úterý 23. února 2016

10 filmů, které vyhrály Oscara nezaslouženě a ukradly ho lepším

Nadpis zní trochu extrémně, pravdou ale je, že v historii filmu došlo ke křivdám všeho druhu.

Někdy vyhrály filmy, na které dnes sedá prach a už tehdy se nad jejich vítězstvím kroutilo hlavou. Jindy vyhrály sice skvělé filmy, ale filmoví kritici a historici dnes jejich konkurenty oceňují víc. Následují žebříček je tak mixem filmů, které rozhodně nejsou na stejné úrovni a to, že se spolu ocitly pohromadě, je pouze souhrou okolností. Některé filmové roky zkrátka byly extrémně silné a tak i filmy, které jsou dnes klasika a mají nepochybně oscarové kvality, porazily filmy, které ty oscarové kvality mají z pohledu filmových historiků ještě větší (měřeno všemi možnými anketami). Jdeme na to.

1. Chicago (2002)


V roce 2002 dostalo Chicago 6 Oscarů. Tehdy jsem měl pocit, že to nechápu jen já a že je se mnou asi něco špatně, protože mi připadalo docela nemastné, neslané, byť řemeslně zvládnuté. Bylo to o to divnější, že na divadelním pódiu je Chicago neuvěřitelný příval energie a satiry. Ne, že by šlo o špatný film a Catherine Zeta-Jones i Renée Zellweger si tu odehrály svoje, ale celé to dostane jinou perspektivu, když si člověk uvědomí, že Chicago nepochopitelně porazilo Gangy New Yorku a Pianistu.


2. Kramerová versus Kramer (1979)


Film, který mám dones rád. Obzvlášť Dustin Hoffman ale i Meryl Streepová jsou v něm vynikající. Je to typická ukázka filmu té doby, kdy byl Hoffman na vrcholu slávy a kdy filmy dávaly hercům přece jen větší herecké příležitosti. Ale... kromě skvělých hereckých výkonů  není Kramerová versus Kramer ničím výjimečný film. A rozhodně není výjimečnější než Copollova Apokalypsa, kterou v bitvě o sošku pro nejlepší film porazil.

3. Cesta kolem světa za 80 dní (1956)


Adaptace slavného románu Julese Verna z roku 1956 bývá často označována za vůbec nejhorší film, který kdy dostal Oscara pro nejlepší film. Film za sebou nechal takové legendární snímky jako Desatero přikázání a Král a já. Nejspíš v tom sehrál roli fakt, že Akademie byla ohromena celkovou náročností výroby.  Filmaři točili na celkem 140 lokacích, použili 74 000 kostýmů a na 68 000 komparsistů (vítejte v dobách, kdy neexistuje CGI). Navíc se ve filmu mihlo na 40 slavných osobností v malých rolích, čímž si Cesta kolem světa připisuje aspoň jednu zásluhu - zásadním způsobem se podílela na vzniku filmové cameo role.

4. Anglický pacient (1996)


Film, jehož úspěch jsem nikdy nepochopil. Jedna z mých nepekelnějších filmových zkušeností vůbec, film, který mě naučil, co to je mikrospánek a smrtící nuda. V době jeho vzniku ho opěvoval kde kdo, dnes už je situace podobně jako třeba u Chicaga jiná a Anglický pacient je často označován za jeden z nejnudnějších Oscarových filmů vůbec. I dnes má sice své zastánce, kterým jeho pomalé tempo, rozvláčné dialogy a milostná linka vyhovují, ale to ještě neznamená, že tehdy nemělo vyhrát Fargo.

5. Zamilovaný Shakespeare (1998)


Devadesáté roky byly pro film skvělé a vznikla v nich celá řada opravdu Velkých filmů, ale je zajímavé, že skoro žádný z nich v té době nezískal Oscara. Zamilovaný Shakespeare je v mnoha ohledech alespoň milý film, který se navíc věnuje jednomu z největších dramatiků všech dob, ale z dnešního pohledu zní téměř absurdně, že si místo této chytré romantické komedie sošku neodneslo válečné drama Zachraňte vojína Ryana.


6. Forrest Gump (1994)


A dostáváme se na tenký led, kdy si musíme mnozí sáhnout do svědomí. Ten rok si pamatuji velmi dobře. S kolegy studenty na scenáristice na JAMU jsme se dohadovali o tom, zda je Forrest Gump dobrý nebo špatný film a jak moc velký kýč to je. Jisté je, že Forrest byl tehdy filmový fenomén, který nenechal nikoho chladným, většina diváků z něj byla naprosto naměkko a dodnes jde o působivý snímek, který by měl každý vidět. Je na něm spousta skvělých věcí, ale s odstupem viděno... klidně bych se vsadil, že kdyby se dnes hlasovalo o nejlepší filmu roku 1994,  vyhrálo by Vykoupení z věznice Shawshank nebo Pulp Fiction. Ale kdo se v tom měl tehdy vyznat, tolik skvělých filmů pohromadě a Oscara by si vlastně zasloužil každý z nich.

7. Bylo jednou zelené údolí (1941)


Pokud neznáte Bylo jednou zelné údolí, nic se neděje. Určitě ale znáte film, který vyšel ze souboje s tímto sentimentálním příběhem naprázdno - Občan Kane. Bylo jednou zelené údolí není špatný film. natočil ho John Ford a pokud máte rádi starší filmy, dodnes má své kouzlo a stojí za vidění, ale historie světové kinematografie a stovky anket o nejlepší film všech dob mluví jasně. Vyhrát měl Občan Kane. Že se mu to nepodařilo, na to asi měla svůj vliv i tehdejší situace. Svět byl v roce 1941 uprostřed druhé světové války a zřejmě i Akademici potřebovali něco, co by jejich duši dalo naději a pohladilo ji.

8. Crash (2005)


Dokonce i sám režisér Crash Paul Haggis řekl: ,,Jestli bylo Crash nejlepším filmem roku 2005? Nemyslím si." Akademie si to ale myslela a příběh, který splétá osudy několika postav a pracuje i s rasovými motivy upřednostnila před homosexuálním dramatem Anga Leeho Zkrocená hora. Osobně si myslím, že oba snímky trpí stejným problémem: snaží se tvářit jako ,,statečné" filmy, které rádoby vypovídají o něčem důležitém, ale dělají to velmi podbízivě a lacině, přesto Zkrocená hora po letech rezonuje víc než naprosto zapomenutý Crash.

9. Obyčejní lidé (1981)


Obyčejní lidé je dodnes působivé rodinné komorní drama.  Skvěle napsané, zahrané a natočené s velkým pochopením pro hereckou práci.  Šlo o režijní debut Roberta Redforda a je otázkou, jestli by bez jeho jména vyhrálo, protože jakkoli je skvělé, v dějinách kinematografie bylo podobných filmů mnoho. Redford byl ale v té době jednou z největších filmových hvězd a Hollywood musí mít zkrátka své pohádky a hrdiny. A svoji roli určitě sehrál i další faktor. Akademie je v jádru konzervativní a často a ráda sází na umírněná, ale dobře zahraná dramata než na filmy, které posunují hranice. I to byl nejspíš důvod, proč dodnes oceňovaný Zuřící býk Martina Scorseseho nedostal sošku pro nejlepší film roku.

10. Rocky (1977) 


Miluju Rockyho. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec a Stallone s ním neuvěřitelně trefil do černého. Rocky se na rozdíl od některých jiných filmů v tomto žebříčku navíc zapsal do dějin kinematografie, takže na něj (podobně jako třeba na Forresta Gumpa) vlastně úplně neplatí slova z nadpisu o nezasloužené výhře. Rocky si určitě Oscara zasloužil, ve své jednoduchosti  je to velmi lidský a pravdivý snímek a má geniální konec, kterým Stallone už zřejmě navěky vyfoukl boxerským filmům ten největší trumf z rukávu, ale jsme opět u těch ale... ve stejném roce byly na nejlepší film nominovány i snímky Všichni prezidentovi muži, Network a především Scorseseho Taxikář, jeden z nejlepších a nejcitovanějších filmů v dějinách kinematografie.




12 komentářů:

  1. Souhlas - hezky napsáno. Jen Angl. pacient je pro mě lepší než zapomenuté Fargo, které by bez nového seriálu nikdo neznal.

    OdpovědětVymazat
  2. Místo Anglického pacienta měl vyhrát Lid versus Larry Flynt...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nebyl na best movie nominovaný, což je samo o sobě průser docela a v ten rok navíc zaignorovali masivně ještě Breaking The Waves a Trainspotting.

      Vymazat
  3. Bod 6. - oba dva zmíněné by si oscara zasloužili také - bohužel jsou ze stejného roku

    OdpovědětVymazat
  4. TAk s tím Forestem souhlasím, to se s věznicí nedá srovnat, ale na ang. pacienta mi nešahej :),

    OdpovědětVymazat
  5. Ako by sa dal porovnat forrest a shawshank ? Nijak, za 159 rokov bude kazdy poznat forresta aj shawshank ...a nikdo nebude vediet ktory z nich dostal oscara :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Náhodou Angl. pacient je super film, schválně jsem si koupila i knížku.

    OdpovědětVymazat
  7. 2008 - Milionář z chatrče / Temný rytíř

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně jsem čekal, že právě tohle se v žebříčku objeví, kdo si dnes vzpomene na nějakého Milionáře z chatrče?

      Vymazat
    2. Toto vtipně komentoval Hugh Jackman při svém uvádění oscarů (mé nejoblíbenější). Prostě komiksové filmy oscary nezískávají a dodnes mám pocit, že kdyby Ledger nezemřel, tak by mu ho za Jokera ti akademici nedali. https://www.youtube.com/watch?v=Terhj8mjPwY

      Vymazat
    3. Temný rytíř ale nebyl pokud se nepletu vůbec na nejlepší film nominovaný. To je ještě úplně jiná kategorie filmů, na které se úplně vykašlali:-D

      Vymazat
  8. Oscaři jsou taky hodně politika. Weinstein zve důležité lidi na večírky a tak jeho filmy vyhrávají. Když nemá film za sebou silné PR (ať je sebelepší), tak je bohužel bez šance.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.