úterý 24. února 2015

TOP 10: Komu se nejvíce děkuje během předávání Oscarů?

Překvapivě ne bohu.

Další předávání cen Akademie filmového umění a věd je za námi. A je běžné, že během přebírání cen dojde na děkovný proslov. Někdo se spokojí s velmi stručnou řečí, jiní zmíní hromadu lidí, od producenta, přes maminku až po boha. Čí jméno ale padá nejčastěji?

Za dobu udílení Oscarů (první byli rozdáni v roce 1929) bylo proneseno zhruba 1 400 děkovaček (není zahrnut aktuální ročník) a server Vocativ si dal tu práci, že spočítal, komu byl vyjádřen vděk nejčastěji.

Je tu řeč o konkrétních osobách. Jinak by totiž drtivě zvítězila samotná Akademie, které lichotilo více než 43 procent držitelů ceny, následují maminka a tatínek se zhruba 28 procenty.

Pokud jde ale o přímo zmíněná jména, pak vděk mířil k těmto dámám a pánům.

10. Martin Scorsese a Saul Zaentz

Oba pánové se dočkali stejného počtu zmínek (15). U Martina to není překvapení, jde o ikonického režiséra, který byl sám několikrát nominován na Oscara a za Skrytou identitu (2006) ho také dostal. Saul (který zemřel v roce 2014), ale tak aktivní nebyl, za svou kariéru produkoval pouze devět filmů. Na druhou stranu, tři z nich (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus a Anglický pacient) si odnesly Oscara za nejlepší film.

9. Barrie Osborne a Francis Ford Coppola

Na devátém místě také figurují dva tvůrci. Kultovní režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) a producent a příležitostný režisér (pomocný režisér Pán prstenů: Společenstvo Prstenu) Barrie Osborne. Jejich jméno padlo během děkovných řečí šestnáctkrát.

8. Sheila Nevins

To Sheile poděkovali výherci Oscarů 17x. Sheila je producentka a prezidentka oddělení dokumentárních filmů společnosti HBO. Její jméno najdete v titulcích stovek dokumentárních filmů, z nichž 59 obdrželo Emmy a 21 Oscara. Sama se pyšní 27 Emmy za svou práci, což je rekord a zatím ji nikdo nepředběhl.

7. Fran Walsh

S osmnácti poděkováními se na sedmičku dostala Fran Walsh, životní partnerka Petera Jacksona. Ta je známá hlavně díky své práci na trilogii Pán prstenů. Za Návrat krále si Fran odnesla tři Oscary (Nejlepší film - tuto cenu si samozřejmě nezískala sama, podělila se s dalšími kolegy, adaptovaný scénář a píseň).

6. Bůh

Tady sice můžeme rozjet diskusi na téma, zda bůh existuje, zda je to muž či žena a zda ho můžeme vůbec označit za "konkrétní osobu", ale faktem je, že právě bohu poděkovalo 19 osob, které se postavily na pódium a se slzami v očích přebíraly zlatou sošku, po které touží většina tvůrců.

5. Peter Jackson

Na pátém místě máme menší skok. Zatímco bohu poděkovalo 19 osob, Jacksonovi už 22. Novozélandský tvůrce se samozřejmě nejvíce proslavil díky trilogii Pán prstenů a také díky další fantasy trilogii Hobit. Sám Jackson si odnesl tři Oscary a dohromady devět nominací.

4. George Lucas

Jméno otce Hvězdných válek padlo během proslovů 23x. Lucas byl na Oscara nominován čtyřikrát. Za scénář a režii filmu Americké graffiti (1973) a za scénář a režii Star Wars - Nová naděje (1977), ale ani jednou neměl šanci sám děkovat. Snad je mu útěchou, že jemu je vyjadřován vděk často.

3. James Cameron

Nikoho jistě nezaskočí, že Cameronovo jméno padá během děkovných proslovů pravidelně. Konkrétně to bylo 28x. Má na kontě hned dva nejvýdělečnější filmy, které navíc bodují i během udílení cen. Takový Titanic (1997) byl nominován na 14 Oscarů (to v historii zvládl pouze Titanic a před ním Vše o Evě) a vyhrál jich 11. Což je rekord, který Titanic drží společně s Benem Hurem (1959) a Pánem prstenů: Návratem krále (2003).

2. Harvey Weinstein

Na stříbrné příčce skončil proslulý producent, který se pyšní Oscarem za produkci Zamilovaný Shakespeare (1998). Weinsteinovo jméno bylo zmíněno 34x, což nikoho nešokuje, Harvey produkoval hromadu ceněných filmů. V roce 2012 byl Harvey také vyhlášen jednou z nejvlivnějších osob světa magazínem Time.

1. Steven Spielberg

Naprosto nejčastěji byl ovšem zmíněn Steven Spielberg, který cudně sklopil zrak 42x. Právě tolikrát ho některý z výherců Oscara uvedl ve své děkovné řeči. A není divu, držitel dvou Oscarů (Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana) je jedním z nejvýznačnějších filmařů a inspiroval desítky a desítky tvůrců. Děkují mu tak nejen herci a členové štábu z jeho projektů, ale i tvůrci, pro které se stal vzorem.

Komu byste poděkovali vy, kdybyste přebírali Oscara?

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.