úterý 12. května 2015

Téma: Pět kameramanů, jejichž filmy milujeme

Nejsou tak na očích jako herci nebo režiséři, ale jejich práce není o nic méně důležitá. Kameramani, muži (a pár žen), díky kterým může film vypadat skvěle (a nebo také "nekoukatelně"). Vybrali jsme pět filmařů, jejichž práce si velmi ceníme.


Před pár dny ve věku 59 let bohužel zemřel Andrew Lesnie, který dlouhé roky spolupracoval s Peterem Jacksonem a za Pána prstenů: Společenstvo Prstenu (2002) získal Oscara. Bezpochyby šlo o vynikajícího kameramana. A šikovní jsou i následující pánové.

Emmanuel Lubezki

Počet Oscarů: 2 (Gravitace, Birdman), počet nominací 7

Mexický rodák Emmanuel je častým návštěvníkem na udílení Oscarů. Za nějakých třicet let natočil desítky filmů z různých žánrů. Na kontě má rozvernou komedii Ptačí klec (1996), zábavnou Ospalou díru (1999) nebo atmosférické sci-fi Potomci lidí (2006). Právě za něj byl nominován na Oscara. Ale ne poprvé a ne naposledy. Celkově byl zatím nominován sedmkrát (Malá princezna, Ospalá díra, Nový svět, Potomci lidí, Strom života, Gravitace a Birdman). Je zřejmé, že zvládá lákavě zachytit filmy různých žánrů a vždy to stojí za to.

Claudio Miranda

Počet Oscarů: 1 (Pí a jeho život), počet nominací 2

Claudio se sice jako kameraman neživí dlouho, poprvé vzal kameru do ruku v roce 2005 kvůli filmu A Thousands Roads, ale i pár let mu stačilo, aby se dostal mezi elitu. Hlavně díky dvěma projektům a to Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008), za který byl nominovaný na Oscara a Pí a jeho život. Za ten už si zlatou sošku odnesl. Kromě toho má na kontě dalších pár zajímavých filmů, jako je TRON: Legacy 3D (2010). V tomto roce budeme moci jeho práci obdivovat díky sci-fi Země zítřka.

Roger Deakins

Počet Oscarů: 0, počet nominací 10

Oblíbený spolupracovník bratří Coenových má na jedné straně štěstí, je rekordmanem, pokud jde o nominace na Oscara. Má jich hned deset. Na té druhé je nutné poznamenat, že zatím ani jednu neproměnil. A to má na kontě hodně zajímavé snímky. Od kultovní komedie Big Lebowski (1998), přes drsnou podívanou Tahle země není pro starý (2007), až po akční spektákly jako je bondovka Skyfall (2012). Poprvé byl za svou práci nominován na Oscara v roce 1995 za skvělé Vykoupení z věznice Shawshank, zatím naposledy pak tento rok za Nezlomného.

Matthew Labatique

Počet Oscarů: 0, počet nominací 1

Matthew se proslavil hlavně díky spolupráci s režisérem Darrenem Aronofskym a právě jejich společný projekt Černá labuť (2010) mu vynesl zatím jeho jedinou nominaci na Oscara. Matthew se ale podílel i na jiných působivých filmech. Řeč je například o klaustrofobické Telefonní budce (2002), ale také blockbusterech jako Iron Man (2008)Iron Man 2 (2010) nebo Noe (2014). Aktuálně pracuje na skromnějším titulu a to na životopisném dramatu Straight Outta Compton o skupině N.W.A..

Christopher Doyle

Počet Oscarů: 0, počet nominací 0

Christopher sice nemá na kontě ani jednu nominaci na Oscara (ale zase se chlubí například šesti cenami Hong Kong Film Award), ale to neznamená, že není šikula. O jeho umu svědčí mnoho filmů, například Stvořeni pro lásku (2000), za který byl oceněn na festivalu v Cannes nebo Žena ve vodě (ano, ano, ta sama o sobě nebyla nic moc, ale kamera byla povedená). Naše srdce si ale získal hlavně díky vizuálně úchvatné podívané Hrdina (2002). Je docela překvapením, že z australského rodáka se vyprofiloval jeden z nejvýraznějších kameramanů asijských filmů. Aktuálně žije v Hong Kongu a dál se tu intenzivně věnuje filmařině. A nemá problém se s ostatními domluvit, ovládá kantonštinu i mandarínštinu.

Práce kterého kameramana vám přijde skvělá?

5 komentářů:

  1. Hádám, že pan Ondříček není zmíněn proto, že již není mezi živými?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, článek se týká aktuálně působících tvůrců.

      Vymazat
    2. Ale hlavně v něm jde o posilování anglamerické kultury.

      Vymazat
  2. Dobry clanek. Ted ste mohli udelat treba mych deset nej filmovych skladatelu,to by byla basta ;-) zajimalo by me tam jaka jmena by tam padaly.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.