úterý 10. ledna 2017

TOP 20: Nejlepší filmové plakáty roku 2016

Nesuď knihu podle obalu, říká se. A platí to i v případě filmů. Po hubených létech v poslední době studia zase postupně nabírají odvahu přicházet i s originálnějšími plakáty, byť někdy nejde o hlavní plakát k filmu, ale spíš doplněk kampaně. Rozhodně je ale na co se dívat.

Vybrat 20 nejlepších plakátů opravdu není hračka, klidně by tu mohla být téměř 20  jiných plakátů a pořád by to byl vysoce reprezentativní výběr. Projeli jsme proto všechny možné žebříčky, které se zaměřovaly na filmové plakáty roku 2016 a pokusili jsme se z nich vybrat ty, které se nejčastěji opakovaly. Tady jsou.

Životopisné drama Christine moc pozornosti v kinech nevzbudilo a k nám se nedostalo, ale plakát se objevil v hromadě žebříčků toho nejlepšího za rok 2016. 

Ještě před rokem po festivalu v Sundance bylo The Birth of a Nation mnoha lidmi pasováno na Oscarového favorita. Pak ale přišly další filmy a hlavně obvinění ze znásilnění nasměrované přímo na režiséra a bylo po sranda. Akademie už si nejspíš našla nového ,,černého" favorita ve snímku Moonlight. Tak aspoň ten plakát, že boduje.

Deadpoolova kampaň byla originální celá a i plakátů bylo povedených víc, než jeden. Tak aspoň tento jako zástupce za všechny.

Film o ničem, série téměř mrtvá, ale plakát fajnový.

Marvel není zrovna velký experimentátor, ale když má originálního hrdinu, tak zariskuje. V roce 2015 to byl |Ant-Man, letos haluzoidní Doctor Strange.

I Neon Demon se blýskl celou sadou plakátů, které se vpálily do paměti. Tento asi nejvíc.

V mnoha anketách je Green Room označován za jeden z nejlepších filmů roku. Pravdou je, že mezi napínavými drasťáky s šokujícími zvraty včetně obsazení kapitána Pickarda...ehm Patricka Stewarta...do role zloducha, se rozhodně neztratil. A jeho plakát skvěle vystihuje jeho bezvýchodnou atmosféru.

Natalie Portman jako žena prezidenta Kennedyho. Plakát stylový a možná i Oscar na obzoru.

La La La.... když je originální film, tak se ten plakát musí dělat sám od sebe.

The Lobster patří rovněž k nejlepším a nejoriginálnějším filmům roku 2016. A plakát bodoval v podstatě ve všech plakátových žebříčcích. Zaslouženě.

Černošské homosexuální drama sbírá ceny a navíc má plakát, který rovněž najdete v podstatě ve všech žebříčcích. 

DC se originálních plakátů letos nebálo. Batman vs Superman si připsal body hlavně v první teaserové fázi, kdy se objevily dva spolu související plakáty.

Sebevražedný oddíl by si nejspíš odnesl za rok 2016 metál pro nejlépe propagovaný film roku - plakáty, trailery, fungovalo všechno a originalita a odvaha tomu rozhodně nechyběly. Tak aspoň jeden vzorek, co nám uvízl v hlavě jako kulka.

Další z oblíbenců nejen filmových kritiků, ale i recenzentů filmových plakátů. 

Cíleně oldschoolový plakát k béčkovému hororu The Love Witch, který se záměrně (včetně celé výpravy a snímání) celý stylizuje do béčkových filmů ze 70. let rovněž nasbíral spoustu pozitivních hodnocení.

I mezi těmi nejlepšími plakáty roku tenhle vyniká. Korea je Korea.

Sing Street je jedním z malých velkých filmů, o kterých se hodně mluvilo, hodně je kritici chválili a plakát má také svůj xicht.

Na první pohled obyčejný plakát - než si všimnete odrazu na kapotě. Hvězdně obsazené sci-fi Bena Wheatleyho s Tomem Hiddlestonem v hlavní roli sice moc parády neudělala, ale tohle se podařilo.

Dokonalé vystižení filmu, ve kterém po sobě střílí naprosto zběsile úplně všichni. 

Jeden z nejlepších hororů roku 2016 se samozřejmě neobešel bez jednoho z nejvýraznějších plakátů. Z toho kozla jde hrůza na první pohled a to ani nemusíte znát film. Ale pokud jste neviděli, určitě doporučujeme.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.