středa 6. května 2015

TOP 5: Naše oblíbené filmy o ledním hokeji

Pokud nefandíte sportu, tak vás asi překvapilo, že v posledních dnech se všude prohánějí lidé s českou vlajkou na autě a z otevřených oken se čas od času ozývá zoufalý nebo radostný řev. Není tak těžké se dovtípit, co se děje. Ano, probíhá další mistrovství světa v hokeji. U této příležitosti jsme sestavili žebříček pěti našich oblíbených filmů o tomto sportu.


5. Broad Street Bullies (2010)

Dokument, který vznikl pro stanici HBO, se zaměřuje na tým s ne úplně nejlepší pověstí a to Philadelphia Flyers. Projekt mapuje jeho začátky, ale také jeho vzestup ke slávě v šedesátých a sedmdesátých letech. Obsahuje hromadu dobových materiálů, rozhovory s hráči, novináři i dalšími osobnostmi, které měly s klubem, co dočinění, takže se divák dozví spoustu zajímavých věcí a to nejen pochvalné řeči na adresu týmu. Voiceover pro Broad Street Bullies poskytl Liev Schrieber.

4. Goon (2011)

Poměrně svérázný film, který někteří milují a jiní zrovna ne. My se řadíme do první skupiny. Goon je drsný, Goon je vtipný, Goon je dost nekorektní, Goon je prostě zábavný. Někteří dokonce tvrdí, že jde o nejlepší film o hokeji. Tak daleko bychom nešli, ale určitě se jedná o jeden z nejvýraznějších záležitostí o tomto sportu. A Seann William Scott v hlavní roli je prostě skvělý.

3. Nakládačka (1977)

Film se sice ohání slogany jako "Nejlepší film o sportu", ale ono to tak žhavé nebude. Na druhou stranu, projektu s Paulem Newmanem se nedá upřít, že je zábavný. Opět se sází na poměrně brutální pojetí a také slušnou dávku humoru. Ti, kteří fandí technicky pojatému hokeji, asi nadšení nebudou, ale ti, kteří mají rádi svižné sportovní komedie si přijdou na své.

2. Mystery, Aljaška (1999)

Ne úplně originální, ale svým způsobem milý film, ve kterém najdete hromadu klišé, ale ono to ve finále vůbec nevadí. Prostě a jednoduše taková hřejivá (bez ohledu na tamější počasí) oddechovka se skvělým obsazením. V centru dění jsou lidé, kteří nedají bez hokeje ani ránu (přestože jim za hraní nikdo neplatí miliony dolarů) a člověk si je jednoduše musí oblíbit. Bonusem je pak krásná krajina a fajn hudba.

1. Hokejový zázrak (2004)

Napínavé sportovní drama, které je inspirované skutečnými událostmi. To obvykle nedopadá dobře, ale Hokejový zázrak je výjimkou. Film se zaměřuje na střet amerických a sovětských hokejistů na Olympijských hrách v roce 1980, kdy Američané, přestože tomu skoro nikdo nevěřil, dali sportovcům z východu pořádně na frak. Kromě Kurta Russella tu není přehršel hereckých hvězd, ale vůbec to nevadí, představitelé sportovců podávají příjemně civilní výkony. Přičtěte si přehledně nasnímané zápasy a vyjde vám velmi působivý sportovní snímek, který stojí za pozornost.

Jaký hokejový film je vaší jedničkou?

7 komentářů:

  1. A kde je sakra Maurice Richard? To jste nějak přehlídli ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pise sa tam TOP5 NASE oblibene filmy. Tak asi nieje ich oblibeny nie ?

      Vymazat
    2. Spíš si myslím, že to autoři neviděli. Protože to je pravděpodobně nejvalitnější hokejový snímek.

      Vymazat
  2. Hokejovej zázrak je film akorát tak k nasraní,zvlášť pro čechy!Do filmu se nějak nevešla prasárna co udělal hrdinný americký rek Schneider našemu Martincovi,pro kterýho tou prasárnou skončil turnaj.Že to mělo vliv na výsledek zápasu snad nemusim dodávat.Další,pokud má trenér k ruce tým rok a půl(ne sedm měsíců jak nám cpe film)a hrajou jen spolu,tak by byl spíš zázrak,kdyby byli hůř jak druhý,navíc to nebyli žádný vyhejkaný studentíci viz .MS 1979 Film je překroucenej jak sobotkův charakter.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednoznačně Šampioni. Na těch jsem vyrůstal :D

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.csfd.cz/film/140128-pribeh-sheldona-kennedyho/

    Taky dobry film ac ne s nejlepší tématikou okolo hokeje

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.