pátek 2. října 2015

Recenze: Minority Report - sci-fi seriálový vývar z mnohem lepšího filmu?

Minority Report podle P. K. Dicka byl jeden z těch lepších filmů Spielbergova druhého silného tvůrčího období  (pokud za to první považujeme konec sedmdesátých a osmdesáté roky). Nový seriál s filmem kromě výchozí zápletky a podobného vizuálního stylu ale nemá jinak mnoho společného.

V jeho centru se nachází jeden ze tří tušitelů, kteří v rámci programu PreKrim před lety předvídali vraždy a jejich pachatele. Jmenuje se Dash a když tuto roli obsazovali, podmínka zřejmě zněla hledá se vyjukané, zmatkující tele. Hrdina, se kterým se neztotožníte. Dash se hned v prvním dílu dá do party s detektivkou Larou Vega a společně začnou na základě Dashových vizí řešit případy, jejichž složitost má level 1-3 na stupnici od jedné do deseti. Tedy téměř čirá lobotomie. Nezajímavost zápletek je bohužel jen jednou ze slabin seriálu.


Průměrný televizní hamburger


Minority Report se snaží, aby jeho děj byl rychlý a svižný a tak postavy jednají, jak je zrovna napadne, logiku to moc nedává. Za největší problém ale považuji klasický průměrný televizní cast, což znamená, že všichni jsou ,,umělohmotní", nudní, případně rovnou manekýni. A aby to nebylo málo, v podstatě všichni jsou spíš nesympatičtí (taková Meagan Good v roli Lary je prostě peklo, kdykoli se pustí do akce, čekáte, kdy sebou sekne, tak je jako akční vyšetřovatelka ,,přesvědčivá"). Dokázal bych skousnout celkovou jednoduchost, ale není tu komu fandit, s kým jít, protože tu není ani známky po zajímavém hereckém talentu a charismatu. A i kdyby bylo, postavy jsou tak ploché, že v dnešní době to může vyhovovat jen velmi nenáročným divákům.

Silné stránky se najdou


Minority Report se nedá brát ani jako akční detektivka. Na to je tu příliš málo akce, navíc ani ta není zvládnutá dobře. Jedním z mála plus je tak alespoň výprava a především technické vychytávky, které dokreslují život v budoucnosti. Tady se Minority Report aspoň občas blýskne nápadem, byť ne všechny jsou stejně trefné a zajímavé. Navíc jde v dnešní době a s dnešními možnostmi pomalu o televizní standard. Když si připočítáme, že některé nápady jsou naopak samoúčelné (tetování kolem oka jedné z policistek je jako ze Star Treku), moc bodů tu MR taky nakonec nenabere.

Na to, aby si seriál udržel dobrou pozici v aktuálně velmi široké seriálové nabídce to zkrátka nestačí. Po dvou dílech dávám Minority Report u sebe stopku, protože nepřináší nic, co by mě zaujalo. Je tu sice linka s dalšíma dvěma sourozenci-tušiteli, která se bude táhnout všemi díly a dává epizodám zastřešení, ale i tento prvek je tu ve stopovém množství.

Verdikt


Minority Report má sice solidní vizuální obal, jinak jde ale o průměrný a naivní sci-fi seriál. Primitivní zápletky a ploché až nesympatické postavy jsou kombinace, která dnes osloví jen ty, kteří mají hodně času a hledají jednoduchou, nekomplikovanou zábavu, u které dokážete současně ještě hrát na mobilu, sledovat porno a chatovat s kamarády. Škoda.

Hodnocení 6/10 

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.