středa 17. února 2016

Téma: Pět komiksových hrdinů, jejichž obsazení se dokonale (i když někdy náhodou) povedlo

Castingovým omylům v komiksových filmech jsme se tu už věnovali, ale chce to i ten pozitivní pohled. Kdy si výběr herce a jeho postava sedli jako riť na šerbel´?

Ještě než se pustíme do žebříčku, upozorňuji, že jde o žebříček hrdinů - tedy klaďasů. Záporáky si dáme zas někdy jindy. Takže je vcelku zbytečné v diskusi vykřikovat, jak to že tam kua není Heath Ledger jako Joker. Inu, protože to není hrdina a klaďas.


Christopher Reeve - Superman

Christopher Reeve rozhodně nepatřil k favoritům producentů filmové Supermana. Měřil sice 193 cm, ale i když byl sportovec, neměl svaly. Třikrát ho castingový režisér Lynn Stalmaster doporučil jako nejlepšího kandidáta, třikrát ho odmítli. Ale nakonec se s ním Richard Donner a producent Ilya Salkind sešli a nakonec s ním natočili i kamerové zkoušky. Reeve se rozhodl, že nastala doba, kdy mezi Supermanem a Clarkem  Kentem musí být větší rozdíl, než jen brýle a tak dal Kentovi víc galantnosti, nevinnosti, humoru a citu. Zafungovalo to a roli dostal. Následně pak odmítl nosit umělé svaly a raději pod vedením Darth Vadera Davida Prowse dva měsíce makal na své svalovině. Zbytek je pohádka. Po premiéře byli všichni nadšení a Reeve se jednou provždy stal dokonalým Supermanem jak po fyzické, tak herecké stránce. A je velmi pravděpodobné, že ještě dlouho nebude překonán.

Hugh Jackman - Wolverine

Hugh Jackman je pro Wolverina něco jako Sean Connery pro Bonda. Jackman komiksovému rváči z x-menovského universa propůjčil svůj solidní herecký talent, díky kterému dokázal ideálně zkombinovat drsnost, divokost a smysl pro nadsázku. Wolverine je prostě Jackman a Jackman Wolverine a i když je docela dost herců, kteří by tuhle role dokázali po Jackmanovi převzít, ve skutečnosti bude Wolverine ještě dlouho jeden jeden - Jackmanův. A přitom všechno mělo být původně jinak. V prvních X-menech měl totiž hrát Wolverina Dougray Scott (kdo ví, jak vypadá?). Ale protože hrál záporáka v Mission: Impossible II, jejíž natáčení se protáhlo, musel Singer roli Wolverina přeobsadit - a Jackman nabídnout šanci využil na 100%.

Michael Keaton - Batman

Když Tim Burton oznámil, že Batmana bude hrát v té době čistý komik Michael Keaton, rozpoutal doslova peklo. Warner Bros zavalily tisíce dopisů, které si stěžovaly na to, že komik nemůže hrát superhrdinu, že nemá dost dobrou bradu na Batmana, že je malý a nemá svaly. Jenže Keaton s Burtonem jim vytřeli zrak, protože se shodli na tom, že to nejdůležitější jsou oči. A když diváci viděli, jak tvrdý dokáže Keatonův Batman být a jak chladný dokáže mít pohled, naprosto otočili. Keaton prostě Batmana zahrál dokonale a v mnoha směrech dodnes nebyl překonán (přestože Bale odvedl dobrou práci, minimálně jeho hlasové pojetí jeho Temnému rytíři ubírá body). Chválu pěla i kritika a z Batmana se stal hit. Keaton se jako Batman objevil dvakrát a měl se objevit i potřetí, ale když studio vzalo režii Burtonovi a dalo ji Joelu Schumacherovi, odstoupil od role. Studio mu pak dokonce nabídlo 15 milionů dolarů, ale Keaton i tak řekl NE, protože se mu už ve scénáři nelíbil příliš lehký tón, který se snažil do série Schumacher vnést.


Robert Downey Jr.- Iron Man

Měl pověst nezodpovědného feťáka a mimořádně talentovaného herce, který svoji kariéru v přímém přenosu spláchl do záchodu. Dnes už to zní jako pohádka z jiného světa, ale Robert Downey Jr. na tom opravdu nebyl před Iron Manem dobře a měl za sebou několik vrcholů (Chaplin v roce 1992) a následných pádů. Od roku 1996 do roku 2001 byl mnohokrát zatčen za držení marihuany, kokainu a heroinu. Mnohokrát podstoupil odvykací léčbu, ale vždy neúspěšně. U soudu tvrdil, že to je proto, že bral drogy už od svých osmi let, protože jeho otec byl také feťák a dával mu je. Když ho v roce 1996 chytili i se zbraní (Magnum .357),  dostal tři roky podmínku a povinnost účastnit se pravidelných testů. Na jeden z nich se ale vykašlal a skončil na půl roku ve vězení. V roce 1999 se situace opakovala. U soudu ho obhajoval stejný tým jako O. J. Simpsona, ale neúspěšně. Downeyho filmové projekty byly poslány k ledu a on sám na tři roky do vězení spojeného s léčebnou. Po roce byl na pokyn soudce propuštěn a týden na to už hrál v Ally McBeal. Byl tam tak dobrý, že za svoji roli dostal Zlatý Glóbus a byl nominován na EMMY. Nic se ale nezměnilo a pro drogové excesy ho nakonec z Ally McBeal po roce v dubnu 2001 vyhodili ještě před koncem čtvrté série v níž začal. Nakonec sám sebe unavil a tváří v tvář hrozbě dalšího vězení šel do sebe. ,,Není těžké tyhle problémy vyřešit, když si řeknete o pomoc, dostanete ji. Ale je těžké se k tomu upřímně odhodlat," řekl k tomu později. Postupně tak od podzimu roku 2001 začal zase hrát, jen ve smlouvách mu vždy dali podmínku,  že 40% jeho platu slouží až do konce natáčení jako pojistka proti jeho možný drogovým problémům. Postupně se znovu vypracoval na uznávaného herce a nakonec si ho v roce 2007 Jon Favreau vyhlídl a prosadil u Marvelu s tím, že Downey bude pro Iron mana totéž co Depp pro Piráty z Karibiku. A měl pravdu. Downey je Iron Manem, má s ním mnohé společného a proto mu tak rozumí a je v této roli přesvědčivý. Dokonalý casting, který nenastartoval jen jeho kariéru, ale i Favreaovu a vlastně celého Marvelu.


Ryan Reynolds - Deadpool

Ryan Reynolds začínal jako komik a herec v telenovelách, ale rozhodl se, že chce točit akční filmy, takže na sobě začal dřít. Nějakou popularitu si vybudoval a nedalo mu práci přesvědčit režiséry, aby mu dali šanci jako drsňákovi. V roce 2005 dokonce poprvé začal mluvit o tom, že by chtěl hrát Deadpoola. To se mu sice v roce 2009 podařilo ve Wolverinovi, ale žádná sláva to nebyla. A ani jinak nebyla Reynoldsova kariéra úžasná. Studia mu sice coby hezounovi zas a znovu dávala šanci v potenciálních hitech, z drtivé většiny se ale vyklubaly průšvihy - v čele s Green Lanternem. Reynoldsovu kariéru tak paradoxně  držely alespoň role v nezávislých snímcích, ještě v roce 2015 to měl ale hodně nahnuté, protože velké filmy, které táhnul na svých bedrech prostě neuspěly. Těžko říct, jak dlouho by to vydrželo, kdyby celou tu dobu usilovně nepracoval na Deadpoolovi. A to se mu nakonec vyplatilo. Reynoldsův smysl pro humor (který je dost často na hraně vkusu i trapnosti) v kombinaci se skvělou fyzičkou našel pod Deadpoolovou maskou ten správný prostor. Stejně jako v předchozích případech, Reynolds prostě JE Deadpool a zná ho stejně dobře jako Jackman Wolverina nebo Downey Iron Mana. Těžko si představit, že by se našel někdo, kdo by to dal podobně, včetně barvy hlasu a tuny hlášek, které si do scénáře přidal sám Reynolds (což jsou hlavně ty, kdy si dělá srandu sám zebe a své kariéry).

A kdo je podle vás dokonalou castingovou trefou v comicsových filmech?

7 komentářů:

  1. Ron Perlman - Hellboy

    OdpovědětVymazat
  2. Za castingový omyl považuji obsazení Fantastické čtyřky (2014).
    Moment, celý film byl vlastně jeden velký omyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obe serie i ta nova je mega omyl. :-D Ta nova je snad jeste vetsi omyl nez ta prvni. :-D

      Vymazat
  3. Ještě bych přispal Marka Rufalla jako Hulka.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.