neděle 15. února 2015

Návštěvnost kin: Odpůrci Padesáti odstínů šedi, něčeho se chyťte. Premiérové tržby S&M romance vám vyrazí dech

Recenze nerecenze, "sadomasochistická romance pro unuděné ženy v domácnosti" (to není termín, který bychom vymysleli my) vydělává astronomické sumy.


Asi nikdo není překvapený, že Padesát odstínů šedi ovládlo kina. Na to, až bude Christian řezat Anastasii se tetelila hromada slečen a paní. Podle kritiků sice není o co stát, ale není to poprvé, kdy názory novinářů diváky příliš nezajímají.

SOUVISEJÍCÍ: PADESÁT ODSTÍNŮ ŠEDI - CO ŘÍKAJÍ RECENZENTI NA EROTICKOU ROMANCI

A tak se první díl plánované trilogie vyšvihl na první místo a to s velmi pěknými 81,67 miliony dolarů z amerických kin. Celosvětově pak film atakuje hranici 240 milionů dolarů (slušné, při rozpočtu 40 milionů). Rodí se nám tu očividně nový "Twilight". Sice pikantnější, ale i tak půjde o záležitost, u které budou (především) fanynky učurávat blahem, zatímco odpůrci budou skřípat zuby, kdykoliv zahlédnout byť jen zmínku o Padesáti odstínech šedi.

Přiznáme se, ulevilo se nám, protože bylo i dost těch, kteří dali přednost poněkud odlišné podívané a to (podle recenzí) skvělé komiksové adaptaci Kingsman: Tajná služba. Film to sice neměl snadné, bylo jasné, že jít proti Padesáti odstínům šedi je skoro čiré šílenství, ale nakonec Kingsman odchází z tohoto souboje s hlavou vztyčenou (nejen díky kvalitě). Startuje se slušnými 35,6 miliony dolarů. To není při rozpočtu 81 milionů a s přístupnosti R špatné. Celosvětově má zatím film na kontě něco málo přes 56 milionů dolarů.

S třetím místem se musela spokojit jednička minulého týdne, SpongeBob ve filmu: Houba na suchu. Tržby filmu klesly o více než 44 % na 30,54 milionů dolarů.

Sniper pořád v módě

Čtvrté místo připadlo veleúspěšnému Americkému sniperovi, který je oním typem projektu, o kterém sní snad každý filmař. Boduje jako u odborných porot, tak u diváků. Jinak řečeno, hromada nominací na různé ceny, ale také pěkné výdělky. Pokud započteme 16,44 milionů z tohoto víkendu, tak jsme na nějakých 390 milionech dolarů celosvětově.

Naopak moc důvodů k radosti nemají tvůrci sci-fi Jupiter vychází. Sourozenci Wachowští holt asi už stín Matrixu nepřekročí. Rozhodně ne s jejich aktuální novinkou, která se ve druhém týdnu musela spokojit s 9,43 miliony a pátým místem.

Zrovna skvostně si v kinech nevede ani fantasy Sedmý syn. Jde sice také o adaptaci úspěšné knižní předlohy, ale holt tam nikdo nemá roubík a nedostává na holou. 4,153 milionů dolarů.

Šifruje se dál

O jednu příčku klesla příjemná rodinná podívaná s roztomilým medvědem Paddington, která si připisuje 4,15 milionů dolarů.

Na totožném místě jako minulý týden zůstal chválený Kód Enigmy, který získal od diváků 3,53 milionů dolarů. Jeho dosavadní celkové tržby jsou více než 156 milionů dolarů.

S devátým místem se musela spokojit komedie The Wedding Ringer, která získala 3,4 milionů dolarů.

Poslední příčka v přehledu deseti nejvýdělečnějších filmů v amerických kinech patří sci-fi Welcome to Yesterday. To utržilo 2,73 milionů dolarů.

Hupsnete zase do vířivky?

Tři filmy se příští týden pokusí sesadit z trůnu Padesát odstínů šedi (i když těžko se to nějakému povede).

Premiéru má komedie To byl zítra flám 2. Jednička byla vcelku zábavná, dvojka vznikla pod dohledem stejného režiséra (Steve Pink), tak to snad vyjde.

I druhá novinka je komedie. Konkrétně jde o podívanou jménem The DUFF (bohužel to není projekt o legendárním pivu ze Simpsonových). Jedná se o komedii ze střední školy inspirovanou stejnojmennou knihou.

Nakonec je tu sportovní drama McFarland USA s Kevinem Costnerem v hlavní roli. A podle recenzí jde o film, který stojí za návštěvu kina.

1 komentářů:

  1. Komu by tržby měly vyrážet dech, když jsou v souladu s predikcemi a dokonce ani zdaleka neatakují nějaký rekord?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.