středa 21. ledna 2015

RECENZE: Sladký život - Rytmus a spol. jak je neznáte


Je nová slovenská reality show dostatečně zajímavá?


Zatímco naše televize v zimě novými reality show spíše šetří, sousedé na Slovensku jsou opět o několik kroků vpřed. A proto se na televizi JOJ začala vysílat nová celebritní reality show Sladký život, jež sleduje slavné slovenské celebrity v jejich soukromí. Stojí tento pořad za zhlédnutí?

Pro každého něco

Abych rovnou odpověděl na svou otázku, tak ano, pořad za zhlédnutí určitě stojí. Sladký život totiž nabízí divákovi možnost nahlédnout někam, kam by se normálně nikdy nedostal. A právě v tomto aspektu je nová reality show JOJky nejzajímavější. Nezáleží na tom, kterou celebritu máte rádi nebo ne. Nemusíte být jejím fanouškem, aby vás zaujal její život. Tvůrci si dali záležet na tom, aby skvadra prozatím čtyř monitorovaných celebrit byla dostatečně pestrá nejen co se týče jejich osobností, ale také jejich činností. Divák tak dostává šanci sledovat stavbu rodinného domu na Kubě, zákulisí natáčení populárního seriálu, příprava boxerů na zápasy nebo nahrávání songů v nahrávacím studiu. Jinými slovy, ty činnosti jsou natolik pestré a zajímavé, že by dokázaly zaujmout i bez účasti celebrit. A přesto jsou celebrity kořením této show.

První skupinu známých slovenských osobností, které se nechaly pronásledovat kamerami, tvoří: boxer Tomi "Kid" Kovács, rapper Rytmus, herečka Zuzana Fialová a moderátor Jozef "JoPo" Poláček. Každý z nich pořadu něco přináší.

Zřejmě nejméně zajímavý pro Čechy z této sestavy je Jozef "JoPo" Poláček, jehož jméno Čechům pravděpodobně nic neřekne. Na Slovensku jde ale o ekvivalent Terezy Pergnerové, protože JOPO dlouhé roky moderoval tamní nejpopulárnější televizní hitparádu. Štáb natáčel na Kubě a právě prolnutí slovenské a kubánské kultury dělá jeho příspěvky v pořadu zajímavými.

Zuzana Fialová možná není na první dojem nejsympatičtější slovenská herečka, ale pokud se zajímáte o fungování televize a všeho kolem ní, neměli byste si její části v pořadu nechat ujít. Jistě, sama herečka a hlavní scenárista Paneláku Andy Kraus dopředu propálí zápletky a některé scény, ale na druhou stranu nás to zase tak moc trápit nemusí. Kdy jindy máme možnost se podívat do zázemí nějakého seriálu?

Tomi "Kid" Kovács si svou popularitu vydřel asi nejvíce z celé skvadry. Na první pohled nepůsobí jako celebrita a z jeho projevu na kameru je to znát. Zase ale musím uznat, že ačkoli je na něm znát jistá nervozita, tak divákům umožňuje poodhalit tajemství profesionálního boxu, což je opět teritorium, na které se běžně nedostanete.

Nejzajímavější celebritou z této zahajovací sestavy (bude se průběžně měnit) je bezesporu slovenský rapper Rytmus. O tomto králi slovenského rappu si sice můžete myslet, že je to nafoukanec, sám se tak ostatně častokrát prezentuje. Sladký život nicméně ukazuje, že je to jen jeho umělecká póza. Ano, Rytmus je bezesporu pyšný na to, co všechno má a kolik peněz tzv. zarobí, ale když se nad tím zamyslíme, tak na to má právo. Na jeho koncerty nikdo nechodí z donucení, jeho písničky a alba si také lidé nekupují, protože by jim někdo držel pistoli u hlavy. Rytmusovi fanoušci ho zkrátka mají rádi a právem ho tedy katapultovali tam, kde je.

Přiznám se, že hip hop jako hudební styl moc nemusím a rappeři mi jsou vcelku ukradení. Přesto Rytmuse uznávám právě pro to, co dokázal a kam se vypracoval. A ze stejného důvodu mě zajímá i to, jakým způsobem žije.

Zápor nebo klad?

Bezesporu nejrozporuplnější na Sladkém životě je jeho formát. Namixování čtyř celebrit by ještě ani tak nevadilo, ale různé přeskakování z celebrity na celebritu na některé diváky může působit rušivě. Nehledě na to, že se v tom pak špatně orientuje. Největší zápor je však paradoxně i velkým kladem, jelikož díky tomuto rozkouskování se divák nenudí. Každých pět minut dostane střípek něčeho jiného a pokud se na pořad dívá jen kvůli jedné celebritě, počká si, než se zase na obrazovce objeví. Navíc je tento tah z pohledu televize brilantní, jelikož divák, který si pořad zapne jen kvůli Rytmusovi, vydrží až do konce a nepřepne hned, jakmile by jeho část skončila.

Verdikt

Od Sladkého života nečekejte žádnou hlubokou myšlenku. Jedná se o odpočinkový pořad, který překvapivě hodně rychle uběhne a navíc vás donutí si zapnout i další díl. Samotná struktura pořadu je velice dobře namíchaná, nabízí od každého něco a je veliká šance, že si v pořadu i vy najdete něco, co se vám bude líbit.

Hodnocení: 7/10

Již odvysílané díly Sladkého života si můžete pustit v archivu televize JOJ.

Viděli jste Sladký život? Ocenili byste podobnou show i v Česku?
Foto: TV JOJ

5 komentářů:

  1. Už aj na Gorille propagujete cigánov? Sklamali ste ma.

    OdpovědětVymazat
  2. raději 10 rasistů jak jednoho cigánomila

    OdpovědětVymazat
  3. Cigán necigán, Rytmus je osobnost a proto ji nejde ignorovat. Navíc hudbu dělá luxusní. V cigánech se nijak nevyžívám, ale ani mi extra nevadí, problém je jen a jen v Češich, že nemaj sílu na to, aby cigoše trochu usměrnili podle evropskýho způsobu žití. Kecat o tom jde tomuhle národu skvěle, ale dokud s tim nikdo rázně nic neudělá, tak jim to bude u prdele a budou se chovat stejně. To jen příspěvek k diskuzi :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.