středa 13. ledna 2016

Téma: Stejné názvy, různé filmy - Avengers a Avengers, Bad Boys a Bad Boys nebo Iron Man a Iron Man

Přijít s něčím originálním není sranda. A tak se občas přihodí, že se ve filmovém světě objeví dva projekty, které sice nesou totožný název, ale jinak spolu nesouvisí.


Jersey Girl (Dívky z Jersey, 1992) a Jersey Girl (Táta na plný úvazek, 2004)

Dvě romantické komedie. Obě slušné, ale lehce zapomenutelné. První vypráví příběh ženy, která se nudí v New Jersey a tak se rozhodne přestěhovat na Manhattan, který pro ni reprezentuje vzrušující životní styl. Druhý se věnuje vdovci, který se najednou musí postarat o výchovu své dcery, což mu dost zkomplikuje život. Ani jeden z filmů se sice nezapsal do historie, ale v rámci žánru jde o slušnou podívanou.

Men in Black (1937) a Men in Black (Muži v černém, 1997)

První Men in Black jsou krátkým filmem z roku 1937, který sleduje partičku známou jako Three Stooges a jejich nesnáze v nemocnici. Druzí Men in Black jsou veleúspěšnou sci-fi komedií, ve kterém se hlavní hrdinové v podání Willa Smitha a Tommyho Lee Jonese vypořádávají se šmejdem z vesmíru. Oba filmy sice sázejí na humor, ale jinak nemají moc společného.

Up! (1976) a Up (Vzhůru do oblak, 2009)

Jestli předchozí dva projekty byly z jiného soudku, tak pro tyto dva to platí dvojnásob. První z nich je erotická komediální podívaná plná prsatic, která nenechá žádný penis v klidu, druhý Up je roztomilá animovaná záležitost pro celou rodinu od Pixaru. Tak můžeme jen doufat, že rodiče, když budou chtít pustit svým dítkům nějakou milou pohádku, si tyhle dva filmy nespletou.

Bad Boys (Zlí hoši, 1983) a Bad Boys (Mizerové, 1995)

Bad Boys z roku 1983 jsou kriminálním thrillerem s Seanem Pennem ztvárňujícího mladíka, který se zaplete s drogovým dealerem a nakonec s ním skončí v nápravném zařízení, což vyústí v drsnou a temnou podívanou. Bad Boys Michaela Baye jsou akcí a explozemi nabitou záležitostí, která se vůbec nevyhýbá humoru.

Iron Man (1951) a Iron Man (2008)

Když se řekne Iron Man, není asi nikdo, kdo by si nevybavil Roberta Downeyho Jr. jako tohoto člena Avengers a nabubřelého milionáře s hromadou charismatu. Ale existují i jiné filmy, které nesou stejné jméno. Například ten z roku 1951 o horníkovi (Jeff Chandler), jehož bratr ho dotlačí k tomu, aby se stal boxerem.

The Kid (1921) a The Kid (2000)

Kid z roku 1921 je jedním z nejvýraznějších snímků legendárního komika Charlie Chaplina. Herec stál i za kamerou jako režisér a také si film sám napsal. A nevsadil jen na humorné chvilky, ale nebál se i trochy melancholie. Kid, který vznikl téměř o 80 let později je také docela melancholický, ovšem spadá do žánru dramatu a vypráví příběh muže (Bruce Willis), který se potýká s krizí středního věku i svým ne zrovna veselým dětstvím.

Red (2000) a Red (2010)

Filmů s názvem Red vzniklo hned několik, ale my jsme sáhli po thrilleru o pomstě, ve kterém Brian Cox ztvárňuje muže, který se rozhodne pomstít za smrt svého psa. Ale nečekejte žádné emocionální drama, ale spíše mrazivý thriller. O deset let mladší Red spadá do žánru akčních komedií, ve kterém se poněkud zralejší herecká elita rozhodla předvést, že ještě nepatří do starého železa a nakopává zadky mnohem mladším kolegům.

Running Scared (Se strachem v zádech, 1986) a Running Scared (Zběsilý útěk, 2006)

Film z roku 1986 se nese ve znamení akčních komedií, které byly v dané době tak oblíbené. Vypráví příběh dvou policistů, kteří si otevřou bar, ale idylku zkomplikuje to, když je téměř zabije drogový dealer. V jedné z hlavních rolí se objevil Billy Crystal. Running Scared z roku 2006 se humoru vyhýbá úplně, jde o povedenou temnou kriminálku s Paulem Walkerem, ve které si zahrál i Karel Roden.

Twilight (Soumrak, 1998) a Twilight (Stmívání, 2008)

Tyhle dva filmy si asi těžko někdo splete. V tom z roku 1998 se neprohánějí upíři a vlkodlaci bez trička, ale Paul Newman nebo Susan Sarandon, kteří se zapletou do vraždy. Další Stmívání je zase něčím, co ocení romantické duše, kterým nevadí záplava laciných emocí. Nutno poznamenat, že ani jeden z projektů není hodnocen zrovna dobře.

Gladiator (1992, Gladiátor) a Gladiator (Gladiátor, 2000)

Gladiátor z roku 1992 je sportovním filmem věnovaným boxu, který nepatří zrovna k vrcholům žánru. Jde o koukatelný počin, který je ale plný klišé. Gladiátor z roku 2000 naopak ke špičce žánru patří, jde o výtečnou historickou podívanou ve velkolepém stylu, která se chlubí pěti Oscary.

Avengers (Mstitelé, 1998) a Avengers (2012)

Mstitelé jsou kvalitně obsazenou, ale dost zmatenou akčně-komediální záležitostí, která se inspirovala u oblíbeného seriálu z šedesátých let. Nejde o nic zázračného, ale film je dost ujetý na to, aby si ho člověk užil. O Avengers z roku 2012 asi není třeba nic moc říkat, velkolepá komiksová týmovka, která je jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob.

Už se vám někdy stalo, že jste si spletli dva odlišné filmy kvůli názvu?

1 komentářů:

  1. Jo nedávno.Let 93 na Primě.Ten co šel do kina to na CSFD dostal pěkně sežrat i za ten TV kousek.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.