sobota 17. října 2015

10 nejlepších deštivých scén ve filmu

Zatímco venku v tuhle chvíli minimálně na části území naší malé zemičky prší, my vám přinášíme další z našich žebříčků. Pokud totiž začnete probírat své filmové vzpomínky, rychle zjistíte, že filmových scén, ve kterých prší, je záplava. Kolikrát by to ve filmu bez deště ani nešlo! Deštivých scén je dokonce tolik, že už v tuhle chvíli víme, že některé se do toho žebříčku nedostanou... Své tipy na vaše oblíbené deštivé scény proto přidejte do diskuse:-)

10. Sedm 

Ve Fincherově temné klasice prší v podstatě neustále, kdybychom ale měli vybrat jednu scénu, pak je to samozřejmě honička v ulicích města, na jejímž konci to Brad Pitt schytá po palici a jediné, co vidíme, je geniální odraz vraha v kaluži. Jeden z nejlepších propršených filmů všech dob. 

9. Sedm samurajů 

Další kultovní záležitost, která ovlivnila celou řadu akčních filmů a byla mnohokrát v různých podobách citována. Závěrečné akční inferno v hustém dešti a bahně s poslední skupinkou banditů by se i dnes jen těžko překonávalo. Možná i proto, že je ještě černobílé. Ukázku z něj najdete na konci traileru.


8. Forrest Gump 

Není to velkolepá scéna ani není nejcitovanější, přesto bych se vsadil, že si moc dobře pamatujete, jak Forrest Gump vypráví o tom, že jednoho dne ve Vietnamu začalo pršet a že pršelo nahoru, dolů i z boku. Dokonalá syntéza filmového slova a obrazu spojující v sobě humor a poetično.

7. Pán prstenů: Dvě věže 

Jsem výjimka, která se u Dvou věží nudou málem ukousala. Dokonce tento díl Pána prstenů považuji za nejslabší a bitvu v Helmově žlebu za nepřehlednou. Správně bych sem tuto scénu tudíž jen tak nezařadil, pravdou ale je, že nic epičtějšího v dešti natočeno nebylo a že byste mě pravděpodobně sežrali zaživa a podrobili žhavení lebky. Takže tady ta bitva je - na lepší než sedmé místo ji ale mé svědomí nepustí.

6. Nesmiřitelní 

Déšť hraje v tomto oscarovém westernu Clinta Eastwooda důležitou roli hned několikrát, nejvýraznější je ale v samotném závěru, kdy bývalý zabiják William Munny přijíždí do městečka zúčtovat s šerifem v podání Gena Hackmana. Flašku má vypitou, pušku nabitou a ve tváři výraz, který neslibuje nic dobrého. Následující nekompromisní jatka to pak jen potvrdí. Pokud počasí ve filmu odráží vnitřní stav hrdinů, pak v tomhle filmu dovedl onu metaforu Clint Eastwood k dokonalosti.

5. Matrix Revolutions 

Ať už máme po letech na třetí díl Matrixu jakýkoliv názor, závěrečný fight Nea a agenta Smithe v dešti má k ikoničnosti víc než blízko. Když se ti dva proti sobě rozběhnou, nikdo nepochybuje o tom, že absolutní finále je tady... a že to bude pořádné rošambo:-)


4. Na samotě u lesa 

Američani se v dešti mydlí hlava nehlava (v přeneseném slova smyslu, mydlicí scéna kupodivu zřejmě neexistuje!), Češi hláškují. A v jejich čele Josef Kemr se svým ,,chčije a chčije." Rytmus by řekl ,,si zabil", my dáváme čtvrté místo hned za trojici nejlepších dešťových scén, o nichž se snad ani nedá pochybovat. Nejlepší dešťová hláška všech dob.

3. Vykoupení z věznice Shawshank 

Andyho vykoupení se skrz hromadu sraček na svobodu a následné rozpažení rukou v očistném dešti přinášejícím svobodu - to je nezapomenutelná geniální scéna z geniálního filmu. Tak geniální, že se dostala i na plakát filmu. Všechno tu funguje jak má. Hudba, záběry i voiceover Morgana Freemana. Je s podivem, že i tak to stačí jen na třetí místo.

2. Blade Runner 

Dost možná nejlepší film Ridleyho Scotta a s přehledem jeden z nejlepších sci-fi snímků všech dob. Prší v něm od začátku do konce a závěrečné střetnutí Roye Battyho a Ricka Deckarda má neuvěřitelnou vnitřní sílu - především díky závěrečnému proslovu, na který se můžete podívat zde. Hudba,m kamera, načasování, Rutger Hauer nikdy nebyl lepší. 

1. Singing in the Rain 

Věděli jste, že to nemůže dopadnout jinak. Ten film má déšť dokonce i v názvu a Gene Kelly si v něm čvachtá a tancuje a zpívá deštěm tak kouzelně, že je prostě k sežrání a déšť je v tu chvíli ta nejúžasnější věc na světě. Proč není víc pozitivních propršených filmů? Sólo pro vítěze!


 Jaké jsou vaše oblíbené dešťové scény?


3 komentářů:

  1. V for Vendetta, samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  2. No přece Road to Perdition
    https://www.youtube.com/watch?v=fGFLyA3u_rw

    OdpovědětVymazat
  3. rozhodne road to perdition!!! :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.