sobota 4. února 2017

TOP 5: Nejlepší filmy Roberta Zemeckise

V 80. letech natočil jednu z nejlepších trilogií všech dob, v 90. zase film, který milovaly, milují a budou milovat všechny generace diváků. Během 21. století trochu ztratil u diváků kredit kvůli rozpačitým pokusům s motion capture animací, aby se v posledních letech úspěšně vrátil k hrané tvorbě. Tento čtvrtek konečně vtrhli do našich kin Spojenci s hvězdnou dvojicí Brad Pitt-Marion Cotillard, což beru jako příležitost podělit se s vámi o pětici filmů, které mám od Roberta Zemeckise nejraději. Dodnes jsem bohužel neměl tu čest s jeho sci-fi Kontakt, jinak jsem ale z jeho filmografie viděl většinu podstatných věcí. Těchto pět mi je nejbližších.


5. Trosečník – 2000



One man show Toma Hankse a volejbalového balónu jménem Wilson se od svého vzniku stihla stát takovým etalonem robinsonovských příběhů. Celá ostrovní část filmu je ukázkou geniální filmařiny, která je orámována solidní expozicí a trochu zbytečným koncem. Ten ale nic nemění na faktu, že Trosečník je filmem s vysokou opakovací hodnotou (kdykoliv jej chytím v televizi, už ho nepřepnu) a potvrzuje Zemeckisův status zručného vypravěče, kterému stačí k vytvoření napínavého i dojemného příběhu jen několik silných proměnných.

4. Muž na laně – 2015


Už Let s Denzelem Washingtonem zvládl Zemeckise rehabilitovat po nepříliš úspěšných animovaných pokusech, Muž na laně je pak nádhernou ukázkou staromilského vyprávění obohaceného moderními filmovými možnostmi. Žánrová koláž, která se nespokojuje s klasickými životopisnými schématy, nás postupně provádí pohádkově poetickým začátkem, nervy drásajícím heistem až k ukázkové závěrečné katarzi na laně, která na velkém plátně bere dech a slabším povahám jistě přivodila nejednu závrať. Pro mě představoval Muž na laně Zemeckisův návrat tam, kam patří. Tedy mezi nejužší režisérskou elitu.

3. Falešná hra s králíkem Rogerem – 1988


Hravé propojení animace s živými herci jednak získalo Zemeckisovi na konci 80. let pověst progresivního technického inovátora, navíc dodneška nestihlo zestárnout. Roger spojuje zábavnou grotesku s noirovým detektivním příběhem, ve kterém se Bob Hoskins nenechal zastínit střelenými animovanými postavičkami, díky jeho uvěřitelné interakci s nimi a kvalitnímu scénáři film bez problémů zabaví i dnešního diváka. Zlatý fond té nejlepší hollywoodské zábavy.

2. Návrat do budoucnosti Trilogie – 1985, 1989, 1990


Dlouhé, předlouhé chvíle jsem strávil přemýšlením nad tím, který díl této geniální série je nejlepší. Srdce samozřejmě velí zvolit nestárnoucí jedničku (Martyho kytarovou etudu s Johnny B. Goode sjíždím pravidelně dodnes), rozum zase říká, že dvojka je jedním z nejchytřeji napsaných pokračování všech dob. Stále ne-tak-úplně doceněná westernová trojka mi zase imponuje způsobem, kterým dokázala celý příběh krásně uzavřít. Výsledek? Všechny tři díly Návratu do budoucnosti beru jako jeden dokonalý film, esenci trendů 80. let, která ale stále perfektně funguje a mohl bych se na ni dívat pořád.

1. Forrest Gump – 1994


Já vím, je to klišé. Ale kdo nemá rád Forresta Gumpa, ten podle mě nemá rád filmy. Krásný, dojemný, vtipný a důmyslně vystavěný příběh o vyprávění jednoho ne tak docela standardního životního příběhu ne tak docela standardním vypravěčem se mi hned napoprvé neskutečně zaryl pod kůži. Od té doby jsem jej viděl ještě mockrát, stále se mi neokoukal a pořád se u něj dokážu krásně dojmout. Nemám rád ona absolutní tvrzení o „nejlepším filmu všech dob“, ale pokud bych měl navrhnout nějaké kandidáty, prosťáček Forrest by byl jedním z prvních, které by mi přišly na mysl.

Které filmy Roberta Zemeckise máte nejraději Vy?

5 komentářů:

  1. Já jen dodám, že Forest je opravdu velmi skvělý film což potvrzuje i hodnocení na CSFD http://www.csfd.cz/film/10135-forrest-gump/komentare/

    OdpovědětVymazat
  2. Možná mě tu hromada lidí odsoudí kvůli Forrestovi....jako film špatný není, člověk se na něj rád podívá. Jenže postupem let mi příjde, že už ten film pro mě zas tak výborný už není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím. Je to trošku kýčovitý film, s odstupem let si taky opakovaně raději pustím Shawshank nebo Pulp Fiction (film ze stejného období výroby), nicméně ty pocity, co ve mně vzbudil Forrest tehdy (a nepochybuju, že v menší míře by to dokázal znovu i dnes), to se podařilo málo filmům, takže pořád pecka.

      Vymazat
  3. Ano, každý film po 10 raze už nie je až taký dobrý, ale koľko filmov človek pozerá 10x ? Len tie, ktoré má rád ... a nič na to nezmení ani csfd :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je to, u Forrresta mě to přestalo bavit, ale u jiných filmů mi to nevadí :)

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.