pátek 4. listopadu 2016

TOP 10 nejlepších a nejdrsnějších filmových bitek s přesilovkou nepřátel

Filmová historie zažila celou řadu hrdinů, kteří dokázali v akci nemožné. Ale jen hrstka těch nejlepších dokázala obstát i v bitce s totální přesilou. Často si přitom režiséři nebrali servítky a dopřáli nám záběry ostré jako žiletka a průrazné jako kulomet ráže 0.50. Tady je eRkové království, nečtěte dál, pokud vás rozhodí usekané končetiny a prostřelené trupy.  Včetně ukázek.

Ještě než se pustíme do žebříčku, jedno malé vysvětlení - jdeme po primárně akčních filmech a áčkové kino produkci, protože v okamžiku, kdy bychom zabrousili do hájemství hororu a přilehlých žánrů, bude to tu všechno patřit Raimimu, Jacksonovi a spol. Také se tu neobjeví filmy, které jsou celé v podstatě jedna velká bitva s přesilou (Smrtonosná past, Raid), ale buď v nich silná drsná bitka s přesilou chybí, nebo tam je a je dobrá, ale přesto jsme našli lepší. Hledali jsme totiž akční sekvence, které svojí délkou, rozsahem a nekompromisností nabízí to nejlepší a nejdrsnější, co kdy vzniklo. Hledali jsme koncentrované bojové šílenství. A samozřejmě, všechno se sem vejít nemůže, což otevírá prostor diskusi.

10. Gladiátor

První bitka s gladiátory, ve které je Russell Crowe ubernasraný a vyhecovaný a svoji zuřivost si na soupeřích pečlivě vybije - během jedné minuty. Vrcholem je pak scéna, v níž to přežene u jednoho protivníka s úpravou sestřihu a nůžkami ze dvou mečů to rovnou vezme i s hlavou.

9. Oldboy

Aneb v hlavní roli kladivo. Oldboy je neskutečně dynamický a vizuální film a to se projevilo i na scéně, v níž hlavní hrdina sám vyzbrojený kladivem vymlátí chodbu plnou gangsterů. Sám přitom taky nějakou tu ránu schytá, jeho buldočí vytrvalost je ale strhující a přesvědčivá stejně jako údery kladivem do hlavy.

8. Rambo IV

Rambo za svůj život rozstřílel doslova hromady nepřátel (a nebyli to jen Vietnamci a Rusové), největší řežbu v jeho podání jsme ale viděli až ve čtvrtém dílu, kde šel Sly coby režisér na hranici možného a únosného v zobrazení realistického násilí. Obzvlášť potom v legendární scéně s kulometem ráže 0.55. Když Rambo kácí les, tak lítají vzduchem kusy masa.


7. The Man From Nowhere

Původně na tomto místě byla rvačka z chodby z The Raid, pak jsem si ale vzpomněl na tenhle fight z The Man From Nowhere a po srovnání bylo jasno. Tohle je skvěle zrežírovaná choreografie, ve které jdou do sebe postavy neuvěřitelně přesvědčivě a účelně. Přeřezávají se tu tepny a šlachy, jen aby se postup přesily zpomalil a těla se používají jako štít. V Česku je trochu nedoceněný celý tenhle film, tím spíš si ale zaslouží upřednostnit i navzdory Raidu nebo jednorázovému průletu Tonyho Jaa v Tom  Yum Goong, který je v mnoha směrech dodnes nepřekonaný, ale na drsnosti mu ve srovnání  s konkurencí trošku chybí.

6. Kingsman: Tajná služba

Jedna z nejlepších akčních scén posledních let. Poctivý anglický gentleman Colin Firth se v ní zapojí do neskutečných jatek v kostele a způsob, jakým Matthew Vaughn tuhle řežbu pojal, je prostě neopakovatelný a jen těžko překonatelný. Dynamické, zběsilé, rychlé, kruté, cynické a naprosto dokonalé peklo na církevní půdě.


5. A Better Tomorrow

John Woo, mistr přestřelek a krvavého baletu, tu samozřejmě nesmí chybět. I on by dokázal zaplnit hned několik pozic v tomto výběru, ale symbolicky vybíráme asi tu nejznámější scénu, v níž Chow Yun Fat se sirkou v puse vystřílí hromady zásobníků do hromady nepřátel. Využije  přitom zbraní, které si předem poschovával, takže i bez samopalu udělá pořádnou paseku.

4. John Wick

Jediný herec, který si v tomto žebříčku vystřílel zastoupení dvakrát je Keanu Reeves. Jeho chladnokrevný zabiják John Wick sice v mých očích nepřekonal jako film podobně laděného Equalizera, ale co se izolované akční sekvence týče, jeho vystřílení klubu je dokonalé co do choreografie tak obrazového ztvárnění. Wick postupuje barem chladnokrevně a přesně a nabízí zřejmě největší množství headshotů na minutu vůbec. To tu prostě nemůže nebýt.

3. Komando

Arnold Schwarzenegger jako John Matrix řádí během celého filmu, ale to nejlepší se rozpoutá v okamžiku, kdy dorazí na základnu plnou nepřátel - a promění se v armádu jednoho muže. Do boje zapojí kromě standardních zbraní i zahradnické náčiní a právě to tuhle scénu dělá legendární a výjimečnou - vidle, mačeta a kotouče od pily dokáží věci, jaké jsme v jiných filmech neviděli.

2. Matrix

Naprosto brilantní a stylová ,,lobby shootout", která v sobe zúročuje vliv Johna Woo i všech dalších akčních klasik a posouvá je díky kombinaci se skvělou hudbou a zpomalenými záběry na ještě vyšší level. Není to nejdrsnější přestřelka, jakou jsme v historii kinematografie viděli, ale je po čertech stylová a každý jeden  záběr v ní je pečlivě zrežírovaný a zapojený do služeb fenomenálního celku.

1. Kill Bill: Vol. 1

Quentin Tarantino natočil samozřejmě i brilantní krvavou přestřelku v Nespoutaném Djangovi, ale je to právě tahle řežba s GoGo Girl a Crazy 88´s, která se zapsala do historie a kterou už ani on sám zřejmě nepřekoná. Kritici a znalci bojových umění jistě najdou (oprávněně) v celé choreografii a pohybech Umy Thurman chyby, ale to nic nezmění na tom, že tohle je bitva bitev a řežba mezi všemi řežbami - extrémní množství bojovníků, extrémně eRková, se skvělou hudbou a celkovým výtvarným podáním, prostě zásek do černého.

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.