středa 19. listopadu 2014

TOP 5: Nejlepší a nejhorší záporáci v komiksových filmech (část první)

Dobrý film potřebuje kvalitního záporáka. Speciálně to platí pro komiksové adaptace. Tady je pětice našich nejvíce a nejméně oblíbených zloduchů z komiksových filmů.


V první části se podíváme na naše nejméně oblíbeného záporáky, v pokračování pak na naše favority.

5. Symbiontem nakažený Peter Parker (Spider-Man 3)

Zahrál si ho: Tobey Maguire

Raimiho trilogii máme rádi, ale třetí díl nebyl úplně podle našich představ. Kromě toho, že se tam prohánělo zbytečně moc záporáků, tak jsme určitě nebyli nadšení z toho, co tvůrci provedli s Peterem Parkerem, poté, co byl nakažen symbiontem. Ten v lidech obvykle probouzí to nejhorší, ovšem z Parkera se nestal kruťas, ze kterého mrazí, ale nesympatický hňup s Hitlerovskou patkou a slabostí pro předvádění podivných tanečních čísel. Tohle bylo prostě moc ujeté.

4. Galactus (Fantastická čtyřka: Silver Surfer)

Zahrál si ho: Kompletně stvořen pomocí speciálních efektů

V komiksové předloze je Galactus obrovská bytost v trošku "přitepleném" růžovo-fialovém kostýmu, která "požírá" planety. Bylo jasné, že to není úplně vhodná vizáž pro film, takže se dalo očekávat, že tvůrci Fantastické čtyřky si postavu upraví. Jenže to přehnali a Galactus byl divákovi představen jako... mrak. Studio Weta Digital, které vytvářelo speciální efekty sice Fox přesvědčilo, aby se v onom kouřovém čemsi objevily náznaky skutečné podoby gigantického záporáka, ale i tak bylo zklamáním, jak nakonec Galactus vypadal. Režisér Tim Story prozradil, že rozhodnutí udělat ze zloducha mrak padlo proto, aby se ve spin-offu věnovaném Silver Surferovi v jeho plné kráse. Jenže to je malá útěcha, když film zřejmě nevznikne.

3. Doctor Doom (Fantastická čtyřka)

Zahrál si ho: Julian McMahon

Není to ale poprvé, co filmaři "zprasili" padoucha z komiksu Fantastická čtyřka. Jakkoliv máme Juliana rádi, díky seriálu Plastická chirurgie s. r. o., tak nepovažujeme rozhodnutí obsadit ho jak Victora van Dooma/Doktora Dooma do Fantastické čtyřky jako zrovna šťastné. Pokud pomineme to, jak výrazně byl pozměněn příběh jeho "zrodu" (což není nic výjimečného), tak sice Julian dokáže ztvárnit někoho, kdo má extrémně vysoké ego, ale problém jsme měli s tím, uvěřit mu, že jde o zvráceného génia. Kromě toho, ani vzhledově nám herec do role příliš neseděl, Victor nikdy nebyl hezoun. Filmový Doktor Doom byl prostě jen hodně, ale hodně slabým odvarem ikonického protivníka Fantastické čtyřky z komiksů.

2. Deadpool (X-Men Origins: Wolverine)

Zahrál si ho: Ryan Reynolds/Scott Adkins

Deadpool v X-Men Origins: Wolverine je "zářným" příkladem toho, že i když máte k dispozici kvalitního herce (nebo v tomto případě dva, fyzicky náročné scény si vzal na starosti Scott Adkins), nemusí to nic znamenat, pokud si postavu vezmou do parády scenáristé, kteří si zběžně prolétli komiks a pořádně se nezajímali o to, jaká daný záporák vlastně je. To, co tvůrci X-Men Origins: Wolverine provedli s Deadpoolem prostě muselo namíchnout každého fanouška. Je tu řeč o finále filmu, kdy filmaři udělali z Deadpoola jakýsi koktejl hromady postav a objevilo se nám tu monstrum se zalepenou pusou, které mělo s komiksovým antihrdinou minimum společného. To bylo plivnutí do obličeje fandům Deadpoola. Tohle nás naštvalo více, než to co provedli tvůrci s Banem (Tom Hardy) v Temný rytíř povstal (v komiksu jde o inteligentního, ale i fyzicky extrémně nebezpečného zloducha, ve filmu jen poskoka ústřední záporačky).

1. Mr. Freeze (Batman a Robin)

Zahrál si ho: Arnold Schwarzenegger

Batman a Robin je extrémně nepovedený film. Z mnoha důvodů. Jedním z nich jsou i nefungující záporáci. Samozřejmě, je fajn vidět Arnieho (i když upřímně, raději bychom si jako Freeze představili někoho, kdo má o něco bohatší mimiku) jako legendárního protivníka Batmana, ale bylo by mnohem lepší, kdyby nebyl navlečený do kostýmu, který vypadá jako něco, co seženete na vietnamské tržnici před Vánoci. Navíc scenárista Akiva Goldsman vložil postavě do úst dost unylé a klišoidní fráze. Z Freeze se tak nakonec stala spíše parodie jeho komiksové předlohy.

Který komiksový záporák převedený na stříbrné plátno zklamal vás?

9 komentářů:

  1. RedSkull a Mandarin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obaja boli v pohode

      Vymazat
    2. Red Skull se mi líbil, ale pravda, Mandarin, to bylo zklamání. Respektive nejdříve ne, ale to "šokující" odhalení, kdo skutečně je, to byl podle mě krok vedle.

      Vymazat
  2. :) ale vzpomen kdo se na konci filmu oháněl slovy já jsem mandarin

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě teda určitě Poison Ivy z Batmana.

    OdpovědětVymazat
  4. Asi ste nevideli ten krátky film o tom, kto je skutočnosti Mandarin a ako sa nasral na nášho herca, že si dovolil vziať jeho meno ;))

    OdpovědětVymazat
  5. Jednoznačne Mandarin a Deadpool. Postavy stvárnené vo filmoch nemali nič spoločné s charaktermi z komixu.

    OdpovědětVymazat
  6. Bane v TDKR se mi tedy rozhodně hodně líbil!!! Jeden z NEJlepších záporáků!!! bSaR

    OdpovědětVymazat
  7. podle mě v druhý části mezi top zaporáky bude Loki ;)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.