úterý 26. května 2015

TOP 6: Nejlepší a nejhorší seriálová finále roku 2015 (1. část)

Zakončení seriálů, která nás nadchnula i zklamala.

Než propukne klasická diskuse ve stylu "chybí mi tam", "proč jste tam nezařadili", "jak je možné, že tam není...", upozorňujeme, že jde o seriálová finále, která zaujala nás a je naprosto logické, že ne všichni se s tím ztotožní. Prostě a jednoduše, ač to může znít jako klišé, je to subjektivní záležitost a nejsou jasně stanovená objektivní měřítka, podle kterých by se daly hodnotit seriály. Pokud máte jiný názor, je to naprosto v pořádku a podělte se o něj v diskusi, budeme se na něj těšit.

Ale dost s poučováním, začneme zvesela a to závěrečnými díly, které nás v tomto roce potěšily.

6. Teorie velkého třesku (The Commitment Determination)

Datum vysílání finále: 7. května 2015
Sledovanost finále: 14,64 milionů diváků
Hodnocení finále dle IMDb: 8/10

V případě finále aktuální řady Teorie velkého třesku určitě nebude mnoho lidí souhlasit s tím, že si zmínku zaslouží. Nejnovějším řadám je ze strany některých fanoušků vyčítáno, že se z podívané o nerdech pro nerdy stává vztahová záležitost. I závěrečná epizoda osmé řady se nese v duchu vztahových peripetií a díl nazvaný The Commitment Determination je překvapivě vážný. To není asi něco, co by obvykle bylo u sitcomu zmiňováno jako pozitivum, ale v tomto případě nám to vůbec nevadilo. Právě naopak. A když Sheldon vytasil šperk, který byste u něj nečekali, to nás prostě dostalo.

5. Once Upon a Time (Operation Mongoose)

Datum vysílání finále: 10. května 2015
Sledovanost finále: 5,51 milionů diváků
Hodnocení finále dle IMDb: 9,2 a 9,5/10 (finále mělo dva díly)

Finále pohádkového Once Upon a Time nemělo zrovna pohádkovou sledovanost, ale je to docela škoda, protože se povedlo. Dočkali jsme se ukončení dějových linií, které to potřebovaly a připraven pro nás byl i zajímavý, byť trošku očekávatelný cliffhanger. Některé postavy se vydaly zajímavým směrem, bylo odhaleno jméno lákavého nového charakteru, takže přestože nás čtvrtá řada jako celek neoslnila (recenze), tak díky finále se začínáme na pátou těšit.

4. Ospalá díra (Tempus Fugit)

Datum vysílání finále: 23. února 2015
Sledovanost finále: 4,35 milionů diváků
Hodnocení finále dle IMDb: 8,5/10

Seriál Ospalá díra je jedním z těch případů, který ukazuje, že pokud do tvorby až příliš kecá domovská televizní stanice, nemusí to dopadnou úplně dobře. V tomto případě se FOX rozhodl, že bude lepší, když se vsadí na epizodičnost a ne na příběhové linie napříč mnoha díly. A nedá se říct, že by to Ospalé díře zrovna prospělo. Ale chuť nám spravil finální díl druhé řady, který vsadil na cestování v čase. Riskantní krok, který ale v tomto případě vyšel. Finále tak bylo zábavné, svižné, vtipné a dořešily se zápletky, které už ztrácely dech.


3. Lovci duchů (Brother´s Keeper)

Datum vysílání finále: 20. května 2015
Sledovanost finále: 1,73 milionů diváků
Hodnocení finále dle IMDb: 9,4/10

Po deseti řadách se Lovci duchů občas točí v kruzích a některé zápletky se prostě a jednoduše recyklují. Stalo se to i v aktuální řadě, ale nemůžeme říct, že by nás nebavila. Lahodnou třešinkou na dortu pak byl závěrečný díl, který měl pár skvělých okamžiků. Ať už je řeč o tom, co se stalo se Smrtí, Roweně, která předvedla, že není radno si s ní zahrávat nebo posledních vteřinách epizody, které slibují hodně napínavou jedenáctou řadu.

2. Daredevil (Daredevil)

Datum vysílání finále: Celá první řada byla k dispozici 10. dubna
Sledovanost finále: Seriál nabídla streamovací společnost Netflix
Hodnocení finále dle IMDb: 9/10

Přiznáme se, že jednu vadu na kráse finále skvělého komiksového seriálu Daredevil (recenze) podle nás mělo a to kostým hlavního hrdiny, který nás úplně neoslnil. Ale jinak bylo zakončení první řady skvělé, atmosférické a dechberoucí. A dokonce jsme se dočkali i pár optimistických a uvolněných momentů, které nebyly v seriálu zrovna obvyklé. Přesto ale jedním z vrcholů epizody zůstává souboj Kingpina a Daredevila. Nešlo o choreograficky nejlepší akční scénu ze seriálu, ale jako ukončení rivality dvou protivníků fungoval daný střet skvěle.


1. Agents of S.H.I.E.L.D. (S.O.S.)

Datum vysílání finále: 12. května 2015
Sledovanost finále: 3,88 milionů diváků
Hodnocení finále dle IMDb: 9,4 a 9,6/10 (finále mělo dva díly)

Druhá řada Agentů (recenze) dala zapomenout na všechny chyby, kterými nás nemile překvapila ta první. Ze seriálu se tak stal jeden z nejzábavnější aktuálně vysílaných komiksových seriálů. To potvrdilo i dvoudílné finále, které se dá popsat jediným slovem "epické". Několik bezva zvratů, vynikající akce, humor, napínavé cliffhangery, vše, po čem jsme volali nám bylo dopřáno. Jen tak dál Agenti, jen tak dál.

Které seriálové finále se nejvíce líbilo vám? Co třeba to, které nabídl The Flash nebo možná Vražedná práva? Případně snad úplně jiný projekt?

6 komentářů:

  1. House of Cards + Blacklist, tam mě finále rozsekalo..... Z toho, co máte v žebříčku vy, jsem viděl jenom Daredevila a TBBT. Těch komiksů, pohádek a fantasy už je na můj vkus trochu moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. House of Cards mělo fajn finále, to je fakt, ale upřímně, pokud jde o závěr Blacklistu, tak už si skoro nepamatuji, co se v něm stalo a to jsem ho viděl před pár dny :D. Ale za to částečně může i to, že mám špatnou paměť :)).

      Vymazat
  2. Finale TBBT je jednoducho nevydarene, ale nie preto ze sa vydalo vaznejsiou ci vztahovejsiou cestou - s tymto som problem nemal, je vsak napisane zle a nevierohodne. To je vseobecne problem u Lorreho serialov, ktore tieto dlhodobe linky nevedia, tocia sa v kruhu a postavy sa stavaju karikaturami. Aj to ako Lorre vykresluje zenske postavy je na facku.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja fakt nechapu,ze vas bavi na to cumet!

    OdpovědětVymazat
  4. Undateable byl na konec série zakončen celkem dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl, ale co si budeme povídat, největší pecka byla live epizoda :)). A jsem rád, že další řada bude celá live :).

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.