čtvrtek 14. ledna 2016

Alan Rickman: Jeho 7 nejlepších rolí

Alan Rickman, jeden z nejlepších filmových a divadelních herců posledních 30 let už není mezi námi. Zemřel ve věku 69 let na rakovinu. Je nám smutno a to tak že hodně. V podstatě v každé ze svých rolí byl skvělý, takže vybrat sedm nejlepších je trošku oříšek, nicméně na jeho památku jsme to zkusili a je to pořád snadnější než vybrat rolí jen 5.

1. Hans Gruber / Smrtonosná past

Role, která z něj přes noc udělala stejnou hvězdu jako z Bruce Willise a dodnes je měřítkem a laťkou pro všechny, kdo se snaží hrát záporáky. Rickman svůj obrovský talent využil k tomu, aby stvořil záporáka na tehdejšího dobu naprosto nečekaného. Ve Smrtonosné pasti byl chytřejší než bylo zvykem, byl vtipnější než bylo zvykem a navíc z něj čišela nebezpečnost. Dodnes nepřekonáno.



2. Šerif z Nottinghamu / Robin Hood: Král zbojníků

Aby to nebylo málo, dal si Rickman, v té době proslavený Hansem Gruberem a braný jako nejlepší specialista na zloduchy, ještě jednoho padoucha v Robinovi Hoodovi. A znovu to neuvěřitelně trefil. Jeho Šerif z Nottinghamu je impulzivnější než Hans Gruber, ale jinak úplně stejná ukázková svině a nikdo tuhle postavu od té doby zatím nezahrál líp.



3. Rasputin / Rasputin 

Tahle jeho role není už tak všeobecně známá, ale Rickman tu vytvořil třetího ze svých skvělých padouchů, záhadného Rasputina ve filmu pro HBO. A byl tak dobrý, že za něj dostal Zlatý Glóbus. Dodnes si pamatuji, když jsem ten film viděl. Je to mix Grubera i Šerifa a  velmi odporná a děsivá postava.


4. Colonel Brandon / Rozum a cit

Rozum a cit je nádherný film a jeden z nejlepších, jaké kdy Ang Lee i herci, kteří v něm vystupují, natočili. Rickman v něm ukázal svoji jinou, citlivější tvář a byl znovu skvělý. Definitivně v té době také prolomil padoušskou škatulku.



5. Alexander Dane / Galaxy Quest

Původně tohle mělo být jen 5 nejlepších rolí, ale pak jsem si kromě Rasputina vzpomněl na Galaxy Quest, který jsem mimochodem před časem znovu viděl a kde Rickman naplno projevil svoji další stránku  - komediální talent. Jeho věčně otrávený Alexander patří mezi to, co z téhle komedie udělalo jednu z nej komedií posledních 20 let. Při Grabtharovu kladivu, při synech Worwaina! opravdu nám budeš chybět, Alane!



6. Harry / Láska nebeská

Ani v jednom z nejlepších romantických filmů posledních 20 let nechyběl a vytvořil zde roli otce, který chytne druhou mízu, zblbne a zkomplikuje sobě i rodině život. A znovu dokázal dát do své role napětí, věrohodnost, nejednoznačnost a hromadu citu.


7. Severus Snape / Harry Potter

Pro minimálně jednu celou generaci, která prožila dětství a mládí na Harry Potterovi, bude Rickman nezapomenutelný jako tajemstvím obestřený a nebezpečný Severus Snape. S jeho talentem to možná byla hračka, ale v té roli je prostě skvělý.


Ať se objevil kdekoli, byl nezapomenutelný a režiséři se vždy mohli spolehnout, že svoji roli zvládne s přehledem a citem pro detail. Je třeba také podotknout, že byl jedním z nejlepších britských divadelních herců, režíroval a nikdy na divadlo nezanevřel, naopak se mu věnoval. Bohužel nikdy nezískal Oscara.

Smutný den pro celý filmový a divadelní svět.

8 komentářů:

  1. Bude mi chybět ten jeho hlas! Fantastický herec!!! Je ho velká škoda :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou herci, kterým by se měla zakázat smrt. Tohle byl jeden z nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrt by se měla zakázat hodně lidem...

      Vymazat
  3. Rana. Alan byl jedinecnej. Uprimne a bez vahani jeden z mych nejoblibenejsich hercu. Velka rana. :( Zas**** rakovina.

    OdpovědětVymazat
  4. kedy uz to svinstvo zastavia!? mne to minuly rok vzalo oboch starych rodicov...
    Alan bol trieda, pozerat jeho filmy s dabingom je hriech pre jeho nadherny hlas :)

    OdpovědětVymazat
  5. Rana. Alan byl jedinecnej. Uprimne a bez vahani jeden z mych nejoblibenejsich hercu. Velka rana. :( Zas**** rakovina.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že tu dost chybí film Sweeney Todd. Kde rovněž využil sílu svého hlasu.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.