sobota 19. ledna 2019

Ghostbusters 3: Natáčení ještě nezačalo a feministky už se rozčilují

Noví Krotitelé duchů budí vášně, aniž by o nich kdokoli cokoliv přesného věděl. Nejvíc ječí feministky.

Respektive, ví se toho zatím velmi málo. Režie se chopí Jason Reitman, syn Ivana Reitmana, který natočil první dva díly. Teaser trailer vypadá takto. Spoluautorem scénáře je Gil Kenan (Monster House, Poltergeist remake). Děj bude navazovat na první dva díly, bude  se odehrávat v současnosti a podle nejnovějších informací by měli být v jeho centru čtyři teenageři - dva kluci a dvě holky. A feministky to nemohou vydýchat. Přesněji řečeno jedna z nich a další ji v tom podporují.

Hannah Woodhead, redaktorka filmového magazínu Little White Lies (ano, někdo má ještě horší název filmového magazínu než je Gorilla:-D) napsala otevřený dopis Jasonu Reitmanovi, kde mluví o tom, že ignorováním ženské verze filmu z roku 2016 Jason Reitman promarní příležitost, protože film z roku 2016 posunul celou sérii důležitým směrem, který by teď mohl být ztracen. Dodala také, že je snadné a bezpečné sázet na nostalgii, ale že by se filmy měly dívat do budoucnosti.

Určitě s ní lze souhlasit v tom, že jen vařit znovu, co už bylo uvařené, není zdravé. Ale tady je třeba si taky jasně říct, že to co udělali Ghostbusters 2016 bylo přesně to, jen v horším vydání a s kosmetickou změnou, kdy muži byli nahrazeni ženami. Bohužel, žijeme v době, kdy se nejrůznější zájmové skupiny rozhodly udělat ze zábavy politiku. A jejich tlak je tak silný, že samotný akt dosazení žen do původně mužských rolí je braný jako umělecká kvalita. WTF? To potvrzují i hodnocení recenzentů na Rotten Tomatoes, kde měl film velmi dobrých 76% pozitivních recenzí. Nebylo to ovšem poprvé, kdy se recenzenti rozešli s diváky. Na CSFD mají ženské Krotitelky duchů 42%, na IMDB 5,3 z 10. A navíc oněch 76% pozitivních recenzí na RT mělo průměrný rating 6,5. Jinými slovy - prostě to nebyl pro většinu diváků dobrý film a nijak to nesouvisí s tím, jestli v něm hrály ženy nebo muži. Nebyl vtipný. Nepřišel s ničím novým. O žádném novém směru se nedá mluvit. A co by si měla samotná Woodheadová uvědomit především - to ,,ony" si začaly.

Byla to verze z roku 2016, která ignorovala původní dva díly.  Byl to režisér a scenárista Paul Feig a jeho tým, který odtrhl svůj příběh od původní dvojice filmů. Jestli si tím chtěli vytvořit alibi a vyhnout se co nejvíc nostalgickému srovnávání nebo jaký byl pravý důvod, to ví jen oni sami.

Co je ale důležité - nebyl to dobrý film. Dobrý film o Krotitelích duchů nedělají ženské postavy. A pozor.... nedělají ho ani mužské postavy. Dělá ho mix vtipných postav, napínavých situací a humorné nadsázky v dobře zrežírovaném dobrém scénáři. Bylo by hezké, kdyby si tohle uvědomili všichni, kteří tahají rasovou nebo genderovou tematiku tam, kam nepatří. Dřív, než začnou demonstrovat, že v Predátorovi je málo žen a donutí muže, aby bojovali za to, že musí být natočena nová verze Vetřelce, kde bude hlavní roli hrát chlap. A pak se ozvou gayové, že to musí být gay. A pak Afroameričané. Pak Latinoameričané. Asiaté. Romové. A nakonec brňáci. A lidi s velkýma ušima. V tomto světě, kde má každá skupina možnost hlasitě se ozvat a bojovat za svá práva tak nějak zapomínáme, že velká část filmového byznysu je tu hlavně proto, aby nás bavila, aby nás právě od těchto problémů na dvě hodiny odstřihla. Ne proto, aby se angažovala v boji za práva menšin a pomáhala dorovnávat statistiky.

Konec konců, celý ten humbuk je o to zbytečnější, že pokud budou v centru dění teenageři, z nichž dva budou dívky, pak je film genderově vyvážený. A i kdyby nebyl - Jason Reitman má jako svobodný tvůrce právo natočit jakýkoli film s jakýmkoliv obsazením se mu zlíbí. Bude to mít těžké, ať už bude hrát hlavní role kdokoli včetně původních herců, protože už Ghostbusters 2 to svého času dokázali jen s odřenýma ušima. A bude pak na divácích a recenzentech a všech feministicky smýšlejících autorkách světa, aby si řekli každý svůj názor. Protože přece ještě pořád žijeme ve svobodném světě. Žijeme?

P. S. Prostě to nebyl dobrý film, paní Woodheadová.

3 komentářů:

  1. Ale ba, bolo tam niečo vtipné :D - ale ! - Chris Hemsworth a jeho postava úplne vytupeného asistenta. Celý film bola hrozná kŕčovitá sra*ka, no ako sa na scéne objavil Chris, málom mi vždy cvrklo ako zo seba robil šaša :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nová verze? Po patnácti minutách jsem to vypnul. To se nedalo. Taková křeč a neuvěřitelná sračka.

    OdpovědětVymazat
  3. https://www.youtube.com/watch?v=uuBnN7MOHWg

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.