středa 18. února 2015

TOP 5: Seriály, které dostaly druhou šanci (a využily ji)

Které seriály se vrátily na obrazovky ve velkém stylu?


Říká se, že druhou šanci si zaslouží každý. Úplně s tím nesouhlasíme, alespoň pokud jde o seriály, ale je pravdou, že některé televizní projekty byly zrušen předčasně. Naštěstí je moderní "oživovat" zdánlivě ukončené série (brzy se tak například dočkáme nových Akt X, Hrdinů, Městečka Twin Peaks nebo Plného domu). Občas je to pro dobro věci, někdy ne. Příkladem toho, když to vyjde, jsou tyhle kousky:

5. Cougar Town/Město žen
Zrušeno: 2012 (ABC)
Obnoveno: 2013 (TBS)

Seriál, u jehož zrodu stál i tvůrce legendárních Scrubs: Doktůrci Bill Lawrence, vykročil špatnou nohou. Příběh čtyřicátnice, která pokukuje po mladších mužích (odtud název Cougar Town, Cougar je označení pro "pumu", postarší ženu, která má slabost pro zajíčky) nebyl to pravé ořechové. Sledovanost tak letěla prudce dolů. Zatímco premiérový díl sledovalo 11,28 milionů diváků, závěrečný díl třetí řady už jen 3,42 milionů diváků. A tak se stanice ABC rozhodla seriál odpískat. Naštěstí na scénu vstoupil jiný kanál a to TBS. Ten dal Městu žen další šanci a to hned pro tři řady (finální šestá aktuálně běží). A výrazně se také změnil styl seriálu, kdy se z toho vyklubala příjemně vtipná vztahovka, která by se s přimhouřenýma očima dala přirovnat k dospělejším a drzejším Přátelům (a to nejen proto, že hlavní roli v Městě žen hraje Courteney Cox). Cougar Town je tak vtipná, místy absurdní podívaná, která umí být i sentimentální, ale příjemným, ne otravným způsobem.

4. Family Guy/Griffinovi
Zrušeno: 2001 (FOX)
Obnoveno: 2004 (FOX)

Pro někoho sprostá vykrádačka Simpsonových, pro jiné seriál, který si právě (ale nejen) z příběhů žluté rodinky utahuje. Ať je pravda kdekoliv, tak faktem je, že to se seriálem nejdříve vypadalo dost bledě. FOX nechal Griffinovi řádit na obrazovkách tři roky, ale pak se rozhodl je nekompromisně utnout. Jenže prodeje na DVD a úspěšné reprízy nedaly dámám a pánům z vedení spát a tak byl seriál dva roky po odpískání obnoven. A očividně to nebylo špatné rozhodnutí. Seriál se dočkal 12 nominací na Emmy (tři proměnil a jen pro zajímavost, šlo o první animovaný seriál od roku 1961, který byl nominován v kategorii "Nejlepší komediální seriál"), několika celovečerních filmů (vydaných na DVD/BR), spin-offu Cleveland Show a také crossoveru se zmíněnými Simpsonovými. Nemluvě o tom, že Griffinovi figurují v několika seznamech nejlepších animovaných projektů vůbec. Aktuálně běží třináctá řada

3. Futurama
Zrušeno: 2003 (FOX)
Obnoveno: 2007 (Comedy Central)

Sci-fi animáč "otce" Simpsonových Matta Groeninga Futurama byl sice recenzenty přijat velmi dobře, ale měl problémy s tím, aby přilákal dostatek diváků. A tak se FOX rozhodl, že čtvrtá řada bude poslední. V letech 2003 až 2007 byl seriál reprízovaný na Cartoon Network a v roce 2008 vznikly ještě čtyři filmy určené pro videotrh. Ty měly být rozloučením s Futuramou, ale na scénu vstoupil kanál Comedy Central, který se dohodl s FOXem, že zmíněné čtyři filmy rozdělí na dvacetiminutové části a odvysílá je jako pátou řadu. Comedy Central se pak rozhodlo, že dá zelenou i šesté řadě a následně také sedmé, která byla označena jako finální. Matt Groening sice oznámil, že by rád našel jinou stanici, která by v tvorbě seriálu pokračovala, ale druhý z tvůrců David X. Cohen naznačil, že sedmá řada bude skutečně poslední. Škoda, ne každý animovaný projekt se může chlubit sedmi cenami Emmy.

2. Arrested Development
Zrušeno: 2006 (FOX)
Obnovené: 2012 (Netflix)

Sitcom Arrested Development je podobným případem jako Futurama - kritiky velmi dobře přijatý (odnesl si šest cen Emmy a jeden Zlatý glób), má oddanou fanouškovskou základnu, ale většinové publikum k němu zůstává chladné. FOX tak držel seriál na obrazovkách tři řady, ale čtvrtou už neschválil. Pár let se pak mluvilo o filmové podobě, ale jak už to tak bývá, skutek utek (i když na scénáři se skutečně pracovalo). Šest let po zrušení ale vstoupila na scénu streamovací společnost Netflix, která dala Arrested Development šanci pro čtvrtou řadu. Ta byla trošičku jinak koncipovaná, než ty původní, ale uspěla. Pokud jde o budoucnost, tak Netflix se vůbec nebrání páté řadě, otázkou prý není jestli vznikne, ale kdy vznikne a také se znovu mluví o filmu. Původně ho měl režírovat Ron Howard. Není ale jasné, jestli to stále platí.

1. Doctor Who/Pán času
Zrušeno: 1989 (BBC)
Obnoveno: 2005 (BBC)

Kultovní podívaná a modla většiny geeků se těšila velké oblibě v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech. Ale následně začali být diváci rozmazleni americkými sci-fi projekty, které vypadaly přece jen o něco velkolepěji a nákladněji a tak to bylo s Doctorem Who nahnuté. Nakonec se v roce 1989 stanice BBC rozhodla, že je čas seriál ukončit. Oživit se ho pokusila v roce 1996 stanice FOX  a to v podobě televizního filmu, který měl posloužit jako pilotní díl k nové sérii. Projekt ale nezaujal. Na další šanci si musel Pán času počkat dalších sedm let. V roce 2003 dalo BBC zelenou přípravám pod dohledem Russella T. Daviese. A Doctor Who znovu zabodoval, navázal na svůj kultovní status a boduje po celém světě. Seriál byl obnoven pro (novodobou) devátou řadu a jen pro informaci, celkově má seriál více než 800 epizod. 97 z nich je označováno jako "ztracených" (nedochovaly se nebo jen částečně).

Který obnovený seriál nejvíce zaujal vás? 24 hodin? The Killing nebo nějaký jiný?

3 komentářů:

  1. Musím vzpomenout JAG - zrušen NBC po první sérii (jeden díl neodvysílán vůbec), následně převzat CBS a s úspěchem odvysíláno dalších 9 řad. JAG získal celkem 3 Emmy a 8 dalších nominací. Jako spin-off JAGu vznikl také seriál NCIS (uveden dvojepizodou).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo CBS to je jak u nas nova. At tam bezi cokoliv, tak sledovanost je vysoka...

      Vymazat
  2. Jsou dvě možnosti.
    Buď stanici FOX řídí všehoschopní idioti, nebo stanici FOX sledují neschopní idioti.
    Ale nejpravděpodobnější bude asi třetí možnost, že platí obě možnosti zároveň.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.