úterý 18. srpna 2015

Téma: Hvězdné války - Který díl byl nejlépe hodnocený? Který nejhůře? A který přišel na nejvíce peněz?

Srovnání jednotlivých dílů série Star Wars.

Včera jsme se dozvěděli, jak dlouhá asi bude sedmá epizoda (celý článek), tak se pojďme podívat na jiné aspekty a srovnat předchozí díly série.

Jméno
Režie
Scénář
Rozpočet/tržby
(v milionech dolarů)
Hodnocení ČSFD/IMDb
Hodnocení Rottentomatoes/
Metacritic
George Lucas 
11/775,4
88 %/8,7 z 10
8,5 z 10/92 %
33/538,4
89 %/8,8 z 10
8,9 z 10/79 %
Lawrence Kasdan,
George Lucas
42,7/572,7
87 %/8,4 z 10
6,9 z 10/52 %
George Lucas
George Lucas
115/1027
79 %/6,6 z 10
5,8 z 10/51 %
George Lucas
George Lucas
115/649,4
80 %/6,7 z 10
6,6 z 10/53 %
George Lucas
George Lucas
113/848,8
87 %/7,7 z 10
7,2 z 10/68 %
Lawrence Kasdan, J.J. Abrams
200/Premiéra 17. prosince
Premiéra 17. prosince
Premiéra 17. prosince

Začneme ekonomickými faktory. Jak vidíte v tabulce, bezkonkurenčně nejlevnějším filmem je nepřekvapivě hned ten první. Nová naděje vyšla na úsměvných 11 milionů dolarů, což je částka, se kterou dnes stěží vystačí nezávislé filmy. A z původní trilogie je paradoxně právě nejlevnější díl tím nejvýdělečnějším, Nová naděje utržila 775,4 milionů dolarů.

Nejdražším dílem bude sedmá epizoda, která vyjde na kulatých 200 milionů dolarů. To je na poměry Star Wars hodně nabobtnalý rozpočet, protože i finančně nejnáročnější díl prequelové trilogie nevyšel na víc než 115 milionů dolarů. Ale Disney očividně nehodlá nic podcenit a chce, aby byly první Hvězdné války, které vzniknou pod jeho hlavičkou, pořádně nablýskané a vizuálně opulentní. A tak J.J. Abrams dostal k dispozici slušný rozpočet, se kterým si může vyhodit z kopýtka.

Jestliže se zaměříme na hodnocení, tak u diváků na plné čáře vítězí epizoda pátá, tedy Impérium vrací úder, která je nejen nejlépe hodnoceným dílem z původní trilogie, ale také nejoblíbenějším filmem z celé série. S tím souhlasí i kritici z RottenTomatoes, ovšem v případě serveru Metacritic je favoritem novinářů epizoda čtvrtá.

Z prequelové trilogie se nejpozitivnějšího přijetí zaslouženě dočkala Pomsta Sithů, na čemž se tentokrát shodnou jak diváci, tak kritici z obou zmíněných stránek.

Nejaktivnějším tvůrcem je samozřejmě George Lucas, který dohlédl jako režisér na čtyři filmy. Z původní trilogie to byla Nová naděje, prequelovou trilogii si vzal na starost celou. Je také nejsnaživějším scenáristou, (spolu)podílel se na scénářích u pěti epizod. Druhým nejpracovitějším autorem je Lawrence Kasdan, který vypomohl s Impérium vrací úder, Návratem Jediho a Síla se probouzí a dá dohromady také scénář (společně se synem Jonem) ke druhému spin-offu k hlavní Star Wars sérii a šušká se, že vypomůže jako spoluscenárista a producent v případě deváté epizody.

Dá se očekávat, že se tabulky budou přepisovat. Otěže Hvězdných válek drží pevně v rukou Disney, který z tématu určitě vyždímá, co jen bude moci (doufáme, že se dříve nebo později zaměří tvůrci i na Starou republiku). Nejsme sice jasnovidci, ale dovolíme si odhadovat, že Síla se probouzí se zařadí mezi nejvýdělečnější projekty Star Wars. Nejen, že na něj dohlédl miláček geeků J.J. Abrams, ale vrátí se také staří známí a to je lákadlo jako hrom. Navíc, upoutávka vypadají skvěle, takže očekáváme, že se dveře do kin netrhnou.

Který díl je vaším nejoblíbenějším?

5 komentářů:

  1. New Hope dost vyyrazne pomohla obnovena premiera v roku 1997. Povodne totiz zarobil iba 530 milionov. Preto by ma aj celkom zaujimalo, kolko zarobil ostatne dva filmy zo starej trilogie, ale tak velke cislo ako pri prvom dieli to asi nebolo.

    Inak aj Phantom Menace dal na uvod "iba" 924 milionov a pomohla mu obnovena premiera v 3D

    OdpovědětVymazat
  2. Ta nová trilogie je na ČSFD HODNĚ nadhodnocená. První díl je nejhorším dílem z celé série, vyloženě průměr, těch 6.6. na imdb si zaslouží, druhej díl byl už o něco lepší, ale pořád jen nadprůměr a třetí díl to zachránil, ale pořád to na starou trilogii zdaleka nemá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak jednoznačně nejlepší je Epizoda V, Epizodu IV a VI mam tak na stejný úrovni, dobrá zábava, ale ne až taková pecka jako V.

      Vymazat
  3. Nova trilogia je ako celok urcite slabsia a ta romanticka linia nie je velmi dobre zvladnuta, ale ja osobne mam najradsej Pomstu Sithov. A to mam k starej trilogii nostalgicky vztah, Novu Nadej som dokonca videl v kine prave pri obnovenej premiere.

    OdpovědětVymazat
  4. Jó, obnovená premiéra v roce 1997, fronty před kinem (tuším, že to kvůli podmínkám ohledně ozvučení promítali jen ve 3 kinech v ČR?), album na samolepky...to byly časy))

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.