čtvrtek 22. ledna 2015

TOP 5: Nejlepší filmy o terorismu

Terorismus je bohužel hodně aktuálním problémem, který v návaznosti na události ve Francii, řeší skoro všechna média. A tomu tématu se relativně často věnují i filmaři. Tady je pětice filmů o terorismu, které nás zaujaly nejvíce.


5. Mnichov (2005)
Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,5/10
Hodnocení Metacritic: 74 %

Špičkově obsazený film Stevena Spielberga mapuje události z roku 1972, kdy byli povražděni izraelští sportovci během olympijských her. Za masakrem stála organizace Černé září, která byla složena z palestinských teroristů. Film je pro některé příliš chladný a nevyvolává žádné emoce, pro jiné je naopak velmi působivou podívanou, která nenechá člověka v klidu. Projekt si odnesl pět nominací na Oscara a vydělal více než 130 milionů dolarů. O scénář se postarali Tony Kushner (držitel Pulitzerovy ceny) a Eric Roth.

4. Stav obležení (1998)

Hodnocení ČSFD: 64 %
Hodnocení IMDb: 6,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: 5,8/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Thriller Stav obležení se ve své době nedočkal tak vřelého přijetí, jak by si zasloužil. Ovšem s tím, co se aktuálně ve světě děje, získává film o útoku teroristů v srdci USA, na působivosti a bohužel se také ukázalo, že má prorocký nádech. Na terorismus se dívá z několika úhlů, situaci nepopisuje jen černobíle a zabývá se i tím, že reakce zasažených útokem, nemusí být vždy adekvátní. V době premiéry film v kinech zrovna nebodoval, ale traduje se, že po teroristickém útoku, který se odehrál 11. září, byl ve videopůjčovnách nedostatkovým zbožím.

3. Království (2007)

Hodnocení ČSFD: 75 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení RottenTomatoes: 5,8/10
Hodnocení Metacritic: 55 %

I když to může vypadat, že je Peter Berg specialistou jen na přímočaré blockbustery, je to jen zdání. Jeho filmografie je mnohem bohatší. Příkladem je i thriller Království. Ten umně kombinuje efektní akci s vážný námět. Příběh se odehrává na Středním východě, kde působí speciální tým, jehož úkolem je odstranit nebezpečnou teroristickou buňku. To poskytuje dostatek prostoru pro povedené přestřelky, ale i řešení aktuálních témat. A obojí funguje.

2. Smrtonosná past (1988)

Hodnocení ČSFD: 90 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,5/10
Hodnocení Metacritic: 70 %

To Smrtonosná past si až tak neláme hlavu s nějakým poselstvím, je to prostě a jednoduše boj jednoho muže proti skupině teroristů (i když se ukáže, že zloduchům jde vlastně o něco jiného, než o teroristický čin). Ovšem boj efektní a stylový a není divu, že je Smrtonosná past jedním z pilířů akčního žánru. Film se dokonce chlubí čtyřmi nominacemi na Oscara (všechny v technických kategoriích). Smrtonosná past je také příkladem toho, jak důležitý je pro film záporák, Alan Rickman byl vynikající.

1. 30 minut po půlnoci (2012)

Hodnocení ČSFD: 72 %
Hodnocení IMDb: 7,4/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,6/10
Hodnocení Metacritic: 95 %

Je rozhodně zajímavé, že za tak "mužským" filmem jako je 30 minut po půlnoci, stojí ženská režisérka a to Kathryn Bigelow. I když ona už roky dokazuje, že ženské filmařky nemusejí točit jen "limonády" pro zamilované puberťačky. Kahtryn nabídla zajímavý pohled na hon na Usámu bin Ládina, který působí realisticky, drsně a je docela provokativní. Najdou se tací, kteří film považují za poměrně nudný, ale většina diváků má opačný názor a označuje ho za napínavou podívanou, který se zažere pod kůži.

Který film a námětem teroristů nejvíce zaujal vás?

12 komentářů:

  1. United 93
    V for Vendetta
    Camp X-Ray

    OdpovědětVymazat
  2. Jenom bych chtěl říct, že Smrtonosná past není film o terorismu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gruber použije terorismus jako zástěrku pro loupež, takže v podstatě není jeho cílem spáchat teroristický čin, ale zneužije ho pro své účely. Terorismus tu tak hraje svou roli.

      Vymazat
  3. mě se od K. Bigelow jeste dost libil film smrt čeká všude. Je to vynikajici reziserka ktera ma svuj styl a jeji filmy maji atmosferu.

    OdpovědětVymazat
  4. Prepadnutie / L'Assaut / The Assault

    http://www.csfd.cz/film/303126-prepadeni/

    OdpovědětVymazat
  5. a co Body of Lies

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, je to sice 5. nej.. ale mohu-li si přidat filmy jako je " Černý jestřáb sestřelen " " Slzy Slunce " " Kazatel Kalašnikov " " Deja Vu " : Zelená zóna " "Kapitán Phillips " " Smrt čeká všude ". Je jich mnoho, tyto bych řekl že mi utkvěly v hlavě asi nejvíce.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý film je Mogadišo o únosu Letadla Lhfthanzy Palestinci

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.