seriálu o Cassianu Andorovi. O Star Wars tedy nebude nouze a to bych se nedivil, kdyby časem přece jen oznámili Mandaloriana jako film.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.