neděle 11. října 2015

TOP 5: Nejúspěšnější sportovní filmy

Které bijáky o sportu si přišly na největší částky?

Sportovní filmy nejsou žánrem, jehož zástupci by měli "zaručeno", že finančně uspějí. Často se jim spíše daří u různých filmových porot, ale finančně to není až taková sláva. Existuje ale i několik takových, u kterých si účetní netrhali vlasy.



5. Seabiscuit (2003)

Rozpočet: 87 milionů dolarů
Tržby: 148,3 milionů dolarů

U Seabiscuita si možná pár účetních vlasy trochu trhalo, stěží se zaplatil. Může za to rozpočet, který byl 87 milionů dolarů. To není při srovnávní s hollywoodskými blockbustery zase tak moc, ale na poměry sportovních filmů je to naopak docela vysoká částka. Útěchou budiž pro tvůrce, že se film o světě koní dočkal pozitivního přijetí ze strany kritiků a mnoha nominací na různé ceny (včetně nominací na sedm Oscarů, žádnou ale neproměnil). Ne každý film inspirovaný skutečnými událostmi musí být očividně nepovedenou podívanou.

4. Rocky (1976)

Rozpočet: 1,08 milionu dolarů
Tržby: 225 milionů dolarů

Jeden z nejvýraznějších sportovních filmů, který výrazně pomohl kariéře Sylvestra Stalloneho zabodoval nejen finančně, ale také si odnesl hromadu cen, kromě jiného tři Oscary. Jeden i za scénář, který napsal Stallone za pár dnů. Natáčení filmu nebylo jednoduché, tvůrci měli hodně omezený rozpočet, takže na nějaký luxus v podobě šaten pro herce a podobné věci samozřejmě nebylo ani pomyšlení, ale štáb jistě rychle zapomněl na ne úplně ideální podmínky poté, co byl film tak nadšeně přijat. Rocky byl například i archivován v Kongresové knihovně a mnoho serverů/magazínů ho zařadilo mezi nejlepší filmy všech dob.

3. Rocky III (1982)

Rozpočet: 17 milionů dolarů
Tržby: 270 milionů dolarů

Úspěch prvního Rockyho nepřekvapivě vedl ke vzniku několika pokračování. Některá byla povedená, některá až tolik ne. Rocky III nebyl úplně tím pravým ořechovým, ale pořád šlo o slušnou a hlavně finančně úspěšnou podívanou, která při skromném rozpočtu 17 milionů dolarů vydělala nějakých 270 milionů dolarů. I Rocky III se dočkal nominací na pár cen, i když ne vždy to byla radostná zpráva. Mr. T byl nominován na Zlatou malinu.

2. Rocky IV (1985)

Rozpočet: 28 milionů dolarů
Tržby: 300,4 milionů dolarů

Po zaškobrtnutí v podobě třetího dílu si Rocky napravil reputaci čtyřkou, která sice nabídla poněkud klišoidní zápletku "Amerika vs Rusko", ale v tomto případě fungovala. Diváci se na souboj Rockyho a Draga (Dolph Lundgren) hnali ve velkém. Nakonec film ukončil své tažení kiny s více než 300 miliony dolarů, což z něj dělá nejen nejúspěšnější projekt s nálepkou Rocky, ale také druhé nejúspěšnější sportovní drama.

1. Zrození šampióna (2009)

Rozpočet: 29 milionů dolarů
Tržby: 309,21 milionů dolarů

Přestože tři z pěti nejúspěšnějších sportovních dramat patří boxerským filmům, první příčku okupuje projekt z jiného sportovního odvětví a to amerického fotbalu. Ten je v USA samozřejmě extrémně oblíbený a právě tamější diváci se výrazně podíleli na úspěchu filmu, když v kasách nechali skoro 256 miliónů dolarů (zbytek světa dodal skromných 53,25 milionů). Kromě toho si film odnesl dvě nominace na Oscara. Jednu proměnil, Sandra Bullock si zlatého plešouna odnesla (a také Zlatý glóbus).

Jaký sportovní film máte nejraději vy? Hráče z Indiany, Mighty Ducks... podělte se?

11 komentářů:

  1. Tak nejdřív u Rockyho III "ale pořád šlo o slušnou a hlavně finančně úspěšnou podívanou" a hned poté "Po zaškobrtnutí v podobě třetího dílu si Rocky napravil reputaci čtyřkou". Rocky III je tady veden jako třetí nejúspěšnější film, vydělal jen o 30 milionů méně než čtyřka, tak v čem musela čtyřka napravovat reputaci?

    OdpovědětVymazat
  2. Rockyho 4 s Dragem bych dal na první místo, a pak Pentathlon ještě chybí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám rád hloupé lidi jako ty. Přečti si podle čeho žebříček sestavoval. PODLE PRACHU, KTERE TY FILMY UDĚLALO. Nikoho nezajímá, co bys dal na první místo broučku.

      Vymazat
    2. Jenze tam vubec neni zahrnota inflace, 300 milionu v roce 85 je rozhodne vic nez 309 v roce 2009, o hodne vice. Proto ano Rocky IV patri na prvni misto,

      Vymazat
    3. byl to jen můj usudek, a nikdo tě nenutí to číst. A když už mně nadáváš, alespoň se podepiš pod to, hovado jedno provokativní..

      Vymazat
  3. Proč bych se měl pod to podepisovat? Chceš si mě snad vyhledat a zakopat za moje komenty? K čemu ti info o mojí identitě bude? Já ti ji nechci dát. A znovu opakuji: TADY NEJDE O TVÚJ ÚSUDEK, ALE O FAKTA (pro ty zpomalenější to jsou JASNĚ DANÁ ČÍSLA). Hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč bych se měl pod to podepisovat? Možná jen proto aby jste dokázal, že máte slušné vychování?? Proč to řešit přes nějaké kopaní? Přes caps lock si řešíš nějakou flustraci, anebo si jen vykřikuješ?? Díky dneska už stačilo tvé inteligence :)) Hezké úterý, křikloune :))

      Vymazat
    2. Já NECHCI dokázat, že mám slušné výchování!!! Jediné co se tu snažím vysvetlit je, že píšeš úplné kraviny. Ano, stupidní lidi mě vytáčí a křičím na ně. CAPS LOCK je možnost jak křičet při psaní. A v den kdy jsi psal tento koment už byl můj koment dávno včerejší, takže proč by mělo stačit mé inteligence v den, kdy si psal koment ty? Bože můj. Je tohle vůbec možný???

      Vymazat
  4. je to započítaný i s inflací?

    OdpovědětVymazat
  5. Líbí se mi tady chytrost některých komentů. Nadpis zní jasně: Nejúspěšnější, ne Nejvýdělečnější. Rocky IV je úspěšnější než Zrození šampiona a k tomu i výdělečnější, pokud počítáme s inflací. Takže bych celý článek opravil. Už jen z toho důvodu, že podle úspěšnosti a Vámi zvolené taktiky, kdo víc vydělal a tedy je úspěšnější, je v poměru nejlepší Rocky 1. Když nepočítám inflaci tak jeho hrubé tržby jsou nějakých 99,52% a Zrození šampiona jen nějakých 90,62%. Už lépe než Vámi zvolené první místo je i Rocky 3. Zkuste si to projet a přepočítat. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zde by mělo být bráno na úvahu, taky staří filmu. Jestli Rocky IV z roku 1985 vydělal 300,4 milionů doláču, a film Zrození šampióna z roku 2009 - 309,21 milionů, tak v roce 1985 stál lístek rozhodně méně, než v roce 2009. Kdyby Zrození šampiona bylo uvedeno v roce 1985 tak by se to dalo lépe posuzovat kdo vyhrává. Ale přihlížím i na to, že v oblibě na csfd.cz vede právě Rocky IV, před Šampionem.. Taky se raději budu dívat na starou klasiku, než něco v čem hraje Sandra B.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.