čtvrtek 24. března 2016

Batman vs Superman: Co říkají recenze zahraničních novinářů? Ohromující akce, slabý příběh a mizerný Lex Luthor!

Už to nikdo nezastaví, je to tady. Nejočekávanější komiksový duel letošního roku má své první recenze. Jak si chlapci vedou?

Na rozdíl od reakcí fanoušků to samozřejmě zdaleka není takové jednoznačné nadšení. A u Warnerů to nejspíš tušili. I proto byli nadstandardně opatrní s tím, které novináře pozvou na projekci. Nikdo si s sebou nemohl vzít doprovod, zdaleka nebyli pozvaní všichni a ti, co pozvaní byli, museli podepsat prohlášení o mlčenlivosti co se spoilerů týče. Poslední třetina filmu totiž přináší události, které v trailerech nebyly propáleny. Než se k ní ale jako diváci prokoukáme, čeká nás spousta horšího i lepšího. Záleží na vkusu každého diváka a na to, jak se mu líbil Man of Steel.

Slashfilm si pochvaluje úvodní scénu, která není překvapením - ukazuje totiž závěr Man of Steel očima Batmana a dává tak často kritizovanému finále nový a lepší smysl. Empire však mluví o tom, že jinak je první hodina hodně ukecaná.

Všichni si spokojeně pomlaskávají i nad hudbou Hanse Zimmera a Junkieho XL a také Affleckova Batmana. Tady ale pozor. Nejen, že Affleckův Batman je starší, ale také výrazně drsnější, než je i v komiksech zvykem. Takže pokud vás rozčilovalo, že Superman zabil v Man of Steel Zoda, je možné, že i tady vás budou některé Batmanovy činy vytáčet kvůli tomu, že ,,tohle by nikdy neudělal".



Po hodině připravování půdy pak začíná hodina a půl akce, kterou také nebudeme všichni vnímat stejně. Souboj Supermana s Batmanem v ní přitom nehraje tak dominantní roli a potvrzuje se tak obava, že film honí příliš zajíců současně a kopíruje svůj schizofrenní název - Batman vs Superman a k tomu současně Úsvit spravedlnosti (počátky Justice League).

Postavy dalších superhrdinů se tak vynořují a představují ve zrychleném módu, aby DC dohnalo Marvel a působí nuceně a jako do příběhu násilně implantované, jen aby byla splněna mise.

Navíc spousta činů - především Lexe Luthora, ale nejen jeho - prý nedává příliš smysl. Dějovou kostrbatost a špatného Luthora v podání bláznivě přehrávajícího Jesseho Eisenberga zmiňují všichni, Empire dokonce mluví o tom, že tenhle Lex Luthor by se neztratil ani v batmanovských filmech Joela Schumachera (Slashfilm má podobnou výtku, byť nezmiňuje Schumachera přímo). Batman Forever mám sice rád, ale stejně... jauvajs!

Hollywood Reporter: ,,Lex Luthor... je jedna velká prázdnota."

I když je v některých směrech Batman vs Superman progresivní (pojetí Batmana, Lex Luthor), v mnoha jiných směrech se prý zjevně snaží fanoušky nenaštvat a to při zjevném vědomí jejich dřívější kritiky. Dočkáme se tak vysvětlení technologie Batmanova hlasu a největší bitva se odehrává v neobydlené průmyslové části města.

Někteří (Slashfilm, TheWrap a další) nejsou příliš spokojení ani s tím nejdůležitějším - soubojem Batmana a Supermana. Ten je údajně poměrně krátký (pár minut), dlouho si na něj počkáme a hlavně - je jednokolový a ztrácí se mezi hromadou dalších akčních scén.



The Wrap: ,,Co se týče titulního souboje, střetnutí dvou komiksových legend je nakonec jen jednou z velkých událostí, které přebijí ještě větší události, což Zack Snyder a scenáristé Chris Terrio a David S. Goyer mylně považují za vyprávění příběhu."

To, na co se těší spousta dalších fanoušků, ale samozřejmě nejen podle Variety dostaneme - počítačem notně vytuněnou (mnozí zmiňují, že až vyčerpávající) akční jízdu, ze které zrak přechází a která má své akční scény natočené IMAX kamerami, díky čemuž je to prý naprostý a ultimátní IMAX zážitek, jaký tu nebyl od Temného rytíře. Pro část lidí to bude až příliš přepáleného digitálního bordelu, část bude nejspíš spokojená. Scenáristicky každopádně nejspíš nejde o nic extra, ale Snyder potvrdil svoji pověst zručného realizátora vizuálně strhujících velkých akčních scén.

The Hollywood Reporter: ,,Film je to sice ohromující, ale nikoliv zábavný."

A abych nezapomněl - všichni se shodnou na tom, že nejlepší je na tom všem Wonder Woman, která skvěle ukáže svůj potenciál.

Hodnocení webů:

Slash film 6/10
Empire 3/5
Entertainment Weekly: C+

RottenTomatoes: 36%

22 komentářů:

  1. Sakra, tož to abych roztrhal ten lupen do kina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marja nechapu, ze se nekdo z vas furt ridi nejakyma recenzema. Dete na ten film samy za sebe, vemte si z nej to dobre a udelejte si na to svuj nazor. Podle me kazdy lozite na kdejakou blbost,jakou byl pro me napr. Antman,ale nechat si ujit legendarni setkani dvou ikon na platne, to snad nee ;-) Stejne na to polezete vsichni a to je samozrejme v poradku. Takze sejdeme se v kine.

      Vymazat
    2. Marja, nechápu že furt každej musí přikládat tomuhle filmu takovou důležitost, superman byl tragéd v solo filmu a podle mě to ani teď nezvládne na jedničku. Takže do toho kina jděte nebo nejděte, osobně si to rád nechám v kině ujít.. Btw. Antman byl super ;)

      Vymazat
    3. Antman byla hovadina a nejvic to dorazili tim zvetsenym priveskem tankem na konci, des. Nikdy vice.

      Vymazat
    4. to nebyl zvetseny privesek ale zmenseny tank :D

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    6. Marvel je lepsi nez DC comics Antman trhal rekordy je lepsi nez superman nebo batman dc sou jenom trubky co se chteji vyrovnat Marvelu :D

      Vymazat
  2. Na RottenTomatoes neni procentuální číslo průměrem recenzí, ale procento kladných recenzí. Průměr hodnocení je pod tím a je to napsáno menším písmem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj pravda, sorry za nepřesnost, opraveno, šlo jen o to uvést to RT číslo.

      Vymazat
  3. Tyhle recenze fakt miluji, kde jaky blb, tu napíše recenzi k filmu a dalších 5 milionu lidí tomu věří... neznamená, že když to uvidí nějaký pisálek co tomu hovno rozumí, že tomu tak opravdu je. 100 lidí, 100 chutí a já říkám, že tenhle film bude trhat rekordy...už se nemůžu dočkat...

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju recenzenti, kteří každý den sedí na jiném filmu, a jsou znechuceni vším co vidí, kdybych si z nich měl vzít příklad tak se už nemůžu dívat na nic, já na film jdu a těším se že dopomůžu k rekordu protože tady ten film ho udělá.

    PS: Superman vs Batman na to se čeká jak na vánoce, každý fanoušek to má jako povinnost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Vánocích taky můžeš místo nového kola dostat ponožky a máš je zkažené. Stejně tak můžeš jít na film, na který se strašně těšíš, ale jeho kvalita rozhodně není taková jakou by měl mít. To je podle mě případ i Batman v Superman. Ten film má prostě spoustu problémů a těch pár světlých momentů (Affleck, Wonder Woman) to nezachrání. Určitě se zaplatí, ale moc rekordů trhat nebude. Už ať je tu Civil War, to bude teprve pořádný souboj komiksových hrdinů.

      Vymazat
  5. pardon chybička recenzenty

    OdpovědětVymazat
  6. Po premiere a musim rict, pro kazdeho fanouska - Povinost. Pro me treba skvele prevypraveny souboj, ktery ma i nejaky dej.

    OdpovědětVymazat
  7. Po premiere a musim rict, pro kazdeho fanouska - Povinost. Pro me treba skvele prevypraveny souboj, ktery ma i nejaky dej.

    OdpovědětVymazat
  8. Suhlasím, včera som to videl a musím povedať, že sa im podarilo dať dokopy dobrý komixový príbeh, super súboje a všetci herci robia česť postavám. Niečo sa trošku zmenilo, ako to už býva ale nič vážne a bolo to fakt výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsem byl na jiném filmu. Za mě rozhodně zklamání. Skvělý Affleck a Wonder Woman. To jsou asi dvě jediné věci co se mi líbily.

      Vymazat
  9. Očima bSaRa:
    MARVEL má
    a) dobré filmy: Iron Man 1+3, Captain 2, Avengers, GotG;
    b) průměrné filmy: Avengers 2, Antman, Captain 1;
    c) Podprůměrné filmy které táhlo MCU jako takové: Thor 1+2, Hulk,

    Když bych porovnával kategoriálně, tak MoS je v Béčku a BvS mezi Áčkem a Béčkem. Takto hodnotím kvalitu, ne zda-li se líbí či naopak! A máte to :-D :-P

    OdpovědětVymazat
  10. Očima bSaRa:
    MARVEL má
    a) dobré filmy: Iron Man 1+3, Captain 2, Avengers, GotG;
    b) průměrné filmy: Avengers 2, Antman, Captain 1;
    c) Podprůměrné filmy které táhlo MCU jako takové: Thor 1+2, Hulk,

    Když bych porovnával kategoriálně, tak MoS je v Béčku a BvS mezi Áčkem a Béčkem. Takto hodnotím kvalitu, ne zda-li se líbí či naopak! A máte to :-D :-P

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.