úterý 24. března 2015

Hra o trůny: Spoiler Alert, seriál prozradí konec dříve než knihy

Televizní diváci se rozuzlení dočkají dříve, než čtenáři.

Aktuálně se dost intenzivně spekuluje o tom, kolik řad bude mít kultovní seriál stanice HBO Hra o trůny. Zatímco zástupci televizní stanice by klidně dali zelenou deseti řadám, duchovní otci série David Benioff a D.B. Weiss zřejmě tak dlouhodobé plány nemají a odhaduje se, že sedmá (maximálně osmá sezóna) by mohla být finální.

Programový ředitel HBO Michael Lombardo dal také jasně vědět, že budou respektovat přání tvůrců a pokud oni budou mít dojem, že sedm nebo osm řad je dost, nebude seriál uměle natahován.

Jestliže je pravda, že se dočkáme maximálně osmi sezón, pak by seriál skončil někdy v roce 2018, ale pokud jde o knižní předlohu, stále ještě nebyly vydány závěrečné dva romány. Šestá kniha Vichry zimy se původně měla objevit někdy v období 2015 až 2018, ale už několikrát bylo řečeno, že tento rok to určitě nebude. A navíc je ještě plánován sedmý díl s názvem A Dream of Spring, u něhož není už vůbec jasné, kdy dorazí na pulty obchodů.

Vyvstává tak samozřejmě otázka, jak to bude se závěrem seriálu, protože je už teď jasné, že ten bude ukončen mnohem dříve, než vyjde sedmá kniha (nebo možná i šestá).

Na to odpověděl Benioff, který byl tázán na akci Oxford Union:

"Naštěstí už o tom mluvíme s Georgem (George R. R. Martin, autor knižní předlohy, pozn. redakce) dlouhou dobu a to už od chvíle, kdy jsme věděli, že k tomu dojde, a proto víme, jak se budou věci vyvíjet. A tak to nakonec v podstatě ukončíme stejně jako George; na cestě může být pár odchylek, ale míříme stejným směrem. Vlastně bych si přál, abychom nemuseli některé věci prozradit, ale nemáme moc na výběr. Show musí pokračovat... a to je to, co uděláme."

To asi není moc potěšující zpráva pro ty, kteří preferují knihy. Samozřejmě, mohou se pokusit ignorovat seriál, ale to je dost těžké, když se informace o něm valí ze všech stran a je tu velká pravděpodobnost, že se ke čtenářům donesou důležité zvraty a zápletky.

Benioff je ale uklidňuje:

"Myslím, že George baví idea toho, že stále může lidi překvapit, přestože zhlédnou seriál až do konce. Jsou tu určité věci, které se odehrají v knize, ale v seriálu budou jiné a myslím si, že lidé kteří milují seriál a chtějí vědět více o známých postavách nebo těch, které se nakonec do seriálu možná nedostanou, sáhnou po knihách."

Je jasné, že někteří čtenáři budou naštvaní a svým způsobem to budou považovat za zradu. Na druhou stranu, čekání na další knihy je opravdu dlouhé a nebylo by asi příliš moudré protahovat seriál tak, aby jeho závěr byl časově sladěný s koncem knižní série.

Tohle není ideální řešení, ale je svým způsobem pochopitelné a vlastně fajn, že HBO nehodlá "dojit krávu" až do sucha, i když by se klidně mohlo zaštítit tím, že "musí" natáčet další série, dokud nebude ukončena předloha.

Jaký je váš názor? Je to podraz nebo vám to nevadí?

8 komentářů:

  1. Určitě nevadí, že seriál bude ukončen dříve. Pro nečtenáře knih je to jedno a čtenáři již od 3/4 série vědí, že některé odnože z knih byly úplně vynechány nebo změněny. Přeci jen množství postav z knih by nebylo lehké přehledně začlenit do seriálu. Jsem fanouškem obojího a obojí je podle mně skvěle a napínavě zpracováno. Upřímně už se s napětím těším na návštěvu Dorne v seriálu.

    OdpovědětVymazat
  2. Já z toho teda šťastný skutečně nejsem :/ Mnohem raději bych si nejprve konec užil v knížce, až pak se podíval, jak si s tím poradí seriál...

    OdpovědětVymazat
  3. Je to sůl do rány. Nejen, že musíme čekat tak dlouho, ale každý druhý, kdo projevil o Hru zájem až při tom hypu dva roky zpátky bude znát rozuzlení dřív, než hardcore fanoušci, kteří jsou se ságou už od roku 1996.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co teprve ty, co pouze sledují seriál a knihu nevzali do ruky :-D

      Vymazat
    2. Kdyby jsi byl skutečně hardcore fanoušek, tak víš že to jednoduše skončí spojenou kontinetvládou incestních polobohů Danny a Johna.
      Zajímavější na tom budou ty podrobnosti, a ty se budou v knihách i seriálu stále víc lišit, takže si můžeš užít obojí, když o to máš skutečný zájem.

      Vymazat
  4. ehm, pokud vím tak je možné že to celkem brzo (1. díl z posledních 2) vydá.. sám řekl že už to celkem dokončuje a proto se nejspíš nezůčastní nějakých Conů teď ovšem pokud by to stihl dopsat učast zváží... takže :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ale třeba to ještě zvládne. Bouře mečů byla vydána 20 měsíců po Střetu králů a je to zatím nejlepší část, takže umí (uměl) psát rychle a kvalitně. Pokud by se stal zázrak a stihl Vichry dokončit před vánoci, třeba se kousne a za rok vyplivne Sen:-) Je znám, že všechno 100x přepisuje, dokud není naprosto spokojen, myslím, že právě závěr už má naprosto do detailů promyšlený a zavaří klávesnici:D

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem spíš nadšencem knižní předlohy , myslím si , že je daleko rozmanitější a sofistikovanější , než seriál . Seriál je dost osekaný.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.