čtvrtek 4. června 2015

Jurský svět: Režisér Colin Trevorrow reaguje na kritiku ze strany Josse Whedona

Co na ni říká?

Ještě předtím než Joss Whedon zrušil svůj účet na Twitteru poté, co se na něj snesla kritika za Avengers: Age of Ultron (podrobnosti najdete tady) reagoval na klip z Jurského světa a nebyl zrovna milý:

"Mám příliš práce, než abych měl čas si přát, aby to nebylo sexistické ve stylu sedmdesátých let. Ona je škrobená, on je živelný - opravdu? Pořád?"

Aktuálně Colin na Whedonovu poznámku reagoval během rozhovoru pro italský server Bad Taste:

"Netrápí mě, co řekl o filmu a upřímně, ne že bych s ním úplně nesouhlasil. Zajímalo by mě, proč Universal vybral zrovna tenhle klip, který ukazuje izolovanou situaci ve filmu, který má svou vnitřní logiku. Začíná to s postavami, které jsou téměř archetypy, stereotypy, které jsou postupem času rozbourány. Skutečnou hlavní hrdinkou filmu je Claire a my oceňujeme v příběhu její ženskost. Není tu nutná ženská postava, která dělá věci jako muž, to nedělá ženské postavy zajímavými, alespoň podle mě. S Bryce (Bryce Dallaw Howard, představitelka Claire, pozn. redakce) jsme se hodně řešili koncept a aspekty této postavy."

A nejen, že Trevorrow částečně s Whedonem souhlasí, ale navíc vyjádřil lítost nad tím, jak někteří lidé reagovali na druhé Avengers:

"Ale byl jsem smutný z toho, jak lidé reagovali na jeho film. Joss schytal neuvěřitelné množství vzteku a nevybíravých komentářů a to nezaslouženě, protože pokud je tu někdo, kdo vždy ukazoval respekt k ženám ve svých filmech, tak je to tenhle chlapík Joss. Myslím, že je tou poslední osobou v Hollywoodu, která by měla být obviněna ze sexismu a pokud jste něco takového v jeho filmu viděli, není to jeho vina. My všichni víme, že Joss je příliš milý a slušný na to, aby řekl lidem, aby se šli bodnout, takže já to udělám za něj!"

Člověk se musí ptát, proč Colin Whedona tak brání, když si Joss rýpl do jeho práce. Ale faktem je, že se Whedon ještě v dubnu omluvil za svůj výrok:

"Neměl jsem to tweetovat. Nikdy neříkám negativní věci o práci jiných. Byl jsem ve špatné formě. Takhle se gentleman nechová. Zapomněl jsem, že takové věci nedělám, protože jsem byl frustrovaný. Měl jsem pocit, že jsem viděl něco, co je problematické. Co jsem řekl, bylo jasné, ale prezentoval jsem to na špatném místě. Tohle se hodí pro konverzaci u večeře."

Tak hlavní je, že se pánové nepustili do napadání skrze média, to by bylo poněkud nehodno dvojice zdatných filmařů.

Jurský svět dorazí do kina 11. června 2015.

A tady je onen zmíněný klip

5 komentářů:

  1. paci sa mi ako obaja tuto situaciu zvladli. a mimochodom, ako zene mi ta ukazka vobec nepripada sexisticka :) Uz by sa to s tou emancipaciou malo prestat prehanat. Páni, paci sa nam, ked nam aj takto na rovinu date najavo, ze sa vam pacime :) kludne v tom pokracujte... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Trevorrow je borec. Anonyme, tahle ukázka sexistická není, ale vykresluje ženu jako v 90 letech -> ve filmu je proto, aby měl kdo křičet a bylo koho zachraňovat, mávám MJ z první trilogie Spidermana :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já upřímně nesnáším. Momenty, kdy se mužný hlavní hrdina rve s protivníkem a ženská řve skrčená v koutě, zatímco se kolem ní povaluje hromada zbraní :D.

      Vymazat
    2. To Já zase nesnáším, když chce ženská hrdinovi v souboji pomoct, a realisticky trefí samopalem i hlavního hrdinu.
      Více zábavy méně realismu.

      Vymazat
  3. Je dobře, že Trevorrow přistupuje ke klasické sérii z 90, let i o spoustu let později. Já chci klasiku, kterou jsme všichni milovali a ne stále nějaké superhrdiny.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.