pátek 16. ledna 2015

RECENZE: DCU: Liga spravedlivých: Trůn Atlantidy - Jaký je nejnovější animáč na motivy komiksů od DC?

V minulém roce se objevilo pár velmi povedených animovaných komiksových projektů. Bude se v tomto trendu pokračovat?


Odpověď je bohužel jednodušší, než bych si přál. Zatím to vypadá, že ne. V roce 2014 mělo premiéru několik animáčů na motivy komiksů od DC a byly skvělé. Respektive dva ze tří a to Justice League: War a Batman: Assault on Arkham. Son of Batman ušel, ale žádná pecka to nebyla.

Novinka Justice League: Throne of Atlantis navazuje na Justice League: War, ale opravdu jen volně  a pokud jste film zatím neviděli, tak to není nutné (i když to doporučím, je zábavný), dějovou linku Trůnu Atlantidy pochopíte i tak.

Ona je velmi jednoduchá. Což není takový problém, u animáčů tohoto typu je to zvykem. Justice League: War také postrádal propracovanější děj a film fungoval. Ale v případě Throne of Atlantis se to prohlásit nedá.

Tvůrci se totiž snaží tvářit, že zápletka hraje důležitou roli, pracují s myšlenkou, kdy je lid z mýtické Atlantidy rozdělen v názoru na to, zda bude lepší držet se ve stínu a skrývat svou existenci před "suchozemci", případně zda je vhodný preventivní útok nebo snad bude ideálním řešením uzavřít spojenectví.

Podobná premisa je nejen oblíbená v komiksové předloze, ale především nabízí určitý potenciál, ze kterého by se dalo mnoho vytěžit. Dalo, ale tentokrát k tomu nedošlo. Film se nesnaží jít do větší hloubky.

Dojde k několika zvratům, ale ty jsou většinou velmi snadno odhadnutelné a idea "obyvatelé Atlantidy vs lidé" není výrazně rozvíjena. Tvůrci se buď měli vyprdnout na to, aby dělali ze svého filmu více než je a nebo si s ním měli po scenáristické stránce více vyhrát.

I "zrod" Aquamana (Matt Lanter) je, proč chodit kolem horké kaše, prostě odfláknutý. Chvíli neví, kdo je, chlastá jako duha, porve se v hospodě, pak se ho někdo pokusí zabít, následně zjistí, že je dědicem trůnu Atlantidy a najednou ovládá mořské tvory a ocumlává se bojovnicí, kterou poznal asi před deseti minutami.

Epické? Stěží

Ne, že by byly lépe rozpracovány osudy jakékoliv postavy. Většina členů Justice League tu hraje jen druhé housle, stráví na obrazovce asi dvě minuty. Snad jen Cyborg (Shemar Moore) se může chlubit tím, že je mu věnováno více pozornosti. Tím je míněno, že se pár okamžiků trápí, jak těžké být z větší části strojem a že nemá myšlenky na lásku, aby ve finále pozval jednu sympatickou vědkyni na večeři. Tahle zbrklost je skoro až úsměvná.

Mimochodem, samozřejmě, že nebylo zapomenuto na Batmana (Jason O´Mara), ten sice nemá k dispozici příliš ze stopáže, ale hádejte, kdo nakonec vyřeší zdánlivě bezvýchodnou situaci? Jasně, je to ten nepříjemný pán s chraplavým hlasem.

Už asi všichni pochopili, že po příběhové stránce se Trůn Atlantidy nemá rozhodně čím chlubit. Tak snad to zachrání akce.

Ne, bohužel také ne. Akčních momentů je tu relativně slušné množství a některé nejsou špatné, ale ve srovnání s předchozími filmy je to hodně slabý odvar. A finální bitva, která má být epická, je takovým komorním pošťuchováním pár vojáků a válečníků z Atlantidy.

Mluví se v ní o tom, že mohou zemřít miliony, ale tomu je těžké uvěří, když se po ulicích promenáduje pár desítek bojujících.

Ani střety jeden na jednoho nejsou zrovna dechberoucí. Jsou velmi krátké a nezáživné. Kam zmizely momenty, kdy se během soubojů supehrdinů a zloduchů bortí půlka města, to je mi záhadou.

Pokud se nemýlím, jde o animovaný film a neměl by být zase takový problém "přikreslit" pár stovek válečníků a udělat ze střetů něco více údernějšího a rozmáchlejšího.

Verdikt:

Jeden z nejslabších animovaných projektů na motivy komiksů od DC za poslední roky. Trůn Atlantidy se pokouší tvářit, že je dějově něčím víc, ale nevychází mu to, příběh je velmi povrchní. Vývoj postav je uspěchaný a ani o Aquamanovi, který má být hlavním hrdinou, se toho zase tolik nedozvíme. A pokud doufáte, že to zachrání akční scény, tak ne, ty jsou překvapivě nezáživné a skromné. Zklamání ve většině ohledů.

Hodnocení: 4/10

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.