úterý 9. února 2016

Recenze: Na vodě - má scénář na vodě, až budete odcházet, spláchněte za sebou

Už od podzimu nám Prima servíruje Přístav z prostředí hausbótů a hospůdek. A i když kvalita není nic moc, zjevně si své diváky i díky sympatickému obsazení našel. Už v té době ale bylo jasné, že po vzoru hollywoodských studií se dočkáme ještě jednoho stejně zaměřeného konkurenčního seriálu, který si nachystala Nova na jarní sezónu.

A zpočátku se zdá, že čekání a piplání mělo svůj smysl a vyplatilo se. Od úvodního songu Xindla X Na vodě působí prvních zhruba 15-20 minut skvěle, řemeslně dokonale. Nepamatuji si zábavnější začátek českého seriálu. Režisér Milan Cieslar se tu ve spolupráci se scenáristou Martinem Horským a Lukášem Langmajerem v hlavní ňoumovité roli doslova překonává. Vtip následuje vtip, působí to moderně, originálně a všechno má správný timing. Až si člověk říká, že tu Novu podcenil, tolik je tu oproti současné české seriálové tvorbě progresu.

Jenže jakmile se ocitneme v zátoce a zavítáme do zdejší hospody, kde se začnou představovat jednotliví štamgasti, můžeme všemu dobrému udělat pápá, protože z Na vodě se stává V hospodě, humor mizí a zůstává jen trpká pachuť. Všechno, co až dosud bylo na seriálu svěží a neotřelézůstává za dveřmi a nás čeká návrat k poetice seriálové Hospody plný žvanění a kašlání na příběh. Místo toho nás čeká série epizodek a řešení drobných problémů (účet za elektřinu), kolem kterých se toho víc namluví než udělá.

Situaci nezachraňuje ani jinak sympatický cast. Kromě přesného Lukáše Langmajera tu dobře funguje i jeho chemie s dobře obsazeným marketingovým trumfem Tomášem Klusem a potěší samozřejmě Luděk Sobota, Oldřich Kaiser (téměř k nepoznání), Oldřich Navrátil, Lukáš Pavlásek i Veronika Kubařová - ale k čemu to je, když scénář je včerejší čajíček louhovaný z předvčerejšího pytlíku? Nuda.

Verdikt: 


Do tohoto hausbótu Nově teče. Podprůměrně napsaný seriál se skvělým rozjezdem, ale o to slabším dojezdem, který mohl pro Milana Cieslara znamenat jeden z vrcholů jeho seriálové režijní tvorby. Zázrak se ale nekoná, Nova jen využila skvělý a zábavný úvod k tomu, aby nám do pokoje mohla načepovat další příliv televizních splašků.

Hodnocení: 4/10

4 komentářů:

  1. Poznámka :) - Přístav se točí na Berounce byť má podtitul Posázaví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ok, díky, já jsem z Brna, pro mě je to všechno vydrbaná Vltava plná čížků co říkají ,,musím nakrmit králíci".

      Vymazat
  2. 4/10?? Jste se zbláznili?? To tak možná 2/10 ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2/10 to by znamenalo, že se jim dolepují knírky a běhají v papundeklových kulisách a hrají jako náměsíční pod vedením Eda Wooda. A tady vlastně všichni až na scenáristu odvedli solidní práci.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.