neděle 27. května 2018

Tržby: Solo v problémech, Avengers k nezastavení! A co na to Deadpool 2?

Solo má po premiéře a nedopadlo to úplně podle představ. Ani podle prognóz.


Solo si za první víkend své premiéry odnesl z pokladen amerických kin 83,3 milionu dolarů - a to není dobré. Odhady pro tržby v USA se pohybovaly výrazně nad 100 miliony (až 150), jenže ani při započtení předpokládaných tržeb za prodloužený víkend to nebude víc než nějakých 101 mega. I Rogue One přitom dalo 155 milionů - a co víc, i Episoda III: Pomsta Sithů zvládla alespoň 108,4. Dosavadním držitelem rekordu za Memorial Weekend jsou přitom Piráti z Karibiku: Na konci světa se 139 miliony. Ze světa si pak Solo odnesl pouhých 65, takže celkově je na 148. To sice není totální průšvih, ale když si vezmeme, že se tu bavíme o originu nejslavnějšího pašeráka z nejslavnější filmové ságy a že navíc zrovna tento film stál spoustu peněz kvůli přetáčkám, tak je to na rozpačité drbání se za uchem. A nikdo u Disneyho a v Lucasfilmu (ani nikde jinde) asi nedokáže říct přesný důvod.

Jsou diváci přesycení Star Wars? Byla příliš silná konkurence a diváci zkrátka už nenašli čas, když část z nich ještě míří na Deadpoola a Avengers: Infinity War? Nezajímají lidi obecně tolik prequely? Je slabá hlavní hvězda, která neustojí srovnání s Fordem a diváci ji proto neakceptovali? Podepsaly se na výkonnosti zprávy o tom, že Lucasfilm musel vyměnit režiséry a film nechat přetočit? Nebo je to dokonce následek negativních reakcí na Posledního z Jediů? A nebo jsou diváci prostě Star Wars přesyceni? Nejspíš to bude od každého trošku. A bude zajímavé sledovat, co se bude dít v následujících týdnech a jak moc tržby padnou. Recenzenti sice film chválí (71% na RottenTomatoes), ale konkurence je pořád silná a přijde brzy další.

Deadpool 2 padl od premiéry o 65%, což je také docela dost. za čtyři dny Memorial Weekendu by měl dát 54,5 milionu, což by ho mělo v USA dostat na sumu 219,2  - na dohled Loganovým 226, ale daleko od 363 milionů, která urvala jednička. Celkového tržby z celého světa budou tedy po tomto víkendu 498,9 milionů.

Nejvysmátější jsou ovšem Avengers: Infinity War - ti už mají na kontě 1,9 miliardy, jsou o celých 400 milionů před prvními Avengers nejúspěšnější marvelovkou  a vyhlíží 2 miliardy. Jediné, co zřejmě nedokáží kvůli silné konkurenci pokořit, je 698,5 milionu Black Panthera z USA - mají zatím 621,7 milionů.

Který z těchto tří blockbusterů se vám líbil nejvíc?

Moje pořadí:
Avengers: Infinity War
Deadpool 2
Solo

11 komentářů:

  1. "A nikdo u Disneyho a v Lucasfilmu (ani nikde jinde) asi nedokáže říct přesný důvod. Jsou diváci přesycení Star Wars?"

    Come on ... Presytenie fantasy filmami, ledva 1 mesiac po back-to-back rekordoch Marvelu? Konkurencia? Problemy s produkciou?
    Vsetky box office analyzy Sola si lamu hlavu nad tym, co fanusikovia kricia uz mesiace. Nepacil sa im Last Jedi, a nepaci sa im celkovo tvorba star wars disneyovskej ery. Az tak, ze sa rozhodli zostat francizu ignorovat kym neuvidia zmenu. Socialne siete su toho plne ... pravda, oficialni predstavitelia Lucasfilmu a Disney sa z plnych sil snazia ten backlash ignorovat. Nakolko im to pomoze, je otazne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo o presyceni fantasy filmy nepíše. To jste si tam doplnil sám:-D Presyceni Star Wars si myslim je realne, Star Wars byly vzdy udalost, na kterou se muselo dlouho cekat, vzdy se tam stalo neco zasadniho a vsichni cekali, co to bude. Ted najednou z toho nekdo dela filmovy burger servirovany po pul roce. Co se tyce nespokojenosti s Last Jedi, socialnim sitim se v tomto pripisuje vetsi vyznam, nez maji. Nespokojeni kriklouni jsou vzdycky vic slyset. Je to dobry indikator toho, kde je potencialni problem a ze ne vsichni jsou s tim happy, coz nikdy neni dobre, ale zas netreba se z toho podelat:-) Mne se Last Jedi libil a nebyl jsem sam, jen proste nechodim po forech a nevykrikuju to tam:-D Od toho mam svuj web:-D

      Vymazat
    2. Pravda, priznavam... presytenie fantasy filmami som si pridal z inych analyz, kde nimi ospravedlnovali vysledky Sola.
      Ale dovolim si nesuhlasit s vyznamom nespokojnosti s Last Jedi. Podla mna bude mat ta aferka velky dosah na buducnost SW, kedze si disney pohnevalo hardcore fanusikov. O nich sa opiera jednak vytvaranie hype, jednak navstevnost kin - SW je presne ten typ filmu, na ktory sa necha priatelka/zena/deti dotiahnut svojim "rodinnym" fanusikom, ale sami osebe by nan nikdy nesli, kedze sci-fi zaner jednoducho tieto demografie netaha. Cas ukaze ... za seba musim povedat, ze LJ bol mimoriadne sfusovany film a dufam, ze to ludia daj disneymu patricne pocitit hlasovanim skrz penazenky

      Vymazat
  2. Na Last Jedi som šiel len z donútenia inak by som si to až stiahol. A o tom, že bude film Solo som vedel dosť dlho, no celé to šlo mimo mňa. Úprimne vôbec nechápem ako sa na tieto filmy môže niekto tešiť. Ako dajme tomu, že boje a efekty sú v SW filmoch dobré, ale je tam toľko nezmyslov a je to tak nezaujímavé, že sa ani nečudujem, že Solo pohorel.

    OdpovědětVymazat
  3. Za neúspěch Sola může ve velkém bojkot fanoušků, kterým se nelíbí momentální politika Lucasfilmu.

    OdpovědětVymazat
  4. Sice skalní fanoušek Star Wars nejsem, ale na obě nový jsem šel do kina.
    Tenhle film mě odradil u každýho traileru. Z mého úhlu pohledu nevypdají dobře, neviděl jsem tam nic co by mě do kina táhlo. (Respektive nic podstatnýho)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som si vychutnal oba filmy aj Last Jedi aj Solo. Trailer som videl asi len prvy, politika okolo toho ma nezaujima, chcel som vidiet film. Podla mna bol herec dost slaby. Tak isto si myslim ze to mali dat na vianoce a nie v lete. Solo nieje taka znacka aby v lete obstala a urcite nie proti Avengerom a Deadpoolovi. Tiez si myslim ze su ludia presyteni SW. Film kazdy rok je vela. A presne na SW sa stale dlho cakalo a to robilo hype. Ved sa pozrite co cakanie robi s Game of Thrones .... skoda Solo nieje zly film a skoncil celkom dobrea sequel by ma celkom bavil .... ak bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sequel o com? Je to chlapik, ktory cumel ako ovca na porazke, ako ho jeho maniakalny syn zapichol na moste. Co chces vediet viac o takom charaktere? TLJ zabil akekolvek napatia o osudoch povodnych postav SW.

      Vymazat
  6. Tak já myslím, že problém je hlavně konkurence v Avengers. A nejspíš i fakt, že najednou začali házet Star Wars filmy nějak rychle. Ono je pravda, že na předchozí epizody se čekalo vždycky dlouhou dobu, lidi byli natěšení a chtěli to vidět. A teď to je jeden film za druhým a prostě to natěšení hodně odpadá. U Marvelu to je něco jiného. Marvel si ty filmy vystavěl téměř jako nějaký seriál, kde jednotlivé filmy jsou jako epizody a týmovky připomínají finále série, na které diváci čekají. Jenže u Star Wars jsou to navíc příběhy, které už třeba spousta fanoušků považovala za uzavřené, brali to tak, jak to bylo v původních epizodách a nové filmy je nějak nelákají. Navíc mi i přijde, že přímo Solo měl opravdu hodně problémů, co se natáčení týče a jako by to trochu "odflákli" ve stylu, "nějak to uděláme, hlavně ať máme letos nějaký film". (ne, ještě jsem to neviděla, takže neposuzuji kvalitu...spíš mi teď jde o to, jak byl ten film propagovaný a co kolem něj bylo za různých zpráv)

    OdpovědětVymazat
  7. Dalo se to čekat. To už spíše měli natočit film o Shmi Skywalker.

    OdpovědětVymazat
  8. Já naopak cením Disney, že nevypustilo do světa paskvil s radši to celé za ohromnou sumu peněz přetočili. Konečný výsledek je nakonec fajn, bohužel všechny ty faktory podrazily studiu nohy. Peněz však mají jako šlupek, snad tedy přijde ponaučení a do budoucna to bude jenom lepší. Top SW je u mě Rogue One, a podobně laděnou bych si představoval jednu z nových trilogií se světelnými meči.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.