středa 25. února 2015

TV RECENZE: Dva a půl chlapa - Jaké bylo finále rázného sitcomu?

Po dvanácti řadách skončil úspěšný sitcom. A jeho rozloučení s diváky bylo hodně kontroverzní.

Komediální seriál Dva a půl chlapa je držák. Vysílal se od roku 2003, dočkal se 12 řad a celkem 262 epizod. A ustál i nepříjemnou věc a to, že přišel o jednu z hlavních hvězd. Netřeba asi připomínat, že Charlie Sheen byl odejit. A ne bezdůvodně, pokud pomineme to, že i během natáčení musel na několik odvykacích kůr, protože až příliš fandil alkoholu a drogám, tak nepěkně urážel spolutvůrce sitcomu Chucka Lorreho.

Sheena tak od deváté řady nahradil Asthon Kutcher. Někteří to nesli těžce a tvrdili, že seriál skončil osmou řadou, ale já patřím k těm, kterým to rozhodně nevadilo. Možná proto, že je mi přece jen bližší ňoumovitý miliardář, než alkoholu fandící bad boy. Ale to je čistě otázka vkusu a osobních preferencí.

Rozhodně si ale tvůrci zaslouží pochvalu za to, že udělali odvážný krok a nový hlavní hrdina byl úplně jiný, než ten původní. Sice to byl risk, který očividně každému nevyhovoval, ale alespoň scenáristé nevsadili na stejnou kartu a zkusili něco nového.

A hodně odvážní byli i v případě dvoudílného finále. To vyvolalo velký poprask. A není divu, bylo docela kontroverzní. Námět se totiž zabývá tím, že postava Charlie nezemřela a nyní se hodlá vrátit na scénu.

Hned vás zklamu, Charlie Sheen se neobjeví (nebo alespoň ne tak, jak čekáte) a také vám rovnou prozradím, že závěrečný dvojdíl je dost svérázný a spadá do kategorie "buď se bude líbit hodně nebo vůbec". Nic mezi.

Zasloužená pomsta?

Nejriskantnějším krokem bylo to, že se Chuck Lorre rozhodl být osobnější a finální epizoda je tak trošku odvetou Sheenovi za jeho chování. Byli jsme tak svědky spousty narážek a rýpanců do rebelského herce, jeho chování i jeho další práce.

Je to docela dětinské, ale na druhou stranu, Sheen byl ve svých vyjádřeních mnohem ráznější a jak se říká, na hrubý pytel hrubá záplata. Můžeme se tu bavit o tom, že přišlo trošku pozdě, ale já si myslím, že zrovna konec seriálů je tou správnou dobrou, kdy několikaletý spor uzavřít.

A kromě toho, nemusí se nám líbit, že Lorre zesměšňuje Charlieho, ale zase je na místě poznamenat, že Chuck a ostatní tvůrci nešetřili ani sami sebe a utahovali si ze své práce na seriálu, kiksů, kterých se dopustili a obecně se nebáli kritizovat celý koncept svého dílka a rovnou upozornit na to, jak "primitivní" vlastně byl. Cílem vtípků tak nebyl jen Sheen, ale i samotný Lorre a další členové štábu.

Závěrečná epizoda je tak nacpaná metahumorem (což znamená, že gagy si utahují z jiných gagů) a také se dočkáme několika "prolomení čtvrté stěny" (herci promlouvají přímo k publiku).

Nejsou to úplně tradiční postupy, ale z mého pohledu fungují. To ale nemůžu prohlásit o počítačově animované vložce, které jsme se dočkali. Ta mi přišla nejen zbytečná, ale vysloveně trapná.

Důstojné zakončení?

Za největší problém finální dvojepizody ale považuji něco jiného a to, že v podstatě nikam neposunula příběh a neuzavřela ho. Celou závěrečnou řadu se řeší adopce Louise nebo vztah Alana (Jon Cryer) s Lyndsey (Courtney Thorne-Smith), ale v posledním dílu těmto tématům není věnována skoro žádná pozornost a nedočkáme se (uspokojivého) ukončení.

Je fajn, že tvůrci nechtěli být sentimentální, ale třeba to, že se ve finále neobjevil Louis (Edan Alexander), Waldenův a Alanův adoptivní syn, kolem kterého se závěrečná řada točila, je to dost podivné.

Co naopak určitě potěší je, že se jsme se dočkali hromady zábavných cameo rolí. Diváci si tak užili například Arnolda Schwarzeneggera nebo Christiana Slatera, plus jsme viděli i hromadu představitelek bývalých partnerek Waldena, Charlieho i Alana. A na moment se dokonce vrátil představitel Jakea Angus T. Jones.

Sice bylo fajn, že jsme viděli spoustu starých známých, ale ani oni děj neposunuli správným směrem. Nemůžu říct, že bych se u závěrečného dílu nezasmál. Pobavil jsem se, to ano, ale očekával bych, že tvůrci příběhově seriál pořádně uzavřou. Takhle působí tento díl spíše jako "běžný" díl jakékoliv předchozí řady než jako uspokojivé ukončení dvanáct let trvající epochy.

Verdikt:

Přístup tvůrců k závěrečnému dvojdílu Dva a půl chlapa byl odvážný. A muselo jim být jasné, že diváky rozdělí na dvě skupiny. Stalo se. Někteří považují finální epizodu za zábavnou a netradiční, jiní za dětinskou a patetickou. Obojí je pravda. Problémem podle mě ale není to, že se Chuck Lorre rozhodl "vyřídit si účty" s rebelem Charlie Sheenem (navíc, když si Lorre udělal srandu i sám ze sebe), ale spíše to, že nedošlo k řádnému dějovému uzavření úspěšného sitcomu. Z mého pohledu díl nazvaný Of Course He´s Dead funguje jako standardní díl, ale ne jako uspokojivé ukončení celého projektu.

Hodnocení: 6/10

7 komentářů:

  1. Musím s tebou dost nesouhlasit, je pravda že Sheen urážkami na Lorra nebo na seriál po jeho odchodu moc nešetřil ale po tom co poprask okolo jeho odejití vyhasl tak už se to o tom dále nezmiňoval, zatímco Lorre to nejspíše nikdy nedokázal přenést přes hlavu ,a ikdyž né osobně tak v seriálu od Sheenova odchodu se prakticky neustále zešměšňovala jeho role a několikrát i on sám, a korunku tomu dala finální dvouepizoda, kdy si Lorre ještě musel naposled na Sheena plivnout , ubohost. Jinak by taky stálo za zmínku to , že Charliemu byla nabídnuta účast ve finálové epizodě, ale po té co mu bylo řečeno o čem vlastně epizoda bude, odmítnul to a pokusil se prosadit svůj návrh ( Charlie se vrátí, bude následovat pár heartbreaking scenes , a dokonce navrhl že by po skončení TAHM následoval spin-of s názvem "the harpers") ale s tím ho Lorre opět dětinsky poslal někam,přitom se určitě dal dojednat nějaký kompromis. Toť můj názor:)

    OdpovědětVymazat
  2. To finale mi prislo jako ubohy vtip. Nebudu se zastavat Sheena, ale po dvanacti radach to mohli ukoncit na dobre note.

    OdpovědětVymazat
  3. serial pro mně zkončil, když tam zkončil Charlie Sheen.. Bez něho to nebylo vtipné už ani trochu..

    OdpovědětVymazat
  4. řekl bych že to s Ashtonem Kutcherem stejně dobré jen sem úplně tedy nepochopil to s tim pianem a navíc když ty plastový byly jako terč proč tam Sheen šel a zvonil.

    OdpovědětVymazat
  5. Je smutné že se Charlie neukázal když ho pozvali ale na druhou stranu ho chápu, už jen to že Lorre nechtěl vyhovět Sheenovi ( Hlavní postavě ) s jeho nabídkou že by mohl být v uvozovkách " Pokračování " tak to je opravdu smutné. Už jen to že je to hlavní postava od začátku tak by mohl přihnout na jeho nabídku. Ale jak říkám, pokuď to tak chtěl tak ať tak .

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.