pátek 24. dubna 2015

Hvězdy našeho mládí: Gremlins - Co dělají a jak vypadají herci z černé komedie z produkce Stevena Spielberga

Co dělají hvězdy z filmu se zákeřnými, ale zábavnými monstry?


Film, ke kterému napsal scénář Chris Columbus, režíroval ho Joe Dante a o produkci se postaral Steven Spielberg (ten měl ve filmu i cameo), měl premiéru v roce 1984. Stal se z něj komerční (rozpočet 11 milionů dolarů, tržby více než 153 milionů dolarů) úspěch, dočkal se pozitivních recenzí a několika prestižních cen.

Objevila se ale také výtka, která směřovala k poměrně brutálním scénám, které zkomplikovaly práci společnosti MPAA. Ta uděluje filmům přístupnost. A protože se podobný problém řešil i u filmu  Indiana Jones a Chrám zkázy (1984), Spielberg doporučil MPAA, aby upravila svůj systém pro udělování přístupnosti. K tomu následně došlo a vznikla kategorie PG-13.

Gremlins se dočkali pokračování a to v roce 1990, které vsadilo na ještě větší porci černého humoru. Ne všem to sedlo. Nám se ale druhý díl líbil ještě o špetku víc než první, který máme také moc rádi.

V roce 2013 se začalo mluvit o rebootu, ze kterého nakonec sešlo, ale nedávno se objevily zvěsti, že vzniká remake. Blíží info ale zatím není k dispozici.

Zach Galligan/William Peltzer

Syn psycholožky a právníka, Zach se proslavil právě díky roli Billyho v Gremlins. Následoval například horor Voskové muzeum (1988) nebo pokračování Gremlins. Ale nedá se zrovna říct, že by herec svou slávu zužitkoval a začal se objevovat (v tom lepším případě) v béčkových filmech, v tom horším i v těch, u kterých nevíme, do které "písmenkové kategorie" je zařadit. Ony projekty jako Cyborg 3: Záchrana rasy (1994) nebo Invaze smrtícího hmyzu (2002) nejsou něčím, za co byste dostali Oscara. Ze seriálů stojí za zmínku například Star Trek: Voyager nebo Příběhy ze záhrobí. Pokud jde o novější pracovní příležitosti, tak v tomto roce ho uvidíme ve filmu The Chair.

Phoebe Cates/Kate Beringer

Phoebe začala s herectvím (jako mnoho kolegyň) poté, co sekla s modelingovou kariérou. A v osmdesátých letech se jí dařilo. Kromě Gremlins se objevila například v Zářivých světlech velkoměsta (1988) nebo Srdci jihu (1989). To sice nebyly projekty, které by se zapsaly do historie kinematografie zlatým písmem, ale také nic, za co by se musela stydět. Herečka se také vrhla na prkna, která znamenají svět. V první polovině devadesátých let byla k vidění ve filmech Tak už dost, Frede! (1991) nebo Princezna Caraboo (1994), ale pak se rozhodla, že si dá od života před kamerou oddech a bude se naplno věnovat výchově svých dětí. K herectví se vrátila v roce 2001 s filmem Nepovedený večírek. Ale poté se zase stáhla z veřejného života. Phoebe se také občas věnuje hudbě, natočila album Paradise a nazpívala ústřední píseň ke stejnojmennému filmu z roku 1982. V roce 2005 si otevřela butik. Herečka je od roku 1989 vdaná za herce Kevina Klinea. Mají spolu dvě děti. Jak Kevin, tak obě jejich děti Owen a Greta si zahráli ve zmíněném Nepovedeném večírku.

A pokud vás zajímá, kdo propůjčil hlad Gizmovi, tak je to kanadský komik Howie Mandel.


Který díl máte raději?

7 komentářů:

  1. Asi mě šálí paměť, ale nebyli v Gremlins víc než dva herci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem několikrát zmiňoval, v rubrice se věnuje pozornost hercům v hlavních rolích.

      Vymazat
    2. To pak není avizovaná rubrika, ale spíše "co dělají Zach Galligan a Phoebe Cates, kteří mimochodem hráli v Gremlins." Přitom zrovna u tohoto filmu se před kamerou objevili např. Dick Miller (Zóna soumraku, Malý krámek hrůz, Kvílení vlkodlaků, Lidé z předměstí,....), Judge Reinhold (Policajt z Beverly Hills, Beethoven, Zlaté časy na Ridgemont High, Santa Claus, ....) Corey Feldman (Pátek třináctého, Čas po čase, Goonies,....) kteří by si vzhledem ke svým kariérám také zasloužili pozornost, když už někdo chce monitorovat kariéru osazenstva určitého filmu a neošidit to.

      Vymazat
    3. Už to je slabá rubrika, dva herci, to jako fakt málo. Navíc všechno z Wiki a spíš by mě zajímalo jejich soukromí a perly, co se najdou na netu, přeložit z Wiki kde hráli a kolik mají dětí umí každej. Prostě, už se to fláká.

      Vymazat
    4. Plne souhlasim. Opsat par udaju z Wiki dokaze i necvicena opice.

      Vymazat
  2. Připomněli jste mi gremlins. Musim si to sehnat. Kdyz jsem byl menší tak jsem to zbožňoval! Gizmo byl tak cute a jeho bratři byly tak slizci a uchylne vtipni... Zboznoval jsem to.

    OdpovědětVymazat
  3. Gremlins a Critters. Jo to byly filmy :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.