středa 16. ledna 2019

TOP 5 největších kasovních triumfů roku 2018

Tyhle filmy vydělaly víc, než se čekalo.


Už loni kolega Tomáš Poštulka přišel s žebříčkem filmů, které spojuje jedna věc - utržily mnohem víc, než kolik se čekalo a to často ještě vyniklo ve srovnání s jejich rozpočtem. Nejde tedy o žebříček úplně největších kasovních hitů a z toho důvodu v něm nenajdete ani Avengers ani druhý díl Jurského světa. Tyhle filmy útočily z různých důvodů z méně zajištěných zadnějších pozic.

1) Tiché místo


Ok ok. Ten komediální herec, z americké verze The Office, který se teď snaží hrát drsnější postavy, točí horor. No proč ne, když chce. Koneckonců, rozpočet je jen 17 milionů, tak ať si hraje. Tak nějak možná přemýšlela spousta lidí, když se dověděla, že John Krasinski režíruje The Quiet Place. Jenže výsledek vzal všem dech a Krasinskeho film je považován dost možná za největší box office překvapení roku 2018. Aniž by měl k dispozici obří rozpočet nebo jakoukoliv slavnou značku, jako to měly všechny čtyři následující filmy v tomto žebříčku (které se ale potýkaly zase s jinými problémy), dokázal nasbírat v kinech 340 milionů. Sequel už je logicky na cestě.

2) Bohemian Rhapsody


Vědělo se sice, že Queen jsou jedna z neúspěšnějších skupin všech dob a mají spoustu fanoušků, jenže režisér Bryan Singer byl v průběhu natáčení (k jeho konci) z pozice odvolán a film provázela  aura jedno z těch snímků, které si sebou táhnou do premiéry problémy. Recenze navíc nebyly úplně nadšené a jediné, co vyzdvihovaly, byl Rami Malek v hlavní roli. Hudba legendární skupiny a příběh jejího zpěváka ale nakonec v kombinaci se Singerovou řemeslně bezchybnou režií udělali zázrak. Bohemian Rhapsody se stalo miláčkem diváků, v Česku dokonce byly kinosály natřískané jako by se tam pouštěli Avengers a film s rozpočtem 52 milionů dolarů tak nakonec skončil v roce 2018 jako osmý celosvětově nejúspěšnější film s neuvěřitelnou sumou 774 milionů. To je skoro patnáctinásobek! Divácký ohlas byl dokonce tak velký, že nakonec vyměkli i samotní  novináři a film si odnesl Zlatý glóbus pro nejlepší dramatický film roku 2018. 


3) Venom


Venom měl sice na své straně Toma Hardyho, ale nikdo se asi neodvažoval tipovat, jak skutečná je ,,hvězdná síla" tohoto jména. Hardy ve většině svých nejúspěšnějších filmů nehrál hlavní role, ale byl vždy součástí týmu nebo protivníkem. A s výjimkou Mad Maxe byly filmy, kde hrál ústřední roli, spíš jen průměrně úspěšné. Do toho si přidejme fakt, že v Sony zmastili relativně nedávno Spider-mana tak, že s restartem jim musel pomáhat Marvel, zprávy o přestříhávání, nepřesvědčivé trailery a následně naprosto zdrcující recenze a máte tunu svinstva, které by vás mělo podle všech předpokladů na startu tak zbrzdit, že do cíle doběhnete s pár dolary a jste rádi, že už šli všichni domů, takže nikdo nevidí ten průšvih. Jenže se stalo něco naprosto nečekaného. Venom, o kterém se vědělo, že je populární, ale že bez Spider-mana asi bude poloviční, se ukázal stejně jako Hardy mnohem silnější. A výsledkem je šestý komerčně nejúspěšnější film roku 2018.

4) Aquaman


Aquaman přišel, viděl a zvítězil. Jako první film v historii DCEU (tedy Snyderovské a po-Snyderovské éře) překonal hranici 1 miliardy dolarů. To vše v situaci, kdy by si na úspěch DC filmů už vsadil jen málokdo. Ano, Wonder Woman sice uspěla, ale asi nikdo nepočítal s tím, že by Aquaman tenhle její kousek zopakoval nebo dokonce překonal. Tím spíš, že proti sobě měl tvrdou konkurenci od Disneyho v podobě nové Mary Poppins a transformeřího Bumblebbeho. Ani trailery nebyly tak úplně přesvědčivé a dost to celé závánělo snyderovským digibordelem. Jenže James Wan nenechal nic náhodě, Aquamana po marvelovsku prošpikoval humorem a lidskými, téměř dojemnými okamžiky, dokázal udržet pod kontrolou stovky bojujících stvůr pod hladinou, takže bitvy byly nejen přehledné, ale i zábavné a samozřejmě - vymáčkl to nejlepší z Jasona Momoy. Zpětně se zdá miliarda logická, ale ještě před premiérou byla situace, kdy nikdo netušil, co se stane a sám James Wan pro jistotu oznámil, že případný neúspěch Aquamana jde jen a jen na jeho hlavu, protože je to jeho vize a je přesně taková, jakou ji chtěl. Výčet rekordů Aquamana jsme zveřejnili zde.

5) Black Panther


Black Panther není sice tím případem, kdy by se z outsidera stal hit, protože všichni čekali, že se mu bude dařit podobně jako jiným marvelovkám, rozměr jeho komerčního úspěchu je ale zcela dech vyrážející, když si uvědomíme, že se dostal na čísla, kde se běžně pohybují jen Avengers. Nechme teď chvíli stranou diskusi o tom, zda je Black Panther tak kvalitní film, jak se dost lidí tváří, a podívejme se na něj řečí čísel. Black Panther je origin, první film v sérii, s afroamerickým hrdinou, který je tudíž části publika blíž, ale druhé zase o něco vzdálenější. Měl by tedy teoreticky utržit něco kolem 500-800 milionů dolarů, jako tomu bylo u většiny novějších originů od Marvelu (Strážci Galaxie, Ant-Man, Doktor Strange) nebo třeba konkurenční Wonder Woman. Jenže nakonec pro sebe urval neuvěřitelných 1 miliardu 346 milionů dolarů a nějaké drobné (tedy v podstatě dvojnásobek marvelovského standardu) a stal se druhým nejúspěšnějším filmem roku 2018. Porazil roky budované a dlouhodobě úspěšné značky jako Jurský svět 2, Úžasňákovy 2, Deadpoola 2 i Fantastická zvířata 2. V žebříčku nejúspěšnějších filmů všech dob za sebou nechal všechny filmy s Harrym Potterem, všechny Star Wars s výjimkou Síla se probouzí Klobouk dolů, všechny Transformery i Pána prstenů. Takhle se rodí kasovní legendy. Gratulujeme.

Za zmínku stojí ještě pár komerčně úspěšných filmů. Především čínská Operation Red Sea, o které jsem psal v TOP 5 akčních filmů roku 2018, která dala 579 milionů. Skvěle se dařilo i blbince Meg s Jasonem Stathamem (130 mil. budget/530 milionů tržby) a oslnivý poměr cena/výkon má i Zrodila se hvězda s náklady 36 milionů a tržbami 404 milionů.

V roce 2019 nás samozřejmě opět čekají Avengers, kteří by s Endgame měli stejně jako s Infinity War zaútočit na hranici 2 miliard. Chybět nebudou dvě sázky na jistotu od Disneyho a Pixaru - Lví král a Toy Story 4. Zajímavější ale bude sledovat ostatní filmy, které nejsou takové tutovky. Jak se například bude dařit Jokerovi, který bude podle všeho maličko náročnějším filmem. Je černým koněm roku Detektiv Pikachu, který zúročí celosvětově přetrvávající popularitu Ryana Reynoldse a Pokémonů? Nebo všechny překvapí komediálně laděný Shazam, jehož trailer byl jedním z nejlepších roku 2018? Dwayne Johnson bude potvrzovat úspěch Jumanji 2 aneb Jumanji: Vítejte v džungli se třetím dílem (druhým s Dwaynem), hlavně ale ukáže, kolik fanoušků Rychle a zběsile dokáže přitáhnout do kin, když nebude mít po boku Vina Diesela, ale ,,jen" Jasona Stathama a Idrise Elbu. Jejich Hobbs a Shaw by měl být dost možná akčním hitem roku, v roce 2018 ale Johnsonovi tak úplně nevyšel ani jeden z jeho akčních filmů (Rampage i Skyscraper doufali asi ve víc, i když propadáky to nebyly). Skvělé vyhlídky má v tuto chvíli podle prvních průzkumů a předprodejů Captain Marvel. Dokáže jako první ženská hrdinka Marvelu totéž co první černošský hrdina? Dopadnou rebootovaní Muži v černém lépe než ženská verze Ghostbusters? Zopakuje Pet Sematary komerční úspěch To? A zopakuje ho druhý díl To?  Poslední slovo pak budou mít na konci roku Star Wars, které po víc než 40 letech uzavřou nejslavnější filmovou ságu všech dob. Jakou sumu si ale odnesou, to po kontroverzně přijímaném Last Jedi asi netuší nikdo. Nebo si chcete tipnout?

4 komentářů:

  1. Jak může být Bohemian Rhapsody osmý nejúspěšnější film s 774 miliony. Když padesáty nejúspěšnější film vydělal přes 900 milionů? Když trochu zabrouzdáte zjistíte, že není osmý ale sedmaosmdesáty. :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osmý v roce 2018 samozřejmě, doplnil jsem tam letopočet, aby to bylo jasnější, díky za upozornění.

      Vymazat
  2. Dwayne Johnson bude potvrzovat úspěch Jumanji 2 se třetím dílem....to tak možná až v roce 2020, když dvojka je teprve ve vývinu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jednička je braný originál s Robinem Williamsem viz i CSFD a tam uvedený neoficiální název.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.