sobota 2. září 2017

Recenze: Loganovi parťáci – Překonal Soderberghův vidlácký heist jeho Dannyho parťáky?

Experimentátor a věčný bojovník proti hollywoodskému systému Steven Soderbergh se vrací na plátna kin s filmem, který námětem a českým distribučním názvem snaživě asociuje režisérovu úspěšnou heist trilogii. Čekat ale podívanou v Dannyho elegantním stylu se ale nemusí vyplatit. Co nám tedy vlastně Loganovi parťáci přinášejí?


Co se řemeslné zručnosti, ochoty experimentovat s žánry a podvracet divácká očekávání týče, Steven Soderbergh si v ničem nezadá ani s takovým frajerem, jakým je David Fincher. Ostatně, doma na poličce má Oscara Traffic, trilogie Dannyho parťáci dohromady vydělala 1,1 miliardy dolarů a herecké hvězdy jsou ochotny vzdát se velké části svých honorářů jen proto, aby s ním mohly pracovat. Soderbergh je ale známý svou neochotou pracovat v marketingem navoněném a na peníze zaměřeném hollywoodském systému, kvůli čemuž po premiéře čtyři roky starého filmu Vedlejší účinky prohlásil, že se přesouvá do televize a v kinech už od něj nic neuvidíme. Toto jeho rozhodnutí nám dalo životopisný film Liberace! a vynikající seriál The Knick. Letos se ale Soderbergh rozhodl, že přeci jen natočí kino film. Jen se v něm pokusil hollywoodský systém obejít, nespolupracovat s žádným velkým studiem a Loganovy parťáky financovat v podstatě z vlastní kapsy. Při pohledu na tržby to vypadá, že jeho pokus pohořel, snímek se z kin s největší pravděpodobností nezaplatí. A je to škoda, protože jde o velmi vydařenou podívanou.

Heist se sociálním cítěním


Bratři Jimmy (Channing Tatum) a Clyde (Adam Driver) Loganovi jsou do značné míry životní ztroskotanci. První měl být fotbalovou hvězdou, ale zranění nohy mu zničilo kariéru a teď mu komplikuje i hledání stálého zaměstnání, druhý zase přišel o ruku v Iráku a teď dělá barmana. Tihle dva se rozhodnou zlomit údajné rodinné prokletí tím, že vykradou trezor závodní dráhy NASCAR, na které Jimmy chvíli pracoval u stavební firmy. Do party přiberou experta na vyhazování trezorů Joe Banga (Daniel Craig), toho času zavřeného ve vězení, jeho dva buranské bratry a svou sexy sestru Mellie (Riley Keough). Do plánování a následné realizace celé vloupačky se vplétá linie s Jimmyho dcerou a bývalou manželkou (Katie Holmes), plán postupně zahrne celé další spektrum vedlejších postav a velkou roli hraje současné i minulé sociální prostředí, které hlavní postavy do velké míry determinuje.

Zatímco Dannyho parťáci stavěli primárně na stylu a eleganci svých postav a Soderbergh si v nich pečlivě piplal a divákovu pozornost zaměstnával především samotnou heist akcí, Loganovic famílie na to jde jinak. Realizace loupeže v podstatě ničím moc nepřekvapí, jede se hladce podle plánu, a pokud přijdou nějaké peripetie, mají hlavně komický efekt nebo se zúročí až při závěrečném twistu. Nehraje se tu na žádné velké napětí. Ale zatímco Dannyho parta byla plná jen letmo načrtnutých archetypálních figurek, na kterých člověku vlastně ani nemělo záležet, tady má každá postava důstojně načrtnutou backstory, díky které vás jednoduše baví sledovat jejich vzájemné interakce a především diváka zajímají jako plnokrevné a dobře napsané postavy. Jedna věc je, že se jedná vesměs o prosťáčky a velká část humoru ve filmu těží právě z jednoduchého přemýšlení postav a buranského základu, ze kterého vyrostly. Soderbergh k nim však zároveň přistupuje nesmírně laskavým způsobem, nedělá si z nich zdaleka tak prvoplánovou legraci, jak jsem se ze začátku obával, a jejich snaha o vymanění se ze škatulky věčných loserů dokáže v příhodných chvílích až dojmout. Soderbergh citlivě zpodobnil svůj věčný boj proti hollywoodskému filmovému průmyslu v boji svých postav proti establishmentu, na několika rovinách se vysmívá pozlátku amerického snu a to všechno svým typicky podvratným způsobem zvládá napasovat na šablonu žánrového filmu.

Jednohubka s přidanou hodnotou


Už jsem zmiňoval, že očekávat Dannyho parťáky 4 by byla chyba. Tento film oproti vypulírovaným a ve všech ohledech příjemně „smooth“ dobrodružstvím Clooneyho bandy může na první pohled působit chudě a dlouhou dobu jsem si říkal, že je hrozně fajn se na film dívat, ale v základní příběhové rovině mu chybí překvapení. To si ale mistr vypravěčských fines Soderbergh schoval na konec, poslední čtvrthodina filmu ukazuje, kolik si toho vypravěč nechal pro sebe a podobně jako ve Vedlejších účincích se ukáže, že jsme celou dobu sledovali trochu jiný film, než se na první pohled zdálo. Všechno je o úhlu pohledu a způsobu distribuce informací mezi jednotlivé postavy i diváky, jak Soderbergh moc dobře ví. Loganovi parťáci i s tímto twistem zůstávají především velmi příjemně odvedenou žánrovkou, ale právě spolu s dobře podaným sociálním podtextem jim otočení diváckých očekávání dává příjemnou přidanou hodnotu, která z diváckého hlediska velmi potěší.

Režisér navíc dokáže skoro až tarantinovsky pracovat s nejrůznějšími dějovými odbočkami a narativními vložkami, na které nezapomíná a celkově se mu ve scénáři skládají v jeden komplexně vedený a naservírovaný celek, který je stylový (parádní soundtrack!) a dobře se na něj dívá. Skutečně mě bavila snad každá jedna postava, ať už se kolem ní točil děj, nebo se filmem jen mihla. Což Soderbergh ví, takže každá linka má svůj větší či menší klimax a na konci se divák cítí ve společnosti všech těch sympatických figur jako doma. V mnoha ohledech to opravdu není typický kinofilm a dokázal bych si bez problémů představit, že by vyšel za poplatek na nějakém VoD kanálu. Přesto říkám – pokud můžete, upalujte do kina Soderbergha alespoň trochu podpořit. Jeho neokázalé experimenty totiž vždy mají co nabídnout.

Verdikt


Mimořádně příjemná podívaná, která na první pohled může působit chudě, ale má v sobě velmi silnou „zadní“ rovinu a výtečně podaný narativní twist, které ji společnými silami posouvají o úroveň výše. Steven Soderbergh je totiž nejen skvělý realizátor, díky čemuž se na Loganovy parťáky dobře dívá, ale zároveň dokáže svým sebevědomým režijním vedením filmu vtisknout jedinečnou patinu autorského počinu. Na závěr léta není v našich kinech lepší volby.

Hodnocení: 8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.