sobota 4. listopadu 2017

Pán prstenů jako seriál? Už se na tom pracuje!

Warner Bros. a Amazon si řekli, že chtějí taky svůj epický fantasy seriál, důkladně se rozhlédli po trhu zaplaveném fantasy ságami a vybrali si... Pána prstenů.

Sám CEO Amazonu Jeff Bezos je údajně osobně zapojen do vývoje televizní seriálové verze Pána prstenů, která by se na Amazonu měla objevit.  Jednání se správci Tolkienova díla v tuto chvíli probíhají, žádná smlouva ale zatím podepsána nebyla.

Bezos je velkým fanouškem sci-fi a fantasy, jednání se ale musel ujmout ještě z jednoho důvodu. V uplynulých týdnech totiž byli z Amazonu vyhozeni někteří klíčoví manažeři - president Roy Price, šéf dramatické tvorby Joe Lewis a šéf zábavy (non-scripted tvorby) Conrad Riggs. Price odešel na základě obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti němu vznesla Isa Hacket, producentka seriálu The Man in the High Castle.  Lewis a Riggs odešli týden poté.

Pán prstenů je přitom vlajkovou lodí změn, které na Amazonu nastaly už počátkem roku, kdy Bezos rozhodl, že Amazon přestane s výrobou úzce cílených a často umělečtěji pojatých seriálů a zaměří se na široké mezinárodní publikum. Z tohoto pohledu je Pán prstenů samozřejmě trefa do černého, protože i v případě neúspěchu bude mít  nejspíš pořád větší sledovanost než několik současných seriálů Amazonu dohromady, je to ale také velmi tenký led. Jacksonova filmová verze je výpravnou klasikou, která - i když má svoje drobné chyby - je celkově považována za mimořádně vyvedenou adaptaci. Objektivní důvod (kromě ryze finančního) ke vzniku nové verze tu tedy neexistuje.

Dávalo by naopak smysl, kdyby se Amazon a Warneři v Tolkienově světě inspirovali a pustili se do některých kapitol např. Silmarillionu nebo se zaměřili na prequel Pána prstenů, kde by zmapovali události před zapojením hobitů do děje (tedy i před Hobitem samotným). Je ale tolik jiných populárních sérií, že i přesto mi to přijde zbytečné. Nemluvě o tom, kolik to bude stát peněz, aby to dobře vypadlo a ustálo srovnání s filmy.

Jak to vnímáte vy?


5 komentářů:

  1. Já myslel, že ti dědicové křičeli, že už nikdy práva na prznění Tolkienova odkazu neposkytnou.. to jim došli peníze, nebo co je zase jinak?

    OdpovědětVymazat
  2. Letos byl ukoncen ten soudni spor, doslo tam zrejme k dohode k oboustranne spokojenosti, protoze pokud se nepletu, zadna strana nehradi soudni vylohy te druhe.

    OdpovědětVymazat
  3. Já nevím. Tohle nekonečné vykrádání klasik ve mně vyvolává dojem, že lidstvo opravdu blbne. Díky Bohu za pár serošů, které neuráží, Homeland a House of cards, třeba. Před pár dny jsem viděla Mlhu a prý se na ní zase chce někdo přiživit... Je to smutné.

    OdpovědětVymazat
  4. No tak to by mě zajímalo jak toto dopadne. Jednoznačně se snaží podojit známou "značku" a třeba to i vyjde - myslim finančně, kvalitou pochybuju že by v seriálu dokázali překonat ty filmy.
    Možná by bylo nakonec lepší, kdyby si vybrali nějaké jiné fantasy - mě by se líbilo třeba něco z Warhammeru nebo třeba Trhlinové války atd od Feista - to je podle mě jen otázka času než to někoho napadne zfilmovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Trhlinové války by byly super, dají se natáčet i levně v normálních středověkých kulisách, plus se to dá prodávat dobře globálně protože nepřátelská strana (která se nakonec ukáže jako přátelská) se dá hrát Číňany nebo původně inspiračními Japonci .

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.