čtvrtek 10. března 2016

Chuck Norris a jeho TOP 5 nejlepších rolí

Muž, který jako jediný dokáže prásknout otáčecími dveřmi a udělá všechny kliky na světě natočil hromadu filmů. Kde jsme ho měli nejraději?

Upřímně řečeno, Chuck Norris není zrovna průkopníkem filmového umění a na to, jak jsou jeho filmy průměrné je vlastně zázrak, jakou legendou se stal. Bodycount má ale solidní, vizuálně se odlišuje od všech ostatních akčních hrdinů (nejblíž má typově k Eastwoodovi) a protože nikdy nekope vedle, patří k akčním ikonám.

A nebudu nic zastírat, v době socialismu někdy kolem roku 1987, kdy ještě pořád v samoobsluhách bylo pytlíkové mlíko a nabídka se nepodobala ani tomu, co dnes najdete v Albertu před zavírací dobou, kdy jsem nerozlišoval co je béčkový film a co áčko, kdy Blade Runner byl pro mě na stejné úrovni jako Airwolf - prostě zahraniční film na videokazetě - se u mě Chuck Norris dělil o první příčku nejoblíbenějších herců s Harrisonem Fordem. Následoval Sly Stallone, pak s odstupem Arnold Schwarzenegger a Dolph Lundgren, pak dlouho nic a pole uzavírali Jean-Claude van Damme a Michael Dudikoff.  A čím si to Chuck Norris vysloužil?

Cesta draka

Jeden z nejkvalitnějších Chuckových filmů - kde sice nebyl hlavním klaďasem, ale i tak nabízenou šanci využil. Jeho finální souboj s Brucem Lee je dodnes legendární a Norris se díky němu stal hvězdou a ,,Tím, kdo bojoval s Brucem Lee")



Missing In Action

Norrisova verze Ramba je brutální a nekompromisní (obzvlášť druhý díl odehrávající se ve vietnamském vězení nabízí pár chuťovek) a taky z dnešního pohledu naivní a typicky béčková. Ale v době jejího vzniku se to ztratilo v záplavě nábojů, které jeho hrdina plukovník Braddock nasypal do vietnamských komoušů. Byl to také první film, který Norris natočil se studiem Cannon a série se dočkala tří dílů.



Delta Force

Akční nářez Menahema Golana osobně, který je dnes stejně aktuální, jako v době svého vzniku. Norris v něm coby šéf jednotky Delta Force bojuje s arabskými teroristy a zachraňuje rukojmí, k tomu má vytuněnou motorku s raketomety a po boku stárnoucího Lee Marvina. Hudbu složil dokonce Alan Silvestri. Následoval ještě sequel. A být Norris mladší, nejspíš dnes natočí trojku o tom, jak nakopává zadnice IS. Proč to vlastně nikdo nenatočí?



Osamělý vlk McQuade

Těžké rozhodování mezi dvěma filmy - Osamělý vlk McQuade versus Zákon mlčení. Zákon mlčení má na ČSFD i na IMDB menší hodnocení než Osamělý vlk, ale byl to film, který v roce 1985 patřil k nejúspěšnějším v kinech (a původně v něm měl hrát Eastwood). Norris se díky němu dostal do áčkové ligy a spolupracoval s Andrew Davisem, který později natočil třeba Uprchlíka s Harrisonem Fordem. Mezi fanoušky je ale nejspíš populárnější Osamělý vlk McQuade, v němž rozkopal za doprovodu osudové a na béčkový film nezvykle skvělé hudby Francesca De Masi (inspirace Leonem se nezapře) kovbojskými botami fasádu Davidu Carradinovi. Právě McQuade je navíc předobrazem Norrisovy asi nejslavnější role, kterou mu paradoxně nepřinesl film, ale televize a tak upřednostňuji v tomto výčtu McQuadea.



Walker, Texas Ranger

To nejslavnější nakonec. A přiznávám se, neviděl jsem z Walkera ani jeden celý díl. Do televize dorazil v dobách, kdy jsem na to neměl čas (tuším jsem hrál celé dny Dračí doupě, Half-Life a chodil konečně na pivo) a tak mě tenhle majstrštyk minul, navíc mi celý koncept kovboje ovládajícího karate kopy a jezdícího v současnosti na koni přišel padlý na hlavu a kdykoli jsem se zkoušel dívat v pozdějších letech, nebavilo mě to. Nic to ale nemění na tom, že právě Walker pomohl Norrisovi být akční hvězdou i dvě desítky let poté, co svoji kariéru začal a že pro miliony diváků po celém světě a v Česku možná obzvlášť má právě jeho Walker, Texas Ranger doslova kultovní postavení.



Slavných filmů má na kontě Norris samozřejmě ještě víc. Osobně jsem miloval jeho dvěma zavěšenými uzinami vyzbrojeného hrdinu z Invaze U.S.A. a zmínit musím i jeho verzi Indiany Jonese s názvem Firewalker. Ale možná to vidíte jinak. Jaké Norrisovy role a filmy máte rádi vy?

Hvězdy našeho mládí: Walker,Texas Ranger - Co dělají a jak vypadají herci z úděsně pozitivního seriálu?

1 komentářů:

  1. Prve dve serky walkera boli nabite hlaskami ale hlavne nasilim,ktore mu boli vycitane tak od trojky uz bol miernejsi,je to velmi evidentny skok, ale pamatnou bude urcite aj uloha v ex2,ktora dala dohromady team snov,ktory zvalcoval aj avengerov, arnie,jean,dolph,bruce,sly a chuck to vsetci pamatnici VHS pustili hadam aj nostalgicku slzu :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.