pondělí 23. července 2018

Tržby: Denzel Washington jako Equalizer 2 nečekaně porazil Mamma Mia! Here We Go Again s ABBA

V amerických kinech si o tomto víkendu odbyly premiéru dvě pokračování s těžko odhadnutelným komerčním potenciálem. Jak Equalizer 2, tak Mamma Mia! Here We Go Again nakonec přilákali hodně diváků a svedli napínavý souboj o první místo kasovního žebříčku.


Ten nakonec ovládl takřka neselhávající šedesátník Denzel Washington. Upřímně jsem měl o ekonomický osud sequelu v USA stomilionového Equalizera obavy, film se ale, jakožto nekompromisní eRko, chytře vecpal do distribučního slotu plného rodinných letních podívaných a nabídnul tak drsnou protiváhu k trikovým velkofilmům i rozjuchaným animákům. Úvodní víkend za téměř 36 milionů dolarů ještě lehce překonal první díl a posouvá vyhlídky studia Sony k opětovnému překonání stomilionové hranice na domácím trhu. Režisér Antoine Fuqua dokonce může slavit svoji nejúspěšnější premiéru, o kousek totiž pokořil svých Sedm statečných. Soňáci obecně zažívají velice slušnou sezónu, už v červenci mají nejlepší tržební bilanci od roku 2014. Přitom ještě letos pustí ven Venoma, Dívku v pavoučí síti nebo druhou Husí kůži.

Na pokračování muzikálového hitu Mamma Mia! hodně spoléhali u Universalu. Snímek v přímém souboji s Equalizerem nakonec těsně prohrál, i tak je z toho ale hezkých 34,4 mega za úvodní víkend. Jednička před deseti lety otevírala za 27 milionů, přičemž vyrostla v neskutečnou trvalku a dohrabala se až za hranici 600 milionů dolarů celosvětově. To druhý díl s největší pravděpodobností nezopakuje, muzikály se nicméně většinou těší nízkým propadům tržeb (vzpomeňme na Největšího showmana) a Mamma Mia! je ukázkovou letní oddychovkou, která se v kinech pravděpodobně nějakou dobu ohřeje. I kdyby ale film klesal rychleji, než se předpokládá, střídmý rozpočet 75 milionů i tak naznačuje, že snímek brzy propluje do ziskových vod.

Na třetím místě opět slaví Sony se třetím dílem Hotelu Transylvánie. Příšerózní dovolená nepředvede podobnou kumulaci tržeb, jaká nastala mezi jedničkou a dvojkou, frančíza je to ale stále po čertech výdělečná. Snímek si to bez větší námahy namíří někam ke 150 milionům z USA, celkové tržby téměř půlmiliardovou dvojku nejspíš nepřekonají, ale 400 mega by se urodit mělo. Rozpočet? Krásných 80 milionů. Čtyřka? Bude. Druhý Ant-Man je podle očekávání marvelovkou menší svítivosti, která je letos tím třetím vzadu za mohutnými úspěchy Black Panthera a třetích Avengers. U Disneyho se tím ale příliš trápit nemusí, doma Ant-Man a Wasp už příští týden v tržbách překonají jedničku a ve světě by se mohlo jít až k šestistovce. Kdo by byl začátkem roku čekal, že mravenčí hrdina si ve světovém kontextu bez problémů podá Sola?

Tržební povídání zakončíme u dvou již brzy miliardových letních megahitů. Úžasňákovi 2 tuto kdysi bájnou hranici brzy přeskočí, pokračování Jurského světa už je daleko za ní. V prvním případě máme co dočinění s další neskutečnou ekonomickou výhrou Pixaru, která již je nejúspěšnějším animovaným filmem v USA (přiblíží se celkově k 600 milionům dolarů) a nechme se překvapit, zda dokáže z pozice celosvětově nejúspěšnějšího animáku sesadit Ledové království. K tomu potřebuje ještě zhruba 350 mega, bude to zajímavý „souboj“. Dinosauři sice ohromující úspěch svého 1,6-miliardového předchůdce nedorovnají, s tím ale stejně nikdo nepočítal. Osobně mě tržby Zániku říše vlastně spíš příjemně překvapují, protože film už se dostal k hranici 1,2 miliardy, kterou za chvíli hravě přeskočí a půjde ještě výš. Do tří let tu tedy budeme mít završení nové dinosauří trilogie, z Jurského parku je definitivně opět jedna z nejsilnějších filmových značek. S trojkou ovšem bude další zopakování miliardového úspěchu ještě složitější, tak uvidíme, s čím Universal přijde.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.