pondělí 16. ledna 2017

Robinsonův ostrov epi. 1: Jak se podařil český Survivor?

A máme to za sebou. Po mnoha letech, kdy jsme se snažili probrat z psychické újmy, kterou nám způsobil Trosečník, jsme se dočkali nové české verze legendárního Survivora. Jak se podařila?

První dojmy jsou pozitivní. Casting sice není tak impozantní, jako jsme tomu zvyklí z americké verze, ale rozhodně je pestrý, hráči nesplývají (snad jen jeden nebo dva subtilnější kluci), najdou se tu zajímavé postavy a především - zdá se, že je tu hned několik lidí schopných taktického a strategického myšlení.

Hodně jsem byl zvědavý na moderátora Ondřeje Novotného. Ten by sice občas mohl působit, že je děním během soutěží víc pohlcen a že např. soutěž o věcnou odměnu graduje, protože z tónu jeho hlasu to vypadá spíš jako komentování videa, kde chlápek horkovzdušnou pistolí taví věci, jde ale o mimořádně těžký moderátorský úkol a Ondřej ho zvládá velmi dobře, především si výborně drží zdravý odstup, nesnaží se soutěžící rozeštvávat prvoplánovými pokusy a působí tudíž neutrálně a spravedlivě. Uvidíme, jak dokáže se soutěžícími pracovat na kmenové radě, která je pro každého moderátora Survivora nejtěžší zkouškou.

Viděli jsme zatím jednu akční soutěž o odměnu, i ta se vcelku podařila, nechyběly dokonce ani vysvětlující ilustrační záběry z toho, jak má soutěž probíhat a tak mohlo vadit jen to, že nešlo o plně týmovou soutěž. Ale zase se podařilo zaměřit víc pozornost na některé hráče a představit je. Stoprocentní týmovku pak doufejme dostaneme v soutěži o kmenovou imunitu.

Podařilo se i odladit spousty detailů, které se nepodařily ani ve slovenské verzi - v titulcích je konečně povolání soutěžících a ne, odkud jsou. Týmy jsou barevně odlišeny nejen buffy, ale celkovým laděním oblečení. A nechybí image záběry, dotvářející náladu a umožňující divákům na chvíli vydechnout a utříbit si získané informace.

Celkově tedy zatím Robinsonův ostrov působí jako na české poměry vlastně až nečekaně vydařená adaptace, kterou bohužel může potopit fakt, že Nova se stejně jako Markíza rozhodla jednu epizodu rozdělit na víc dílů. Liché díly končící soutěží o odměnu tak budou postrádat dostatečně výraznou gradaci a tečku a hrozí tak postupný pokles zábavnosti stejně jako u slovenského Ostrova, kde si štáb v nutnosti nabrat stopáž musel zas a znovu vypomáhat zbytečným natahováním, opakováním už řečeného a točením se kolem jednoho jediného tématu - jídla.

Výsledek je každopádně podařený, je z něj cítit na rozdíl od Trosečníka respekt k formátu i jeho náročnosti a i když je ještě brzy na to hodnotit celou show, zdá se, že po letech čekání jsme se konečně dočkali nápravy. Teď už je pouze otázkou, jak si show povede ve sledovanosti. Ta totiž rozhodne o tom, zda se ještě někdy dočkáme další série.

Jak jste byli spokojení vy? Líbí se vám Robinsonův ostrov?

4 komentářů:

  1. Drzim palce, nech to dopadne lepsie ako slovensky Ostrov. Ten som ciastocne pozeral tiez, ale dopadlo to fakt dost zle. Podla mna najvacsia chyba bol zbabrany casting - vybrati ludia boli velmi "self-aware", formalni a takpovediac neautenticki ... tazko z nich bolo dostat prirodzenu reakciu, aj ked sa moderator snazil.




    Samozrejme, druhy extrem pri reality show by bolo vybrat uplnych exotov, a la Mojsejovci ... celkovo poskladat dobry casting na survivora je mimoriadne tazka vec, a jediny, komu sa to dari dlhodobo, je prave originalny US survivor team (a aj ti sa obcas riadne seknu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak US survivor není originál ale je pravda že je nejúspěšnější

      Vymazat
    2. Tak US survivor není originál ale je pravda že je nejúspěšnější

      Vymazat
  2. Taky jsem z prvniho dilu prijemne prekvapen. Nova se snazi porad co nejvice pripodobnit americke verzi a to je jen a jen dobre. Ocekaval jsem, ze prave Novotny bude ten, kdo bude celou show tahnout,ale zatim podle prvniho dilu, me moc nepresvedcil.Dulezite ovsem bude,az jak se projevi predevsim u kmenove rady. Samozrejme fandum americke verze natahovani dilu zase tolik nevadi, otazkou je, jak se na to budou divat normalni divaci. Celkove musim rict, ze Robinsonuv ostrov vykrocil spravnym smerem a jedine co mu muzu vytknout je prozatim jenom cas vysilani, kdy je nasazen proti premierovym dilum Ano,sefe, coz je zrovna jediny porad, kvuli kteremu v poslednich letech najdu v sobe silu zapnout televizi.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.