úterý 5. května 2015

TV RECENZE: The Last Man on Earth - Komediální seriál, který odstartuje dobře, ale pak mu dojde dech

Škoda.

Seriál The Last Man on Earth, za kterým stojí známý komik Will Forte, volí zajímavý, ale riskantní námět. Pracuje s myšlenkou, že drtivá většina lidstva zemře (není řádně vysvětleno jak a dost zvláštně působí i to, že nejsou nikdy k vidění mrtvá těla) a posledním žijícím člověkem je Phil Tandy Miller (Will Forte).

Podobná zápletka by možná byla fajn, pokud by šlo o film se stopáží pod osmdesát minut. Jenže u série, která má třináct (byť jen cca 25 minut dlouhých) epizod, je dost velkou výzvou zpracovat příběh tak, aby byl zajímavý.


Jistě, zpočátku je zábava sledovat Phila, jak dělá věci, které by nebyly možné, pokud by ještě existovala civilizace. Ale s tím prostě dlouho nevystačíte, diváka by to začalo dříve nebo později (spíše dříve) nudit a tak na scénu očekávatelně vstoupí další postava.

Je jí žena jménem Carol (Kristen Schaal). Mezi ní a Philem vznikne zvláštní vztah, který je ale vtipný a má velký potenciál.

Jenže, tvůrci se rozhodnou neskončit u ústřední dvojice a tak se objeví další slečna, tentokrát pohledná Melissa (January Jones). V tu chvíli se z neotesaného, ale relativně sympatického Phila stane velmi nesnesitelná postava.

Přestože to nejprve vypadá, že "osinou v zadnici" bude Carol, brzy pochopíte, že skutečným "zloduchem" je tu Phil, který je ochoten udělat téměř vše, aby se dostal Melisse do kalhotek.

Jde o záměr, tvůrci prozradili, že z Phila chtěli padoucha, ale z mého pohledu to přehnali. Dějová linie, ve které se Phil chová jako (s prominutím) kretén, vystačí tak na jednu nebo dvě epizody. Ale naneštěstí autoři ji uměle natahují napříč téměř celým seriálem. A to i přes fakt, že sami prohlásili, že ústřední hrdina bude záporákem jen na chvíli.

Pořád dokola

V podstatě neustále se opakuje totožný scénář. Objeví se nová postava, Phil spáchá nějakou sv*ňárnu a znovu a znovu. Jednou nebo dvakrát je to k smíchu, ale brzy to omrzí. Díky tomu přestává být seriál zábavný, nemluvě o tom, že nově příchozí popírají samotný název projektu (pokud to tedy nebylo míněno jinak).

Jednotlivé postavy mi samy o sobě nevadí (Todd je sympaťák). Většina z nich je napsána docela dobře, ale je jich zbytečně moc. Kromě toho se také vytrácí určité "napětí". Člověk se pak musí ptát, zda jde o opravdu poslední přeživší nebo se brzy vynoří další lidé.

A když už tedy tvůrci nutně potřebují nováčky, tak by pro ně mohli alespoň připravit lákavou příběhovou linku. Což se ale ve většině případů nestalo a pozornost je soustředěna hlavně na Phila, který dělá jednu ptákovinu za druhou.

Dobrá, skrz naskrz nezkaženým hrdinům dnešní doba nefandí, ale nebylo by od věci, kdyby divák k ústřední postavě cítil alespoň nějaké sympatie. A to je dost těžké, když se je Phil naprostý hňup a dělá věci, u kterých si člověk prostě ťuká na čelo.

Možná by to nebyl problém, kdyby jeho počínání bylo v dobrém slova smyslu úsměvné, ale ono často není. Jde o komediální sérii, takže není nezbytné, aby se postavy chovaly racionálně. Ovšem, pokud nejsou jejich aktivity vtipné, to už znamená problém.

Vtipné, ale ne jako na začátku

Tím nechci v žádném případě říct, že by The Last Man on Earth neuměl být zábavný. Ale postupem času humoru ubývá, respektive možná neubývá, ale už není tak úderný jako na začátku. Je to z prostého důvodu, který jsem už nakousl. Scenáristé recyklují své nápady.

Uslintaný Phil, který touží po Melissa a rozhovory s pomalovanými míči, s tím si na třináct dílů prostě nevystačíte, i kdybyste se zbláznili.

Nejvtipnější byl seriál ve chvíli, kdy v něm figurovali pouze Phil a Carol. Přidat Melissu také ještě nebyl úplně špatný nápad, ale s přibývajícími lidmi se to prostě zvrtlo a seriál ztratil hodně ze svého kouzla.

Verdikt:

Začalo to nadějně, velmi nadějně. Bylo ale jasné, že tvůrcům námět o "posledním muži na Zemi" nevystačí na třináct dílů. A tak začali přivádět na scénu jednu novou postavu za druhou. Některé z nich sice nejsou napsány špatně, ale většinou poslouží jen k tomu, aby se ústřední hrdina choval jako nesnesitelné pako. Stále se tak opakuje podobná zápletka a po čase už to jednoduše není vtipné. Mohl to být hodně zábavný seriál, ale vyklubala se z toho jen průměrná podívaná s možná až příliš nesympatickým hlavním hrdinou.

Hodnocení: 6/10

5 komentářů:

  1. No asi tomu tak bude, první díl byl legrace, ale nějak jsem úplně zapomněl pustit si pokračovaní :/

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky napsáno, bohužel musím souhlasit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to ale škoda, co? Rozjezd byl slušný, ale pak se to zvrtlo :)).

      Vymazat
  3. se těším co se bude dít s bráchou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ho dál bude hrát Jason, tak budu jedině pro, aby dostal více prostoru.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.