úterý 23. prosince 2014

Téma: Deset filmů, které stály "pár drobných", ale i tak jsou skvělé

Dnes je pro některé filmaře nadlidským úkolem natočit film, který nemá rozpočet alespoň sto milionů dolarů. Ale jsou i tací, kteří si vystačí se zlomkem takové částky a přesto zvládnou natočit projekt, který je vynikající.


Do naha! (1997)

Rozpočet: 3,5 milionů dolarů
Tržby: 257,8 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 78 %
Hodnocení IMDb: 7,2/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,6/10
Hodnocení Metacritics: 75 %

Hořská britská komedie sice mapuje osudy skupinky mužů, kteří nejsou v nejlepší životní situaci, ale to neznamená, že filmaři pro nás připravili depresivní a nudnou záležitost. Do naha! není klasickou řachandou, přestože je v ní několik velmi zábavných momentů, ale jde spíše o komorní podívanou o několika sympaťácích, kteří se rozhodnou poprat se s osudem dost netradiční cestou. Kromě scénáře je silnou stránkou filmu obsazení, díky němuž je Do naha! zážitkem, na který se jen tak nezapomíná.

Rocky (1976)

Rozpočet: 1 milion dolarů
Tržby: 225 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 87 %
Hodnocení IMDb: 8,1/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,3/10
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Jeden z nejvýraznějších filmů Sylvestera Stalloneho, který si k projektu napsal i scénář (první verzi měl hotovou za tři dny). Film neměl zrovna astronomický rozpočet, takže filmaři šetřili, kde se dalo. A tak herci sdíleli velmi malé šatny a spokojit se museli s nízkými platy (Stallone dostal 18 tisíc dolarů za hlavní roli). Traduje se, že nejvíce peněz si vyžádal make-up. Ale i když peněz nebylo nazbyt, na kvalitě Rockyho se to neodrazilo. Patří k nejlépe hodnoceným sportovním filmům všech dob a také k nejvýdělečnějším sportovním titulům. Samozřejmě nesmíme zapomenout na tři Oscary.

Once (2006)

Rozpočet: 150 tisíc dolarů
Tržby: 20,7 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 74 %
Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,3/10
Hodnocení Metacritics: 88 %

Milý malý hřejivý film si také odnesl Oscara a to za ústřední píseň. Kromě toho posbíral hromadu další cen a to díky své civilnosti, přirozenosti a citlivosti, která ale nesázela na zbytečný patos. Našince samozřejmě jistě potěší, že představitelka hlavní ženské role Markéta Irglová je Češkou. Během filmu se Markéta dala dohromady s Glenem Hansardem, který ztvárnil titulní mužskou roli a i když jim vztah nevydržel, přidává to Once na kouzlu. Ve filmu si měl původně zahrát Cillian Murphy, ale odmítl právě kvůli účasti Markéty, která neměla v dané době herecké zkušenosti. Jeho chyba, mohl se objevit v projektu, který vychválil i Steven Spielberg.

Záhada Blair Witch (1999)

Rozpočet: 25 tisíc dolarů
Tržby: 248,6 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 71 %
Hodnocení IMDb: 6,4/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,7/10
Hodnocení Metacritics:  81 %

Jednu věc Záhadě Blair Witch neodpustíme, spustila vlnu filmů snímaných "ruční kamerou" a nevíme jak vám, ale nám už občas všechny ty projekty, ve kterých se obraz třese tak, že člověk netuší, co se v nich děje, lezou krkem. Ale zrovna Záhada Blair Witch patří k těm, které se povedly a využívání "autentických záběrů" jí přidává na působivosti. Film byl natočen za úsměvných 25 tisíc dolarů a nakonec utržil téměř 250 milionů dolarů, což z něj dělá nejeden z nejúspěšnějších nezávislých filmů všech dob. Stačil jen dobrý nápad a vytvoření historky o ztracených studentech a peníze se jen sypou.

El Mariachi (1992)

Rozpočet: 7 tisíc dolarů
Tržby: 2 miliony dolarů
Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 7/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7/10
Hodnocení Metacritics:  73 %

První díl takzvané "Mexické trilogie" Robert Rodrigueze původně vznikal pro mexický videotrh, ale filmové studio Columbia Pictures byl z projektu tak nadšené, že zakoupilo práva na distribuci v USA. Docela úspěch s ohledem na to, že film stál jen sedm tisíc dolarů a ve většině rolí se objevili amatérští herci. Projekt je také jedním z těch, které si Národní filmový registr Kongresové knihovny vybral k archivaci jako titul s velkým kulturním dopadem.

Saw: Hra o přežití (2004)

Rozpočet: 1,2 milionů dolarů
Tržby: 103,9 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení IMDb: 7,7/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritics:  73 %

Není úplně výjimečné, že se horory/thrillery, které stojí "pár dolarů" stanou finančními hity (Halloween, Texaský masakr motorovou pilou...) a jedním z příkladů je právě Saw. První díl se objevil v roce 2004 jako nezávislý projekt. Inspirací se stal krátký film, který vznikl o rok dříve. Režie filmu se ujal James Wan (ten vymyslel námět na film už v roce 2001 společně s hercem a scenáristou Saw Leighem Whanellem), který následně natočil několik levných, ale úspěšných (a kvalitních) hororů jako Insidious nebo V zajetí démonů. Ale právě Saw se stalo projektem, díky kterému odstartoval svou hollywoodskou kariéru. Je ale škoda, že úspěch filmu také spustil mánii sequelů, které se staly hlavně přehlídkou zvrácených pastí a jejich příběh byl buďto velmi jednoduchý nebo naopak extrémně zmatený.

Mladí muži za pultem (1994)

Rozpočet: 27 600 dolarů
Tržby: 3,15 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 7,9/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,4/10
Hodnocení Metacritics:  70 %

Skvělá a dnes už kultovní komedie Kevina Smitha, který ji režíroval, napsal a také si v ní zahrál, patří ke zlatému fondu žánru. Někteří si sice stěžují, že je to film o ničem, ale většina diváků naopak tvrdí, že bez ohledu na určitou ztřeštěnost mají Mladí muži za pultem velmi slušnou výpovědní hodnotu a jsou reálnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Film odstartoval sérii několika filmů (ať už přímého pokračování nebo spin-offů) a představil několik legendárních postav.

Šílený Max (1979)

Rozpočet: 400 tisíc dolarů
Tržby: 100 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 66 %
Hodnocení IMDb: 7/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,7/10
Hodnocení Metacritics:  Nehodnoceno

Jelikož režisér/scenárista George Miller a producent Byron Kennedy měli problémy se zajištěním dostatku peněz, tak tři měsíce pracovali jako záchranáři. Miller je totiž vystudovaný lékař. Nakonec se jim podařilo dát dohromady žádanou částku z různých zdrojů, ale i tak museli šetřit. Například většina herců neměla kožené oblečení, ale kostýmy z koženky a film Miller s Kennedym stříhali v kamarádově bytě s pomocí přístroje, který sestrojil Kennedyho otec. Ale vyplatilo se, ze Šíleného Maxe se vyklubal jeden z nejvýdělečnějších australských filmů vůbec.

Super Size Me (2004)

Rozpočet: 65 tisíc dolarů
Tržby: 29,53 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 7,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,7/10
Hodnocení Metacritics:  73 %

Dokumenty jsou obecně poměrně laciným žánrem, ale málokdy jsou tak lákavé pro diváky, aby vydělávaly pořádné sumy. Jednou z výjimek je Super Size Me nezávislého filmaře Morgana Spurlocka, který se rozhodl zmapovat jeden měsíc života, kdy se ládoval pouze jídlem z McDonalda a zdokumentovat to, jak se podobná "dieta" ovlivňuje jeho fyzickou i psychickou stránku. Projekt se zabýval také tím, jak potravinářské korporace bez ostychu nabízejí ne zrovna kvalitní jídlo v bezohledné honbě za ziskem. Dokument byl natolik povedený, že se dočkal nominace na Oscara.

SOUVISEJÍCÍ: SEDM DOKUMENTŮ, U KTERÝCH VÁS BUDE MRAZIT

Sex, lži a video (1989)

Rozpočet: 1,2 milionů dolarů
Tržby: 29,53 milionů dolarů
Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 7,2/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,9/10
Hodnocení Metacritics:  86 %

Nezávislé drama režiséra Stevena Soderbergha patří k nejvýraznějším projektům tohoto tvůrce. O tom svědčí nejen několik ocenění (například z Cannes), ale také to, že byl film archivován v Národním filmovém registru Kongresové knihovny. Kromě toho byl také projekt jedním ze "spouštěčů" vlny nezávislých filmů v devadesátých letech minulého století. Docela dobré na titul, který vyšel na 1,2 milionů dolarů. Rozhodně jeden z nejpůsobivějších režisérských debutů, které kdy vznikly. Samozřejmě, velkou zásluhu na tom má i obsazení v čele s Jamesem Spaderem a Andy MacDowell.

Jaký "malý" film máte nejraději?





8 komentářů:

  1. Paranormal Activity?

    OdpovědětVymazat
  2. Once a Mariachi jsou nehorázný sračky,zejména Once.Co takhle The Raid?

    OdpovědětVymazat
  3. Mate tam malou chybku u filmu Kevina Smitha, rozpocet asi nebyl 27 600 tisíc dolarů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo byl.koukni na CSFD ;)

      Vymazat
    2. Já se přepsal, nebyl 27 600 tisíc dolarů, ale 27 600 dolarů :D.

      Vymazat
  4. Ano, to uz zni verohodne :D

    OdpovědětVymazat
  5. Takový první Terminátor taky neměl zrovna hvězdné ambice, což se odrazilo i na jeho rozpočtu... a jak to dopadlo. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.