středa 6. července 2016

Sylvester Stallone a jeho TOP 5 nejlepších rolí

Sly je legenda. Na kontě má hromadu rolí, ale některé jsou přece jen výraznější.

Je málo herců, kteří by tak jasně byli spojování s určitými rolemi a na nich postavili svoji kariéru. Sly má takové minimálně dvě, takže je to spíš o tom, co vyhodnotíme jako zbytek do TOP 5.

Související: Hollywood pod nadvládou svalovců, filmový svět opět ovládají hory masa

Rocky

Kultovní role, kterou si Sly napsal na tělo a která z něj udělala hvězdu. Rocky se dočkal celkem šesti dílů a k tomu navíc spin-offu Creed, kde Sly zazářil znovu. Není větší role, kterou by kdy hrál. Příběh může, který byl často podceňovaný a během své kariéry zažil vrcholy i pády, vždycky se ale znovu postavil, přesahuje rámec akčního nebo sportovního filmu a je dnes už kronikou jednoho obyčejného člověka, který měl vůli dosáhnout neobyčejných věcí.

Rambo

Těsně za Rockym. Čtyři filmy a každý úplně jiný. Zatímco první díl je skvělý akční thriller o přežití, dvojka je špičkový akční film symbolizující to nejlepší z osmdesátých let. Trojka naopak představuje úpadek osmdesátých let a čtverka hardcore renesanci a Stalloneho návrat k akčnímu žánru. Rambo se vrátí, ale v televizním seriálu! Co na to Sly?

Související: Hvězdy našeho mladí: Rambo: První krev - Co dělají herci z klasiky akčního žánru

Expendables

Upřímně, Expendables jsou skvělý koncept, ale úplně na pytel filmy. Měl bych sto chutí je sem nezařadit, ale za prvé by mě asi hromada lidí sežrala (což pravda stejně udělá, až dočte na konec)  a za druhé, i přes slabší realizaci je to pořád něco, co ve Stalloneho tvorbě ční. Takovouhle partu akčních hrdinů jsme vždycky chtěli vidět a byl to právě Sly alias Barney Ross, kdo to dal celé dohromady. Klobouk dolů.

Cliffhanger

Horolezec Gabe Walker je jedna z nejlepších akčních rolí, které Sly ve své kariéře vytvořil (později pak na ni ještě tak trochu navázal v Denním světlu) A jeden z jeho nejlepších akčních filmů, které i po letech šlapou. Renny Harlin byl zkrátka ve formě a Sly správně našel způsob, jak v nových časech Smrtonosné pasti navázat na své starší hrdiny a zároveň jít s dobou, která už chtěla přesvědčivější, lidštější a zranitelnější hrdiny, než neprůstřelné Mikeše z 80. let.

Tango a Cash

Kandidátů na pátou pozici je hromada. Cobra. Demolition man. Specialista. Ale jednou rolí Sly naprosto vyskočil ze své zavedené škatulky, což byl v té době naprostý šok - a také známka velké odvahy. Na konci osmdesátých let už zkrátka o prvoplánové svalovce s kulometem z vrtulníku v ruce takový zájem nebyl a Sly to vycítil mezi prvními. Jeho Raymond Tango, vždy skvěle oblečený a s elegantními brýlemi, působí na první pohled jako účetní, který omylem jedl posledních pár měsíců ke snídani steroidy, rozjet to ale umí stejně dobře jako Slyovi starší hrdinové. A navíc má svérázný smysl pro humor.

Téma: Pět profesionálních wrestlerů, kteří zazářili ve filmech

V jaké roli máte Slye nejraději vy?

Sylvester Stallone v roce 2016

5 komentářů:

  1. Kua!Sem se lek že umřel .-)...jinak já bych tám zařadil taky Demolition mana což je přímo esence devadesátkového akčnáku a taky z husta nahláškovaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ale dnes má 70. narozeniny:-D Snad mu zdraví ještě bude sloužit

      Vymazat
  2. Jasne ze Demolition man mel byt mezi prvnimi 3-mi ala muslicky na zachode. To jste hodne prehmatli. A Expandables je dobry jen 2 dil, ostatni nic moc.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.