pátek 9. října 2015

Recenze: Heroes Reborn - jak se podařil návrat superhrdinů?

Je to skoro deset let, co se objevili Heroes a první sérií dokázali minimálně srovnat, pokud ne předčít, LOST. Pak už to byl ale smutný příběh o pádu jedné skvělé značky, jejíž tvůrci přidávali a přidávali postavy, komplikovali děj a přitom nenechávali nikoho umřít. Z Heroes se stala telenovela a občas působili dokonce jako parodie od Járy Cimrmana - všichni byli se všemi příbuzní. Konec byl nevyhnutelný, ratingy padaly a Heroes už nedokázal nikdo zachránit. Po deseti letech se teď seriál vrací. Jak se mu to podařilo?


Mám z Heroes Reborn smíšené pocity. Doba se změnila, superhrdinů je všude plno, to je první rozdíl. Heroes už tedy zdaleka nejsou výjimeční, noví ani originální. Otázkou také je, koho vlastně chtějí oslovit. První dva díly nám přivedly na scénu pár starých známých (Noah Bennet), především ale celou záplavu nových postav s jejich vlastními schopnostmi a motivy. A do toho náznaky nové velké zápletky a nové konspirace. Výsledek byl vnitřně rozporný. Seriál sice šlapal, ale zároveň se nedokázal na nic soustředit, nedokázal dát příběhu tah na branku. Jak říkají Američané, chyběl tu MacGuffin.

Se třetím dílem se situace zlepšila. MacGuffin tu sice pořád trošku chybí, situace kolem postav už je ale přece jen přehlednější a jednotlivé dějové linky nabraly spád a směr. Některé jsou slabší, jiné silnější, celkově ale Heroes šlapou. Bohužel občasná televizní naivita, nelogičnosti (někdy i chyby ve skriptu jako třeba když Ren jde zachránit Miko, po cestě mine Harrise v protisměru, ale když vyjede nahoru výtahem, Harris už Miko vyslýchá) jim trošku ubírají v závěrečném hodnocení.

Silné a slabé postavy


A když už jsme u Miko Otomo, ta je pro mě rozhodně nejslabší linkou. Nejen, že přenášení se do světa počítačové hry už je na mě moc, problém je i v tom, že její představitelka Kiki Sukezane je nepřesvědčivá v akčních scénách (které samy o sobě také nejsou dobré). Plusem je tu naštěstí klonovací záporák Harris Prime - to je postava, která má charisma a doufejme, že i budoucnost.

Dobře naopak funguje hlavní linka kolem Noaha Benneta. Je sice na můj vkus poněkud překombinová (stále funkční centrála pod zemí v místě výbuchu bomby a to i rok poté, co k teroristickému útoku došlo? WTF?!), nicméně je to jednotící linka a šlape. Z úplně nových postav pak skvěle funguje hlavně Tommy Clarke se svojí schopností teleportovat věci (včetně sebe).

Pro Heroes Reborn bude naprosto klíčové, jak všechny nahozené motivy propojí, v co to vyústí a především - zda u toho někdo zemře. Nemůžete hrát seriál o obrovské hrozbě (tady dokonce o dvou, jedna ohrožuje celé lidstvo a druhá v podobě speciálních brýlí mutanty) a také o obrovském spiknutí, aniž by u toho někdo nezařval. Právě odvaha zbavit se některých postav a tím dát ději přesvědčivost nakonec Heroes před lety zničila. Doufejme, že se to nebude opakovat a Tim Kring vcelku slibně rozjetý seriál dotáhne do konce.

Verdikt:


Heroes Reborn je důstojné pokračování původní série. Nové postavy s novými schopnostmi jsou osvěžující, méně je ale někdy více a tak někoho může záplava dějových linek rušit. Občasná přehnaná naivita, překombinovanost až nelogičnosti seriálu také nepřidávají, v jádru jsou to ale Heroes jak je známe. Tempo je rychlé, postavy většinou zajímavé, nad tím vším visí stín spiknutí a po prvních dvou rozpačitých dílech si všechno sedlo. Pokud tvůrci nezačnou příliš vymýšlet a pár postav se v zájmu dramatičnosti časem zbaví (protože není boje bez obětí), budeme na konci série oslavovat úspěšné znovuzrození jedné seriálové legendy.

Hodnocení: 7/10  

7 komentářů:

  1. Fajn čtivá recenze a celkem s ní i souhlasím. Ale nedá mi to a musím reagovat na tuto větu v článku: "někdy i chyby ve skriptu jako třeba když Ren jde zachránit Miko, po cestě mine Harrise v protisměru, ale když vyjede nahoru výtahem, Harris už Miko vyslýchá"

    To přece není chyba. Vzpomeňte si, jakou má Harris schopnost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Ten chlapec je na spoustě místech zároveň. :-)

      Vymazat
    2. A ještě dodám, že "Prime" NENÍ jeho příjmení, ale označení originálního Harrise. Ostatní jsou kloni.

      Vymazat
  2. Na mne to nepusobilo, ze by to byl klon. Kdyby byl, bylo by to tam napsane. Klon predstavili az v zaveru te sceny.

    OdpovědětVymazat
  3. Z nových postáv sa mi páči najmä Tommy. Zvedavý som aj na Carlosa, či bude mať nejaké schopnosti, alebo bude "bežným smrteľníkom" a tiež na postavu dievčiny, čo sa nachádza na Aljaške a ovláda polárnu žiaru. Naopak vyslovene nesympatická postava, ktorej dúfam, že sa čoskoro zbavia, je tá černoška, čo hrá manželku Zacharyho Leviho.

    OdpovědětVymazat
  4. Po pilote som to odpiskal, ako fanusik celeho Povodneho serialu musim povedat,ze tolko nesympatickych postav v jednom serialy je prilis ... ikony claire a sylar ostanu navzdy spojene so znackou heroes a toto zbytocne pokracovanie si mohli odpustit, lebo dnes je ovela viac lepsich serialov ako v case ked heroes boli kralmi obrazovky :-) ale na akta x sa velmo tesim ...

    OdpovědětVymazat
  5. Suhlasim, takisto ma zaujima Tommyho a Carlosov osud, pricom dufam, ze Carlos nebude mat ziadne schopnosti. Zachary Levi mi celkom sedi ako zaporak, bolo by dobre keby nim ostal, i ked po 2 epizode mi to pripadalo, ze ho chcu tlacit smerom 'aj ja som evo, sice som ich x zabil, ale teraz budem hero'. Dufam ze sa mylim. 3tiu epizodku som este nevidel.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.