pondělí 29. června 2015

TV RECENZE: Hra o trůny 5 - Je zatím poslední řada fantasy hitu o ničem?

Mají pravdu ti, kteří tvrdí, že pátá sezóny Hry o trůny byla dějově hodně slabá?

Odpůrci seriálu na motivy série knih Písně ledu a ohně se mohou klidně stavět na hlavu, ale ani to nezmění nic na faktu, že Hra o trůny je fenoménem. To sice může znít jako klad, ale má to i své stinné stránky.

Na tvůrce je vyvíjen velký tlak ze strany fanoušků, kteří přísným okem dohlížejí na to, aby filmaři jejich milované dílko "nezprasili".

A zdálo se, že právě v případě páté řady Hry o trůny k tomu možná dojde. Termín "zprasit" je možná příliš silný, ale několik prvních dílů aktuálně skončené sezóny bylo některými považováno za poněkud "prázdné".

Stručně řečeno neposouvaly děj kupředu zrovna rychlým tempem a zdálo se, že se blížíme k bodu, kdy forma zvítězí nad obsahem.

Naštěstí se ale vše k dobrému obrátilo a pátá řada reputaci seriálu nezkazila.

A to i přes skutečnost, že se výrazně odklonila od knižní předlohy. Ne, že by to ostatní řady nedělaly, ale pátá čerpá jak z Hostiny pro vrány a Tance s draky, tak z dosud nevydaných Vichrů zimy a také přidává dost originálního materiálu.

Něco podobného zavání průšvihem, ale šlo o logický krok, protože už nějakou dobou jsou diváci upozorňováni na to, že je možné, že seriál skončí dříve než se objeví poslední kniha, takže scenáristé se nebudou moci spoléhat jen na to, co napsal George R. R. Martin (byť bylo stanoveno, že ukončení bude totožné, jen k němu seriál a knihy dojdou vlastní cestou).

Proto jsme se dočkali několika velkých změn. A není řeč jen o úpravách určitých momentů, ale o nových dějových liniích.

Z komára velbloud

Tou nejvíce řešenou je návrat Sansy Stark (Sophie Turner) na Zimohrad. Právě tato příběhová linka nabídne moment, který vyvolal velkou kontroverzi. A podle mého názoru naprosto zbytečně, protože nešlo o nic extrémně brutálního a šokujícího. Hra o trůny disponuje mnohem ráznějšími scénami.

Něco mě ale na tomto okamžiku přece jen zaskočilo. Začal jsem mít obavy, že tvůrci ve snaze přinést v každé řadě nějaký šokující moment, budou zbytečně tlačit na pilu a hodlají překrucovat knižní předlohu tak, aby mohli servírovat scény ve stylu Rudé svatby nebo souboje Rudé zmije a Hory.

Naštěstí se ale scenáristé relativně krotili a přestože se neostýchali výrazně pozměnit některé události, nebylo to obvykle jen s cílem zamést si cestičku pro nějaký ten bizarní a krvavý okamžik.

Ne, že bych jich tu nebylo dost, ale více pozornosti bylo věnováno rozplétání (nebo spíše proplétání) jednotlivých dějových zápletek, intrikaření, politikaření, prostě aspektům, které dělají ze Hry o trůny tak populární podívanou.

V páté řadě dostalo pár postav více prostoru (obvykle těch nejoblíbenějších), což ale vyústilo v to, že jiným nebyla věnována pozornost skoro žádná nebo se dokonce na obrazovce vůbec neobjevily.

Většinou to nepředstavuje větší problém. Ten se skrývá v něčem jiném. Konkrétně v ukončení dějových linek některých hrdinů a záporáků. Je sice pěkné, že mají více stopáže, ale chtělo by to, abychom se dočkali také nějakého uspokojivého rozuzlení jejich osudů (samozřejmě, že k tomu dojde v následující řadě/ách, ale pokud se někdo objevuje v několika epizodách a pak zmizí, aniž by bylo vysvětleno, co se s ní/ním stalo, je to zklamání). Například takový Malíček (Aidan Gillen) by si pořádné finále zasloužil. A nejen on.

Musí se ale nechat, že autoři mají "koule" a nebojí se provést s některými postavami věci, které vyvolají velké pobouření (a že k tomu také došlo). Bavíme se tu o smrti některých velmi oblíbených postav.

Speciálně závěrečná epizoda páté řady nabídla hned několik skonů, které jistě zaskočily nejednoho diváka.

Dá se to i bez poznámek

V minulosti bylo docela běžné, že divák neznalý předlohy a nebo ten, který si při sledování nedělal poznámky, se v mohl v ději lehce ztratit. Záplava míst a jmen udělala své.

Z mého pohledu je na tom pátá řada o něco lépe. Příběh působí konzistentněji a srozumitelněji a není těžké se v něm zorientovat. K tomu jistě přispělo i zmíněné soustředění pozornosti na menší množství postav.

Jestliže se budeme bavit o zápletkách jednotlivých postav, tak jsou veskrze zajímavé, těžko nějakou označit za vysloveně nudnou. Respektive v prvních pár dílech je většina dějových linek malinko nezáživná, rozjezd je pomalejší, ale postupem času dění nabere na obrátkách.

Vrcholem je pak osmá epizoda, na kterou dokonale sedne označení "epická" a obrazově snese i srovnání s blockbusterovými hity v kinech.

Pokud jde o vizuální ztvárnění, tak Hra o trůny udělala od první řady velký krok a triky jsou výrazně lépe zvládnuté. A zřejmě i rozpočet nabobtnal, protože je připraveno i několika velkolepých davových bitevních scén.

Jakkoliv jsou podobné momenty působivé, tak stále nejvíce intenzivní zůstávají komornější chvíle. Ať už jde o některé dialogy nebo třeba pokání jedné z postav. Pátá řada má několik scén, na které jen tak nezapomeneme.

Zaujmout je ale stále těžší a těžší, protože už jsme si zvykli na to, že skoro pokaždé, když to vypadá, že se někdo dočká veselejšího momentu, přijde vzápětí nějaká nepříjemná událost. To je ve Hře o trůny natolik běžná praxe, že už málokdo skočí seriálu "na špek" a uvěří tomu, že je tu pro někoho připravena alespoň špetka štěstí. I tak se ale daří občas diváka posadit na zadek.

Verdikt:

Pátá řada nejdříve nevsadila na zrovna dynamické tempo. První epizody byly tak pomalé, že se skoro zdálo, že se v nich ni neděje. Ale brzy jsme se dočkali toho, co máme na Hře o trůny rádi a to pletichaření, intrik a několika šokujících momentů. Pozornost se tentokrát zaměřila na méně postav a díky tomu se děj stal srozumitelnější a přehlednější. Jediná výraznější kritika směřuje k tomu, že ne všechny příběhové linky byly uspokojivě (nebo alespoň nějak) zakončeny.

Hodnocení: 9/10

8 komentářů:

  1. souhlasím :) kdo říká že to byla nuda neví o čem hra o trůny je :) kdo chce každý díl kozy a akci ať se dívá na spartaka :) ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen jeden díl téhle série považuju vyloženě za špatný, a to ten z Dorne, Unbowed, Unbent Unbroken. Hlavně kvůli trapným Sand Snakes.

    Nebudu se rozepisovat o blbostech typu Sansa - ale chápu proč to udělali, je to postava na které lidem záleži a Jeyne, které se to děje v knihách by lidem byla ukradená. Sansa se 100% vrátí k Malíčkovi a bude pokračovat v příběhu z Winds of Winter :D, předpokládám, že i Jaime, až opláče Myrcellu...

    Hlavní problém tady je, že D&D nejsou schopni si připustit, že i nejhorší napsaný příběh od GRRM je milionkrát lepší, že to, co napíšou oni. Proč tam tak trapně vsadit ten Obařin monolog (sakra, sestry a matka to určitě slyšely dávno) - mohla to říct Jaimemu nebo Bronnovi... Pak ta hláška You need a bad pussy - škoda slov. Dále Gillyn sex se Samem za odměnu, po tom, co byla skoro znásilněna. No je tam toho víc.

    Nejhorší je, že oni se scházejí s GRRM a čtou jeho dokončené kapitoly, takže musí vědět, co následuje. Prostě chtějí za každou cenu šokovat a je jim jedno, že to co vymyslí nejde dohromady s motivacemi jednotlivých postav.

    Přes ty chyby je to ale zábava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martin jim to vše hezky schvaluje a mluví o efektu motýlího křídla (s čímž má vlastně i pravdu).

      Vymazat
  3. "Jestliže se budeme bavit o zápletkách jednotlivých postav, tak jsou veskrze zajímavé, těžko nějakou označit za vysloveně nudnou."

    Já teda musím říci, že přesně takové bylo celé Dorne, protože tam se scénáristi urvali ze řetězu a celou linku toho místa úplně překopali. Nejde o to, že se scénáristi potřebovali zbavit Jaimeho a z nějakého důvodu zrušili jeho služební cestu do Řekotočí, kde měl řešit následky války, tak ho poslali do Dorne - to bych ještě akceptoval, ale to že hlavou spiknutí udělají Elarii, která má být truchlící vdova a nikoliv pomstychtivá megera (která nemá motiv, protože ví, že se Oberyn do souboje pustil dobrovolně) a to zabití Myrcelly je taky naprostá hloupost - proč? Když v knize měli tak geniálně zmáknutý plán co s ní udělat - korunovat jí jako vzdorokrálovnu proti Tommenovi. Ta nejlepší část téhle série - uvěznění Cersei a její pokání bylo v seriálu působivé právě proto, že se tak výslovně drželo knižní předlohy (a protože Lena je skvělá herečka a stejně tak představitel vrabčáka). Naštěstí si scénáristi ještě uvědomují, jaké skvělé herce mají k dispozici, tak vrátili na scénu trnovou královnu.

    Abych je jenom nehanil tak skvělé dialogy Tyrion x Varys a Tyrion x Mormont. Těším se co bude Varys s Tyrionem provádět v Meereenu v příští sezóně. I když o celou šestou řadu mám obavy. Pokud Martin nedal všechny svoje materiály z vichrů k dispozici DaD tak to dopadne špatně. Protože ta invence, kterou do toho vnesli ti matlalové dopadla tuze špatně. Drželi to skvělí herci, jak už jsem psal..

    Jinak seriál mám rád a právě proto doufám že dotáhnou do zdárného konce, ale kolik seriálu HBO zvládlo důstojně zakončit (?) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě všude kde hodnotím seriál taky nezapomenu napsat, jak tragicky špatně vybrali představitelky písečných hadů. Jako herečky nejsou tak dobré aby vylepšili tak tragický děj v Dorne a evidentně nejsou ani moc zdatné choreograficky, protože ten souboj ve Water Gardens byl prostě moc... Jak už bylo psáno výše, epizoda Unbowed, Unbent, Unbroken byla to nejhorší co jsem v GoT viděl...

      Vymazat
    2. A ještě poslední drobnost na doplnění, neviním tím jenom scénáristy, kteří počítali s tím, že Martin dopíše ságu cca společně se seriálem a že obě formy skončí zároveň. Je to chyba i Martina, který teda povolil zfilmování, ačkoliv raději prokrastinuje místo psaní. Hlavně je pořád za seriál jako duchovní otec zčásti odpovědný, přeci jenom podle toho jak seriál skončí se bude vzpomínat i na něj. Čtenářů je na světě v řádech milionů, diváků stamilionů....

      Vymazat
    3. Tyrionovy dialogy s tím vykastrovaným a s tím jak mu kamení kůže, jsou to nejnudnější co je. Určitě to je potřeba tam mít, ale je to nuda. Kdyby radši dali víc momentů s Bílýma chodcema, tak bude 95% diváků určitě radši :D

      Vymazat
  4. Najkvalitnejsi fantasy serial sucastnosti aj v 5. serii, ci uz porovnavam vypravu, kostymy, kameru, strih, dialogy, vfx...drzi latku vysoko v kazdej serii co sa o ostatnych povedat neda. Nic lepsie na tv trhu proste nie je a moze si hovorit kto co chce, vymyslat bludy, trolovat a bajkarit. Komu sa pacia knihy nech si ich cita, nemam potrebu riesit co je a nie je natocene podla nich. Nech si uz ti ludia uvedomia ze obrazove a pisomne spracovanie su 2 rozdielne veci a upravovat pribeh je normalna vec. Natocit serial presne podla knihy by ani nebolo technicky mozne.....

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.