úterý 1. března 2016

Hvězdy našeho mládí: Smrtonosná past - Jak vypadají a co dělají herci z klasické akční podívané?

První díl legendární série se objevil už v roce 1988. Jak se od té doby změnili představitelé hlavních rolí?

Inspirací pro Smrtonosnou past se stala kniha Nothing Lasts Forever od Rodericka Thorpa, což je pokračování románu The Detective (1966). Na motivy této knihy vznikl i film Detektiv (1968) s Frankem Sinatrou. Právě ten si měl zahrát i v pokračování na motivy knihy Nothing Lasts Forever, ale Sinatra nabídku odmítl. Film tak měl být natočen jako pokračování ke Komandu (1985), ale Arnold Schwarzenegger také na nabídku nekývnul. A odmítlo i několik dalších tehdejších akčních hvězd. Nakonec bylo sáhnuto po Willisovi, i když studio Fox z toho nadšené nebylo, ten byl do té doby známý spíše jako komediální herec z televizní obrazovky. Nakonec mu šanci dali a určitě nelitují, z Bruce se tak díky jedinému filmu stala veleoblíbená akční hvězda a film vydělal při rozpočtu 28 milionů dolarů skoro 141 milionů dolarů. Dočkal se tak dalších čtyř pokračování. A také udělal z bílého nátělníku ikonický kus oblečení. Ostatně, jedno takové najdete i v Národním muzeu americké historie, věnoval mu ho Bruce. Smrtonosná past se také často objevuje v seznamu nejlepších akčních filmů všech dob.

Bruce Willis/John McClane

Díky Smrtonosné pasti a pokračování z roku 1990 si Bruce fanoušci rychle zamilovali, ale na počátku devadesátých let se objevil v několika finančních propadácích (Hudson Hawk). Ovšem, kývl i na nabídky, které mu pomohly dostat se mezi hollywoodskou elitu. Řeč je například o Posledním skautovi (1991), Smrt jí sluší (1992) a samozřejmě Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994). Následovaly další hity jako 12 opic (1995), Pátý element (1997) a nejvýdělečnější film roku 1998 Armageddon. Sice udělal pár přešlapů (Šakal), ale obecně se mu dařilo. To potvrdil velehitem Šestý smysl z roku 1999. Ani přelom nového tisíciletí nebyl pro Willise špatný, odnesl si cenu Emmy za svůj výkon v Přátelích, zahrál si ve Vyvoleném (2000), úspěšné komedii Můj soused zabiják (2000) a později v Sin City: Město hříchu (2005). Následně si zahrál v Grindhouse: Planeta Teror (2007) nebo Red (2010). K vidění byl také v Expendables: Postradatelní (2010). Po roce 2010 nepolevoval, pokud jde o práci, ale za zmínku stojí jen pár projektů, například Looper (2012). Povedl se také projekt Až vyjde měsíc (2012). Willis je velkým podporovatel americké armády. Chvíli se tvrdilo, že nabídl milion dolarů civilistům, kteří dodají informace, které by pomohly dopadení teroristů jako je Usáma bin Ládin, ale Bruce později upozornil, že to bylo myšleno hypoteticky. Bruce je od roku 2009 ženatý s modelkou Emmou Hemings.




Alan Rickman/Hans Gruber

Zatímco John McClane často figuruje v přehledech nejlepších filmových postav, Hans Gruber zase mezi nejlepšími záporáky. Ale naštěstí, bez ohledu na jeho skvělý výkon, neskončil Alan ve škatulce "filmoví zloduchové" a jeho filmografie je poměrně rozmanitá. I když pravda, ani padouchům se nevyhýbal (Robin Hood: Král zbojníků). Ovšem, k vidění byl v desítkách rolí a rozhodně ne všechny byly záporné. Těžko vybrat ty nejzajímavější, ale namátkou můžeme jmenovat filmy jako Rozum a cit (1995). Za televizní film Rasputin obdržel Zlatý glóbus a Emmy. Srdce komediálních fanoušků si získal díky sci-fi parodii Galaxy Quest (1999). Romantické duše pak ocenily jeho výkon v kultovní Lásce nebeské (2003). A samozřejmě, nelze zapomenout na jeho excelentní výkon v sérii Harry Potter, kde ztvárnil Snapea. Právě kouzelnická série se stala na dlouhou dobu jeho nejviditelnější prací, přesto se mezi jednotlivými díly objevoval i v dalších zajímavých titulech (Alenka v říši divů). Alan se také intenzivně věnoval divadlu. Mimochodem, v roce 1995 byl zvolen jednou z nejvíce sexy filmových hvězd historie. Od roku 1977 žil s Rimou Horton. Bohužel v roce 2016 zemřel na rakovinu.

Alan Rickman: Jeho sedm nejlepších rolí



Bonnie Bedelia/Holly Gennaro McClane

Před Smrtonosnou zbraní už byla Bonnie velmi etablovanou herečkou, například měla na kontě nominaci na Zlatý glóbus za Heart Like a Wheel (1983). Přesto se jednou z jejich nejvýraznějších rolí stala právě Holly McClane. Tu si zahrála v prvním a druhém dílu. Zaujala i díky projektu Podezření (1990) s Harrisonem Fordem. V roce 1993 si zahrála ve filmu Obchodník s hrůzou na motivy knihy. Stephena Kinga. Už předtím si zahrála v jiném projektu inspirovaném Kingovou prací a to Salem´s Lot (1979). Bonnie se po roce 2000 vrhla spíše na televizní práci (Strážkyně zákona), aktuálně je k vidění v seriálu Famílie. Herečka také působí v divadle, za což si odnesla několik cen. V roce 1995 se Bonnie vdala za herce Michaela MacRae.



Další herci 


Reginald VelJohnson jako Sgt. Powell - Nebyl do Smrtonosné pasti příliš známý (hrál spíš menší role) a ani po filmu se to moc nezměnilo. Svůj hlas propůjčil i hrám Die Hard, vidět jsme ho mohli třeba v Mike and Molly, I´m with the band a dalších seriálech.



De’voreaux White jako Argyle - šofér. I on měl za sebou různé role v televizi před Smrtonosnou pastí. A po ní mu jich kupodivu ubylo a v podstatě z obrazovek zmizel.




James Shigeta jako Mr. Takagi - ostřílený televizní harcovník narozený nikoliv v Japonsku, ale na Havaji. Dřív hrál v mnoha seriálech a vydrželo mu to i dál, vidět byl třeba v Beverly Hills 902 10,. propůjčil svůj hlas generálu Li v animáku Mulan. Bohužel v roce 2014 zemřel.



Hart Bochner jako Ellis - další televizní profík, kterému film nijak zvlášť nezměnil život. Dál hrál v televizních projektech, k vidění byl nedávno třeba v seriálu Scandal, v Chirurzích nebo The Starter Wife.

Robert Davi jako Special Agent Johnson - se svojí tváří je předurčen k tomu hrát záporné role. Tou nejslavnější je asi záporák v bondovce Licence to Kill. Celkem má na kontě přes 120 rolí, většinou vedlejších a nedivil bych se, kdyby jeho bodycount převyšoval bodycount velkých akčních hvězd:-) Zářil hlavně v 80. a 90. letech (Action Jackson, Predátor 2 a mnoho dalších filmů), ale k vidění byl i v seriálu Hvězdná brána: Atlantida a Expendables 3.


Clarence Gilyard Jr. jako Theo. I on patří ke zkušeným televizním hercům, mihnul se i v malé roli v Top Gunovi. Po Smrtonosné pasti měl hromadu tv nabídek, hrál v Matlockovi, proslavil se ve Walker: Texas Ranger jako Norrisův sidekick. Po skončení Walkera v hraní polevil a účinkuje už jen výjimečně a věnuje se především práci učitele herectví.

Jak vysoko je Smrtonosná past v žebříčku vašich nejoblíbenějších akčních filmů?

3 komentářů:

  1. Velice vysoko, možná nejvýše.

    OdpovědětVymazat
  2. Alan Rickman zemřel letos v lednu, ne v roce 2015. Jinak jeden z mých nejoblíbenějších filmů!

    OdpovědětVymazat
  3. diky za tuhle vzpominku :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.