sobota 11. dubna 2015

Test seriálů 2014/2015: Daredevil - Jaký je první potomek manželství Marvelu a Netflixu?

Nejtemnější projekt od Marvelu?

Základní informace

Název: Daredevil
Datum premiéry: 10. dubna 2015
Žánr: Supehrdinský/kriminální/akční
Stanice: Netflix

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Drew Goddard (Chata v horách)
Hrají: Charlie Cox (Matt Murdock/Daredevil), Deborah Ann Woll (Karen Page), Elden Henson (Foggy Nelson), Rosario Dawson (Claire Temple), Vincent D´Onofrio (Wilson Fisk) a další

O co jde

V dětství byl Matt Murdock zasažen chemikálií a přišel o zrak. Díky tomu se mu ale zlepšily ostatní smysly. A protože nechce "přihlížet" tomu, jak se jeho rodná čtvrť Hell´s Kitchen stává jen rejdištěm kriminálních živlů, rozhodne se s tím něco udělat. Přes den tak působí jako obhájce, v noci navléká masku a vydává se bojovat proti zločinu.

Klady

Tvůrci už předem avizovali, že nás čeká spíše kriminální podívaná, než klasický komiksový seriál. A rozhodně svému slovu dostáli. Daredevil je překvapivě temný, má intenzivní atmosféru pramenící z bezvýchodnosti a surovosti neblaze proslulé newyorské čtvrti, slunce tu v podstatě skoro nikdy nesvítí a životy zdejších obyvatel jsou silně poznamenány bezcitnými a zkorumpovanými byznysmeny, kteří se neštítí vůbec ničeho.

Není zrovna časté, že by Marvel nabídl něco tak deprimujícího, ať už je řeč o seriálech nebo filmech. Tentokrát komiksový gigant (ve spolupráci s Netflixem) vsadil na notu, která je obvyklá spíše pro filmy od konkurenčního DC. Je trošku nezvyk, že chybí nadhled a humoru je minimum, ale k Daredevilovi podobné pojetí sedí.

Řekl bych, že milým překvapením je obsazení, ale to není přesné, protože překvapený nejsem. Čekal jsem, že to Charlie Cox zvládne na jedničku a stalo se. O tom, že má charisma a talent už mě přesvědčil v Hvězdnému prachu a Daredevilem to jen potvrzuje. Určitě je lepším Mattem než Ben Affleck. Boduje i Deborah, která je dobře známá všem fanouškům True Blood: Pravá krev. Tam také nejdříve ztvárňovala "dívku v nesnázích" a podobnou roli má i tady, takže to pro ni nebylo těžké.

Velmi dobře dopadly bojové scény. Sice si tvůrci mohli odpustit pár momentů, kdy se vsadilo na závěsná lana, ale jinak je choreografie příjemnou kombinací brutálních pouličních zápasů a trošky působivé akrobacie.

Zápory


Někoho by mohlo zaskočit poměrně pomalé tempo. Je tu pár akčních scén, ale většinu ze stopáže cca 50 minut tvoří "líně" plynoucí dialogy, dlouhé vteřiny trvající záběry například na Mattovy brýle, prostě nečekejte dynamický spád. Není to samoúčelné, pomáhá to s budováním atmosféry a nádechu kriminální podívané, ale ne všem to asi bude vyhovovat.

Je tu také několik klišé. Začnu třeba klasickým momentem - nevinná slečna se probudí celá od krve s nožem v ruce (proč ho kruci hned nepustí?) nad mrtvým tělem. Radost neudělají ni hlášky ve stylu "Je mrtvý. Zemřel kvůli mně". A jedním velkým bolestivě neoriginálním prvkem je postava Foggyho.

Poměrně nepohledný, trošku slizký a zdánlivě vtipný partner hlavního hrdiny? To už tu bylo tolikrát. Za to tak úplně nemohou scenáristé seriálů, od osmdesátých let má Foggy podobný charakter i v komiksu, ale předtím to byl úspěšný právník zmítaný vnitřními démony. Teď je z něj jak v seriálu, tak v komiksu jen "humorný sidekick". Ocenil bych spíše původní verzi.

Sledovat nebo nesledovat?


Ať už jste fandové komiksových projektů nebo ne, tak byste to měli zkusit. Milovníci komiksových seriálů budu příjemně zaskočeni tím, jak temný Daredevil je a ti, kteří kresleným sešitům neholdují se také nemusejí bát, jde spíše o kriminálku, takže žádné "řečové bubliny" a lasery střílející mutanti.

Verdikt


Výsledkem spojení Marvelu a Netflixu je překvapivě temný seriál, který je spíše kriminální podívanou s mírnými komiksovými prvky, než klasickou komiksovou sérií. A to je styl, který se k Daredevilovi skvěle hodí. Svět, do kterého nás bere, je krutý, bezcitný a je těžké v něm přežít, aniž byste si ušpinili ruce. Kromě depresivního nádechu je pozitivem i obsazení v čele s Charlie Coxem. A dobře dopadla i akční složka. Sice by nebylo od věci vyhnout se některými klišé, ale jinak Daredevil dostál očekáváním.

Hodnocení: 8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.