středa 11. března 2015

Test seriálů 2014/2015: Unbreakable Kimmy Schmidt - Má Netflix v rukávu další seriálový trumf?

Jaká je nová komedie z produkce společnosti, která zabodovala s projekty jako Orange is the New Black nebo House of Cards?


Základní informace

Název: Unbreakable Kimmy Schmidt
Datum premiéry: 6. března 2015
Žánr: Komedie
Stanice: Netflix

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Tina Fey (Studio 30 Rock) a Robert Carlock (Studio 30 Rock)
Hrají: Ellie Kemper (Kancl), Tituss Burgess (Studio 30 Rock), Carol Kane (Annie Hallová), Jane Krakowsi (Studio 30 Rock) a další

O co jde

Brzy třicetiletá Kimmy Schmidt strávila dlouhé roky s dalšími třemi ženami v krytu v domnění, že svět postihla jaderná katastrofa a ony a vůdce jejich sekty jsou jedinými přeživšími. Proto je velmi překvapená, když jsou osvobozeny a ocitne se ve světě, který se s naivní a nezkaženou dívkou rozhodně nehodlá mazlit.

Klady

Za seriálem stojí tvůrci skvělého Studia 30 Rock, takže bylo v podstatě jasné, že se dočkáme absurdního, ale chytrého humoru. A tento předpoklad se naplnil. Gagy jsou hodně svérázné, zábavné a obvykle v sobě skrývají více, než by se na první pohled mohlo zdát. Moudrým krokem bylo obsazení Ellie Kemper, které polohu "naivní dívka plná optimismu" sežerete i s navijákem. Podobné typy hrdinek jí jdou, to dokázala už v Kanclu a rolí Kimmy Schmidt to jen potvrzuje. Vtipný je také její spolubydlící Titus Andromedon (Tituss Burgess), rázný a hodně excentrický gay. Fanoušky Studia 30 Rock samozřejmě potěší Jane Krakowski jako Jacqueline Voorhees (jméno, které určitě dělá radost milovníkům hororů). Jane opět (stejně jako ve Studiu 30 Rock) ztvárňuje sebestřednou primadonu, ale to jí prostě jde, tak proč to měnit.

Zápory

Pokud pominu to, že zápletka je hodně podobná filmu Dožeň, co se dá! (1999), tak největším zklamáním pro mě je, že v první epizodě je překvapivě málo vtípků, které by mě pobavily. U Studia 30 Rock jsem se řehnil skoro neustále a něco podobného jsem čekal i od Unbreakable Kimmy Schmidt. Startovní epizoda ale nabídla výrazně méně gagů, než jsem čekal. Naštěstí, už druhý díl šlápl na plyn a humoru přibylo. Tak doufejme, že ve stejném duchu budou pokračovat i další epizody (a vypadá to, že ano). Také je jasné, že postava Kimmy nesedne každému. Někdo asi nebude nadšený z hrdinky, která je většinu času rozzářená jako sluníčko a řehní se, jako by vyčoudila jointa velikosti roury od vysavače.

Sledovat nebo nesledovat?

Přestože má pilotní díl určité rezervy, tak jako fanoušek Studia 30 Rock a humoru Tiny Fey dokoukám celou první třináctidílnou řadu. Tuším, že bude stát za to.

Verdikt

Už od prvních minut vám bude jasné, že za projektem stojí tvůrci Studia 30 Rock. Humor je promyšlený a příjemně absurdní. V první epizodě je ho ale docela málo. Čekal jsem, že rozjezd Unbreakable Kimmy Schmidt bude o něco ráznější. I když je pravda, že už druhá epizoda je o poznání zábavnější. Velkým pozitivem je Ellie Kemper jako ústřední postava, ale potěší i herci v ostatních rolích. Je ale na místě poznamenat, že zatímco někomu bude Kimmy Schmidt velmi sympatická a okouzlí ho svým optimismem, určitě se najde i pár těch, kteří ji uvidí spíše jako otravnou a možná až nesnesitelnou osobu.

Hodnocení: 6/10

2 komentářů:

  1. tak to já nesouhlasím, první díl byl úžasně vtipnej :) druhej o malinko slabší, ale pořád dobrej, jsem zvědavej na další díly, těším se :) za mě 9/10

    OdpovědětVymazat
  2. mam pozretych uz 10 episod, a som spokojny, taky pohodovy serial, da sa pri nom aj dobre zasmiat,.... niektore episody slabsie, ale nevadi... po 2 broke girls moj druhy oblubeny serial so zenskym obsadenim v hlavnej ulohe :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.