neděle 30. října 2016

Recenze: Doctor Strange - vítejte ve světě, který překračuje hranice vaší představivosti

Marvel představil svého nového hrdinu, který zřejmě výhledově nahradí Iron Mana. Jak se to podařilo?

Doctor Strange rozhodně nepatří k nejpopulárnějším hrdinům od Marvelu. Dokonce i když o něm něco víte, představa, že vás film o kouzelníkovi strhne stejně jako třeba Captain America, nevypadá moc reálně. Jenže bez chození kolem horké kaše, Marvelu se tu znovu podařilo. A co víc, i když Doctor Strange má hlavně po scenáristické stránce pár menších slabin, jako celek je to velmi často dechberoucí paráda, kterou musíte vidět v kině. Angličtina pro to má jedno hezké slovo  - mind-blowing.

Příběh sám je klasický origin o chlapíkovi, který měl obří ego, padl na držku, prozřel a probudil své dobré já, aby se v závěru postavil zdánlivě neporazitelnému protivníkovi. V tomto případě jde o špičkového chirurga doktora Stevena Strange, který je schopen vám vyoperovat kulku z páteře bez mrknutí oka, bez jediného pohnutí brvou a v podstatě od boku. Absolutní profesionalita v tomto směru si ale vybrala daň na povaze. Strange je prostě osina v zadku, která myslí na své Já, pak na své Já, pak na své Já..., pak na doktorskou přísahu a pak teprve na zbytek světa. Když se ale po bouračce ocitne na nemocničním lůžku a zjistí, že jeho vždy klidné ruce s pevným a přesným úchopem se změnily v sešroubované zbytečnosti, se kterými se stěží nají, jeho svět se zhroutí. A cesta za vykoupením začíná.

To, co následuje potom, není v zásadě nijak originální, ale to je vlastně dobře. Ve všem ostatním je totiž Doctor Strange taková haluz, že kdybychom se ještě dočkali surreálného příběhu, už bychom neměli žádný záchytný bod. Marvel znovu prokázal skvělý cit na režiséry a Scott Derrickson, který mimochodem Doctora Strange zná jako vlastní boty a je dlouhodobě jeho fanouškem, odvedl vynikající práci.

Doctor Strange je z velké části postaven na dlouhých a velkých akčních scénách, ze kterých vám půjde hlava kolem. Pokud jste měli z traileru strach, že půjde jen o trošku vytuněný Počátek s ohýbajícím se městem, pak jste ho měli zbytečně. Tady se neohýbá město, ale doslova prostor, skáče se z dimenze do dimenze, porušují se všechny zákony a vpadává do nich estetika snu. Trikově je to naprosto oslňující a pro návštěvu si zkuste najít kino s co největším plátnem, ideálně IMAX a v tomto případě by ani to 3D nebylo zřejmě od věci. Nejlepší na tom všem ale je, že se to během těch necelých dvou hodin nikdy neokouká. Derrickson totiž neopakuje jeden trik stále dokola. Každá akční scéna je úplně jiná a postavená na jiném nápadu - jednou se hroutí město, jednou jsme v logice snu a optických klamů, jednou se zastaví čas, jednou se vše odehrává během vracejícího se času a jednou během donekonečna opakovaného okamžiku. Už dlouho mi  v kině takhle nepadala brada a neměl jsem opakovaně pocit údivu nad tím, co se děje a jak to vůbec mohli filmaři natočit. Místy sice budete mít takový ten pocit, že WTF vůbec nechápete, co a jak se v akci děje - ale v pozitivním slova smyslu. Vše je při všem tom surreálnu naprosto přehledné.

A to je v podstatě to jediné co potřebujete o tomhle filmu vědět. Trochu jsem se bál, jak na mě bude působit Benedict Cumberbatch, kterého je v poslední době trochu moc, ale i když Robert Downey Jr. má o něco větší charisma, Benedict do role skvěle zaplul a bez problémů táhne film na svých bedrech. Přesvědčivě ztvárňuje přerod egomaniaka v kouzelnického zelenáče a z něj potom v sebejistého hrdinu a zvládá i všechny komické polohy, které mu scénář pro odlehčení předepisuje. Humor sice v tomto filmu plném docela temné atmosféry působí místy trošku na sílu (Derrickson se jako autor hororů nezapře), na druhou stranu všechny pokusy o vtip nakonec vychází a příjemně film odlehčují a drží v zajetých kolejích Marveovské téměř rodinné produkce. Takže i v tomto směru si těžko stěžovat.

Záporák sám v podání Maddse Mikelsena je vcelku rutinní, ale funkční. Tilda Swinton jako Prastará také plní, co se od ní čekalo. Rachel McAdams jako Strangeova láska nemá svoji linku v rámci filmu scenáristicky uzavřenou a z děje prostě vyšumí, což považuji za chybu, naopak Mordo (Chiwetel Ejiofor) je tu rozehraný dobře - ale musíte vydržet až do závěrečných titulků, protože během nich vás postupně čekají dvě přidané scény otevírající brány k dalším dílům - jedna zřejmě ke třetímu Thorovi a potažmo Avengers, druhá k další Strangeově sólovce.

Hlavní slovo ale  opravdu mají triky a akční scény, jejichž úkolem je vtáhnout nás do zcela nové dimenze marvelovského universa, která mu dává možnost celé řady zvratů, zápletek i řešení. A především - představuje nám Iron Manova nástupce v tom nejlepším světle. Nečekejte, až vám vtrhne do obýváku, ale jděte mu naproti do kina - nebudete litovat a budete chtít okamžitě nášup.

Verdikt


Doctor Strange je nejoriginálnější a nejsurreálnější film od Marvelu, zábavný, plný akce a nápadů. Digitální triky jsou na velmi vysoké úrovni a dokonce tu funguje i humor, takže za své peníze dostanete parádní oddechovku, které ubírá body jen průměrná příběhová linka. Ale kvůli té v případě tohoto filmu do kina nejdete. Tohle je výprava do snu, ve kterém je všechno možné a ostatní hrdinové Marvelu po ní vedle Doctora Strange vypadají strašně nudně a přízemně. Doctor Strange je vítanou posilou v MCU a Marvel si tak připisuje další bod ve své spanilé jízdě.

Hodnocení  8/10



3 komentářů:

  1. včera jsem viděl v Imaxu.. a můžu jen doporučit, fakt pecka..

    OdpovědětVymazat
  2. Bola som v kine a rozhodne neľutujem :) Efekty sú vážne skvelo rozvrhnuté a tak nezačnú nudiť... Príbeh, ako bolo písané, originalitu moc nepobral, no všetko ostatné šľape ako hodinky, takže divák si užíva skvelú jazdu!

    (Moja recenzia na http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/2016/11/doctor-strange-epicka-cesta.html)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.