úterý 17. března 2015

TV RECENZE: Banshee 3 - Třetí řada akční pecky neubírá na tempu

Tak tohle je akční zábava, kterou si necháme líbit.

Seriál Banshee si rychle vydobyl pozici jednoho z nejsvižnějších a řekněme si to rovnou, nejlepších akčních seriálů, které jsou aktuálně k vidění. Spojení charismatického hlavního hrdiny v podání Antony Starra, zajímavých vedlejších postav, dynamického tempa, hromady přestřelek, nekompromisního násilí a samozřejmě vynikajících soubojů, je něčím, co si fandové akce rádi nechají líbit.

Nebudu vás dlouho napínat, třetí řada určitě nezklame. Nabízí vše, co člověk od Banshee očekává. A to většinou v dobrém slova smyslu. Párkrát ale i ve špatném. Je tu několik bolístek, které seriálu trošku škodí, ale o ni se pobavíme až za dalších pár odstavců.

Aktuálně skončená třetí řada má dvě hlavně dějové linie. Ta první se točí kolem indiánského gangu Redbones v čele s "horou masa" Chaytonem Littlestonem (Geno Segers), který se rozhodne, že už ho nebaví, nechat se utlačovat "bílými tvářemi" a chystá odvetu. Jejím terčem je muž, kterého Redbones považují za jednoho z hlavních usurpátorů jejich lidu. Není to nikdo jiný, než Kai Proctor (Ulrich Thomsen).

Druhá zápletka sleduje Hooda, Carrie (Ivana Miličević), Joba (Hoon Lee) a Sugara (Frankie Faison). Ti se rozhodnou vykrást vojenskou základnu, na kterou dohlíží plukovník Stowe (Langley Kirkwood). A to není někdo, koho je chytré naštvat.

Velmi křehké vztahy prudí

Obě příběhové linky mají šťávu, více méně dostatečně využívají svého potenciálu a oba ústřední protivníci hlavních "hrdinů" jsou zapamatovatelní. Chayton je sice poněkud "plochým" zloduchem, příliš se o něm nedozvíme a jeho motivace není zrovna extra propracovaná (zlí běloši nám ukradli půdu, tak jim to dáme sežrat. Sice nemůžeme vyhrát, ale alespoň jich pár zmasakrujeme), ale musí se mu nechat, že je hrozivý a udělá pár věcí, které vyvolají silně negativní emoce. A epizoda s útokem gangu na policejní stanici je jedna z nejpůsobivějších z celé třetí řady.

Psychologicky lépe zvládnutý je Stowe. Nečekejte, že odhalíme každý detail z jeho osobnosti (to by bylo i zbytečné), ale nejde o úplně černobílou postavu. Sice není taková "korba" jako Chayton, ale rvát se umí pěkně (ostatně jako každý druhý v Banshee) a navíc je psychicky poněkud nevyrovnaný.

Je tu ještě několik dalších dějových odboček. Ne všechny jsou tak strhující, jak by být mohly, ale 99 % se pohybuje na škále od snesitelných až po zábavné. Jen minimum z nich je nudných. A teď se dostáváme k oněm bolístkám, o kterých už byla řeč.

Asi vás nepřekvapí, že jednou z těch otravných jsou rodinné trable. Ano, řeč je především o Devě (Ryann Shane). Jak všichni víme, není nic lepšího než pubertální dcera, která všechny a všechno nesnáší a hlavním důvodem její existence je způsobovat problémy.

S Devou už jsme si užili dost první dvě řady a upřímně, pokud bychom ji příliš nevídali, mně by to zrovna netrápilo. Je pravda, že není v centru dění zase tak často, ale já bych jí poskytl ještě méně stopáže. Možná má někdo jiný názor, ale mně přijde pro dění v podstatě zbytečná, děj kupředu neposouvá, takže ať se sem tam objeví, ale opravdu jen na moment.

Pár zajímavých vedlejších postav

Její prostor bych klidně věnoval někomu jinému. V seriálu je dost vedlejších postav, jejichž osudy by divák určitě sledoval raději. Kromě těch, které už známe z předchozích řad, se objevilo i pár nových. Třeba indiánská policistka Aimee King (Meaghan Rath) a především bývalý "nácek" Kurt Bunker (Tom Pelphrey). První zmíněná se ukáže v pár dílech, ale pak se "vypaří". Kurt očividně sehraje větší roli v další řadě a já jsem jedině pro.

Je nutné si uvědomit, že třetí řada má deset dílů, takže ne všichni stráví na obrazovce tolik času, kolik by si diváci asi přáli. Ale současně je na místě říct, že je docela kupodivu, že se tvůrcům podařilo vcelku uspokojivě rozpracovat slušný počet zápletek, aniž by většina z nich působila uspěchaně a odbytě.

Jasně, nejde o žádné extrémně propletené drama, ale na poměry akčního žánru není příběh zase tak přímočarý a "tupý", jak je zvykem.

Za něco si ale scenáristé pokárání zaslouží. Je tu druhá bolístka. Občas je až příliš snadné uhádnout, co se stane. Hlavně to platí ve chvíli, kdy se někdo dozví, co je šerif Hood skutečně zač. Pak si klidně můžete vsadit na to, že dříve nebo později daná osoba skončí mrtvá. To příliš nepomáhá tomu, aby byl divák napjatý.

Sice mě naštvalo, že tvůrci odpravili i mnou oblíbené postavy (je ale nutné poznamenat, že jednu z toho důvodu, že její představitel měl závazky i u jiných projektů), ale ještě více mě nakrklo, že minimálně u jedné se to prostě dalo čekat, protože něco podobného udělali už několikrát.

Je zajímavé, že scenáristům se docela úspěšně daří likvidovat fajn postavy, ale těch otravných se ne a ne zbavit.

Ach, ta akce

Dostáváme se k tomu, co má hlavní zásluhu na oblíbenosti Banshee. Akce, akce, akce. A věřte, že nebudete zklamáni. Bylo dost těžké udržet laťku vysoko. Několik rvaček z první a druhé řady bylo to nejlepší, co bylo v posledních letech k vidění. Ale žádný strach, i tentokrát se dočkáme několik strhujících bitek.

Co je na tom, že jejich účastníci vydrží věci, díky kterým by byli běžní smrtelníci už dávno po smrti. Hlavní je, že choreograficky jsou souboje vynikající. Drsné, brutální, efektní, prostě skvělé. A navíc jsou přehledné a nejsou sestříhané ve videoklipově epileptickém stylu. Herci a kaskadéři mají skvělý trénink, takže není potřeba, aby se vsázelo na hyperrychlý střih.

Samozřejmě, že dojde i na přestřelky, exploze a další nutné aspekty akčních projektů, takže si určitě přijdete na své.

Vlastně by mě zajímalo, jak je možné, že seriály, které běží na mnohem větších (a tím pádem bohatších) televizích nemají často ani z poloviny tak působivou akční složku jako Banshee.

Doufám a věřím, že stejně chválit budu i další řadu, která už byla schválena (i když bude mít jen osm epizod).

Verdikt:

Banshee zůstává jedním z nejvýraznějších akčních seriálů. Akce je přehledná, propracovaná, strhující a brutální. Divák se dočká pár skvostných soubojů i dostatečného množství přestřelek, honiček a dalších laskominek. Ani příběhově na tom není seriál špatně (na poměry žánru je děj docela propracovaný), ale pár nedostatků by se na něm našlo. Především, několikrát je až příliš snadné odhadnout, co se stane. A pokud by ubylo rodinného dramatu, tak by to určitě nebylo ke škodě věci. Ale dá se to překousnout a ve finále zůstane hlavně pozitivní dojem z vynikající akční složky.

Hodnocení: 8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.