neděle 14. června 2015

TV RECENZE: iZombie - The CW přišlo s dalším komiksovým seriálem. A je skvělý

Nenápadná podívaná, která je mnohem lepší, než jsme čekali.


Stanice The CW nabídla za poslední roky několik komiksových seriálů a tak se iZombie trochu krčí ve stínu věhlasnějších jmen jako je Arrow (recenze) nebo The Flash (recenze). A je to škoda, protože i když komiksová inspirace pro seriál není tak známá, rozhodně je zábavná.

To samé je možné prohlásit o hrané verzi. A to i přes fakt, že se od komiksu odklání a to poměrně výrazně. Ale v tomto případě to není ke škodě věci, vlastně to seriálu prospělo (teriérdlak by asi nebyl to pravé ořechové pro obrazovky). Vůbec tak nevadí, že si jde seriál vlastní cestou.

Cestou zábavnou a plnou nadhledu a humoru. Netřeba připomínat, že zombíci jsou dnes v módě, ale iZombie není klasickou podívanou plnou nemrtvých. Oživlé mrtvoly v tomto případě nejsou jen šourající se kostry obalené zbytky masa. Vlastně, pokud pomineme absence pigmentu, vypadají docela normálně.

Pokud mají pravidelný přísun mozků, jsou i docela klidné a zvládají se chovat a přemýšlet jako běžný člověk.

Hlavní hrdinka Liv (Rose McIver) měla štěstí, že ještě předtím, než byla poškrábána zombíkem na party, pracovala jako lékařka. Když se po útoku nemrtvých probudila s chutí na lidské mozky, nebylo tak pro ni obtížné nechat se zaměstnat v márnici. Tedy na místě, kde mohla uždibovat kousky šedé kůry mozkové, aniž by si toho někdo všiml.

Žila si v poklidu, aniž by někdo z jejího okolí tušil, že už to není ta stará dobrá Liv (je docela zajímavé, že její rodině nepřišlo divné, že má najednou bílé vlasy a extrémně světlou kůži). K několika změnám sice došlo, například se rozešla se svým snoubencem Majorem (Robert Buckley), aby ho neohrozila, ale jinak se nic moc nedělo.

To se ale změnilo, když se začalo vynořovat víc a víc nemrtvých.

Zombie detektivem

Děj kombinuje příběhovou linii napříč několika díly a epizodičnost. Ústřední linkou je výraznější a výraznější působení zombie v Seattlu, epizodičnost je pak prezentována v podobě toho, že v každém dílu se řeší jiný případ.

A Liv během nich ráda asistuje nejen jako zaměstnanec koronera, ale také jako "vědma". Alespoň tak vysvětluje své vize detektivu Cliveovi (Malcolm Goodwin). Pravdou ale je, že jasnovidecké schopnosti nemá. Jen po pozření mozku vidí útržky z minulosti jeho vlastníka. A to je během vyšetřování praktické.

Jenže je tu jeden problém. Liv navíc přebírá i určité charakterové vlastnosti daných osob. Právě z toho pramení hromada nesmírně vtipných okamžiků. Na řadu přichází nadhled a přiznávám, že jsem se častokrát usmíval od ucha k uchu.

Není se čemu divit, když se hlavní hrdinka začne chovat například jako puberťačka nebo jako nepoučitelný sukničkář.

Scenáristé si vyhráli a navíc Rose je ve své roli naprosto neodolatelná a její podání Liv je vynikající. Je bezesporu jedním z hlavních kladů seriálu.

Přidejte si hromadu popkulturních narážek a odkazů a je jasné, že je pro nás připravena odlehčená záležitost s komediálním nádechem. Nejde o parodii, ale trošku jiný přístup k zombie tématice, který je po všech těch Živých mrtvých a Z Nation nesmírně osvěžující.

Seriál si na nic nehraje, žádné extrémní filozofování, žádné hluboké sondy do duší hlavních a vedlejších postav. Prostě oddechovka v tom nejlepším slova smyslu.

Dramatičnost seriálu nesluší

Právě v několika výjimečných okamžicích, kdy iZombie začne být vážnější a dramatičtější, přestane být tak okouzlující. Momenty, kdy Liv načape v jejím "zombie módu" její nejlepší kamarádka Peyton (Aly Michalka), jsou nejen očekávatelné, ale nemají takový dopad, jaký by být měly.

Když už jsme u té Peyton, tak zatímco většina postav tu má své místo, ona se objevuje jen sporadicky a málokdy má větší funkci nejen jen předvádění své pěkné tvářičky a křivek. Nebyl bych proti, kdyby pro ni měli tvůrci důležitější roli.

Tu mají například i pro Majora, ale mně vývoj jeho dějové linky úplně neoslnil. Není překvapením, že právě on odhalí existenci zombie (Liv je jednou z nich, Major zjistí, že existují, "nečekané"). To ho samozřejmě zaskočí, ale jelikož díky nemrtvým přijde o pár blízkých, rozhodne se s tím něco udělat.

Je pochopitelné, že se pustí do boje na vlastní pěst, když mu nikdo nevěří (nebo se tak tváří), ale nezdá se, že by to měl extra promyšlené, protože se neustále dostává do situací, kde mu jde o krk a často jeho vinou. Časem je tak docela těžké mu fandit.

Velké plus mají tvůrci za postavu šéfa Liv, koronera Raviho (Rahul Kohli). V první řadě je sympatické, že nedělá ofuky, když mu Liv sdělí, kdo je. Přijme to a ušetří nás výjevů ve stylu "to není možné, aby něco takového existovalo". Zadruhé, je vtipný a charismatický. Zatřetí, je to sice geek, ale také má zdravou dávku sebevědomí, takže žádný archetyp podivína, který má ve sklepě u rodičů sbírku figurek ze Star Wars, postel a dvacet počítačů.

Liv a Ravi jsou hlavními pilíři zdejšího osazenstva a vlastně celého seriálu. Přátelská chemie mezi nimi, jejich osobnosti a představitelé a smysl pro humor, který ukazují, to vše výrazně napomáhá tomu, aby byl seriál tak neodolatelný.

A jedno varování na konec, já už viděl na obrazovce i stříbrném plátně hodně humusáren, ale když se Liv cpala kusy mozku s pálivou omáčkou, občas se mi trošku zvedl "kufr". Pokud máte slabší žaludek, obrňte se.

Verdikt:

iZombie se nesnaží tvářit, že je něčím víc než jen odlehčenou podívanou s nesmírně sympatickou hlavní hrdinkou a jejím skvělým šéfem/kamarádem, spoustou nadhledu a humoru a popkulturních narážek. Dějové linky pár vedlejších postav by mohly být o něco lepší a je tu pár zbytečných klišé, ale jinak jde o hodně zábavnou podívanou, které odklon od komiksové předlohy vůbec neuškodilo. Naopak, spíše pomohl.

Hodnocení: 8/10

7 komentářů:

  1. všechny ty dva ostatní zombie seriály :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Další zbytečný teen seriál.

    OdpovědětVymazat
  3. No mě to přestalo cca u třetího dílu bavit.Ten seriál má potencionál ale zabili to nudnýma postavama a mizerným scénářem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mne to bylo to samé. Zvládl jsem teda myslím 4 díly a ačkoliv jsem chtěl, už jsem se k němu nevrátil zpátky.

      Vymazat
  4. As hlupa otazka ale pise vobec na Gorillu aj niekto iny ako Jan Lysy? Pretoze ak stranku fakt drzi len jeden clovek, tak vsetka cest...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě Honza Liška, oba s nulovým filmovým vkusem. Ale aspoň mohou používat množné číslo, jako třeba "líbí se nám", "nečekali jsme" apod...

      Vymazat
  5. Ako televízna jednohubka iZombie plne spĺňa účel. Škoda niektorých postáv, ktoré si sympatie divákov nezískajú ani tromi sériami. Feeling, aký mala Veronica Mars, tu občas presiakne na povrch a vo vtipnej rovine seriál funguje nečakane dobre. Na prvú sériu to vôbec nebolo zlé, iné seriály sa hľadali ďaleko dlhšie, takže keď tvorcovia vychytajú neduhy jedničky, druhá séria má potenciál prekvapiť i tých, čo seriál zatiaľ označujú ako "další zbytečný teen seriál"... Nikdy to nebude jeden z TOP vysielaných seriálov, ale k množstvu dramatických či superhrdinských kúskov je tento príjemným spestrením a oddychom.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.